Aster

aster1Aster
Aster Symphyotrichum

Taksonomija

Carstvo: Plantae
Razred: Asterales
Klasa: Asteroideae
Red: Astereae
Porodica: Asteraceae
Rod: Symphyotrichum

Opšti opis

Aster (Aster Symphyotrichum), je rod biljaka iz porodice glavočika (Asteraceae). Aster je zeljasta biljka. Biljka ima veoma prijatan miris kada se stabljika polomi ili kada se zalije. Može biti ljubičaste ili roze boje. Aster raste u žbunu. Takve biljke su veoma dobre jer su tolerantne na vlagu. Stabljika može da dostigne visinu do 1 m. Listovi su ovalnog oblika, širine su do 3 cm. Cvetovi rastu u obliku žbuna. Ta glava cveta je široka oko 5-9mm, krunica je bledo žute boje i široka je do 6mm. Cvetanje je u avgustu i oktobru.
Rasprostranjenost

Aster, ovu vrstu možemo naći u većem delu Misurija. Ova je biljka je zastupljena i Severnom delu Amerike, Centralnoj i Južnoj Americi, Južnoj Evropi i Indiji. Stanište je kamenito i peščane otvorene šume, šikare i proplanke.
Naziv

Ime Aster, potiče od staro-grčke reči (Astro) što znači zvezda, koji se odnosi na cvet glave.
Koristi i gajenje

Aster od aktivnih lekovitih materija sadrži eterično ulje, upotrebljava se kao eterično ulje. On se često gaji kao kućna biljka. Najbolje da se gaji u saksijama na sobnoj temperaturi.
Razmnožavanje

Lako se razmnožava podzemnim stablom iz kojeg bogato tera nove izbojke. Deljenje bokora takođe je jedan od jednostavnih načina razmnožavanja. Nekad toliko snažno rastu da ćete iz sezone u sezonu morati da ih jednim delom vadite kako ne bi ugušili ostale cvetnice.
Zalivanje

Umereno zalivanje sa smenom sušnih i vlažnih perioda stimuliše rast biljaka. Nešto pažljivije zalivanje potrebno je u toku leta kada su najjače žege.
Prihranjivanje

Od sadnje u jesen, kada se doda sporootpuštajuće đubrivo, pa do proleća nije potrebno dodatno zalivanje. Od proleća pa do početka avgusta dodajte sa svakim drugim zalivanjem vodorastvorljivo đubrivo 20:20:20 (2g/l vode). Ukoliko želite da pojačate cvetanje, onda od faze kada je biljka dobro razvila zelenu masu pa do cvetanja, prihranjujte đubrivom kombinacije 15:5:35 (2g/l vode).

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji