Aloja vera: 8 načina da čudesnom biljkom zamenite lekove

Aloja

Umesto da u drogeriji kupujete skupe kozmetičke preparate ili protiv bolova u želucu uzimate medikamente, rešenje potražite u lekovitoj aloja veri.

Aloja vera se koristi u medicinske svrhe još od početka 1. veka. Jedna od najpopularnijih biljaka na svetu raste na Arabijskom poluostrvu i u Severnoj Africi. Zbog umirujućih i lekovitih svojstava ova biljka je najbolji prirodni lek za sve oblike iritacija.

Izbeljivanje zuba
Slično kokosovom ulju, aloje vera odlično izbeljuje zube. Njena prirodna svojstva, uključujući i vitamin C, pozitivno utiču na plak istovremeno ga štiteći od bakterija koje izazivaju oboljenja desni. Skorašnja studija dokazala je da ekstrakt aloja vere može biti efikasan isto kao i fabrički proizvodi za higijenu zuba.

Održava hranu svežom
Ako kupujete organsko voće i povrće, veća je verovatnoća da će se brže pokvariti. Ipak, postoji rečenje: sveže proizvode namažite tankim slojem jestive aloja vere – to će ih zaštititi od bakterija koje ubrzavaju proces kvarenja.

Reguliše nivo šećera u krvi
Jedno ispitivanje je pokazalo da dve kašike aloja vera soka dnevno mogu da utiču na smanjenje nivoa šećera u krvi kod dijabetičara. Kako sok od aloja vere ima prirodno sladak ukus, može da zadovolji prirodnu potrebu za slatkim, ali tako da nivo šećera u krvi ostane u granicama normale.

Sredstvo za dezinfekciju
Antibakterijska svojstva aloja vere, čine je odličnom za upotrebu kod inficiranih posekotina (tada se koristi u obliku masti). Kako ima umirujuće svojstvo, ona aktivno deluje na ranu – ubrzava proces zarastanja i smanjuje ožiljke.

Koristi se kao lubrikant
Lubrikanti na na bazi aloja vere imaju odgovarajuću pH vrednost koja je pogodno za suzbijanje infekcija i bakterija.

alternativna medicina 67

Sredstvo za suvu kožu
Aloja vera je najbezbednije i najefikasnije sredstvo koje se može koristiti u svakodnevnoj nezi suve kože kojoj je neophodna dodatna hidratacija. Kako raste u suvim predelima, aloja vera zadržava vodu koja joj pomaže da hidrira samu sebe. Osim što hidrira kožu, aloja vera pomaže i u borbi sa aknama i bubljicama.

Sredstvo protiv gorušice
Mnogi ljudi boluju od gastroezofagealni refluks, poznati i kao refluks kiseline, aloja vera je odlična alternativa koja se može koristiti umesto lekova. Ipak, važno je napomenuti da nisu sve vrste aloja vere dobre za upotrebu, ali da određene vrste ove biljke pomažu kod bolova u želucu i gorušice.

Pomaže kod opstipacije
Istraživanja su pokazala da je aloja vera efikasnije nego uobičajeni laksativi. Sok aloja vere stimuliše hidrataciju i rad creva.

Izvor: Lisa
Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji