Bolesti srca – Kako nastaje srčani napad ili kap?

holesterol-srce_th
Bolesti srca su ubica broj jedan u SAD od 1900.godine. Jedan od šestorice muškaraca i jedna od osam žena starih četrdeset pet ili više godina imali su srčani napad ili kap. Brojne studije su pokazale da promena načina života i ishrane može da ima dramatičan efekt na smanjenje rizika od ove bolesti ili, čak, na njeno nestajanje.
Pre nekih dvadeset godina, najčešći vid lečenja srčanih oboljenja bio je bajpas uz hirurški zahvat. I najmanja sugestija da srčane bolesti mogu da se spreče i da operacija možda i nije jedini i svemogući lek kao što se tvrdilo, bila je ravna bogohuljenju. Oni koji su preporučivali blago prilagođavanje ishrane i načina života, uz uzimanje ključnih dodataka, kao metoda držanja bolesti srca na odstojanju, nazivani su čudacima, dok su oni koji su zagovarali riskantne i često neuspešne hirurške zahvate na otvorenom srcu smatrani razumnim i bivani opšte prihvaćeni.
Nakon miliona operacija na srcu, medicinski sistem danas praktikuje i druge metode. Sve je veći broj lekara koji nemaju predrasuda kad je reč o korišćenju dodataka umesto hirurških zahvata, kao i o preporučivanju pravilne ishrane, fizičkog vežbanja i smanjivanja stresa kao sastavnog dela lečenja koje primenjuju.
Što više znamo o bolestima srca, sve nam je jasnije da je, u mnogim slučajevima, moguća njihova potpuna prevencija i da se najbolji pristup sastoji prije svega u sprečavanju nastajanja onih osnovnih problema koji i iniciraju razvoj srčanih oboljenja.

alternativna medicina 39

Srce je mišić koji omogućava protok krvi kroz sistem za cirkulaciju. Da bi krv slobodno proticala kroz organizam, arterije i kapilari (cevi kojima putuje krv) moraju da budu potpuno čisti. Do obolenja koronarne arterije ili arterioskleroze, koja je najčešći uzrok bolesti srca, dolazi kada se krvni sudovi zaguše usled naslaga plaka, guste žućkaste supstance nalik na vosak, koje se povećavaju i naposletku počinju da ometaju protok krvi. Ukoliko dođe do prestanka dotoka krvi u srce usld naslaga plaka, to rezultira srčanim udarom. Moždanu kap obično izazivaju arterije začepljene masnim naslagama koje sprečavaju snabdevanje mozga krvlju.
Kako nastaje plak? On se sastoji od mnoštva ćelija, uključujući i ćelije holesterola, masnoće ili lipida koje prvenstveno proizvodi jetra. Mada holesterol može da djeluje kao glavni osumnjičeni u priči o bolestima srca, rešenje nije baš tako jednostavno. Postoje, zapravo, dva tipa holesterola i jedan od njih je, u stvari, dobar za vas. Taj dobri holesterol, lipoprotein visoke gustine (HDL), potpomaže čišćenje arterija tako što uklanja holesterol iz krvi i vraća ga u jetru gde može da bude razložen. Loš holesterol, lipoprotein niske gustine (LDL), transportuje holesterol iz jetre do miliona ćelija u organizmu. Mada su našim telima za pravilno funkcioniranje potrebne obe vrste holesterola, višak bilo kojeg od njih može da prouzrokuje ozbiljne probleme.
Holesterol se nalazi u namirnicama, prvenstveno mlečnim proizvodima i mesu, ali nije dovoljno da jednostavno izbegavamo namirnice sa visokim sadržajem holesterola, zato što se on proizvodi i u organizmu, od masnoća koje unosimo sa hranom. (Masnoće sadrže jednu ili više masnih kiselina. Neke od njih se proizvode u organizmu, a neke se unose kao sastavni dio ishrane). Nisu, međutim, sve vrste masti iste, a neke su za srce zdravije nego druge. Na primer, ograničavanje unošenja zasićenih masnoća koje se nalaze u namirnicama životinjskog porekla često je mudar potez, zato što se one unutar organizma pretvaraju u holesterol. S druge strane, polinezasićene i mononezasićene masnoće koje se nalaze u namirnicama biljnog porekla i u izobilju ih ima u biljnim uljima, mogu da budu zaista korisne i da smanjuju nivo holesterola. Međutim, ni sve vrste polinezasićenih masnoća nisu dobre, a neke čak mogu da budu i štetne po nas. Na primer, hidro-genisana biljna ulja, onakva kakva se koriste, recimo, u tvrdom margarinu, takođe mogu da povećaju nivo holesterola. Postavite sebi pravilo da upotrebljavate mekani (soft) margarin i ulja zdrava za srce, kao što su maslinovo ili šafranovo.

alternativna medicina 38

Udeo masnoća bilo koje vrste u vašem ukupnom dnevnom zbiru kalorija ne treba da prelazi 20 procenata, ali to nikako ne znaci da treba u potpunosti da isključite masnoće iz svoje ishrane. Ni slučajno. Možda će to da vas iznenadi, ali konzumiranje premalo masnoće može da bude isto tako štetno kao i konzumiranje preteranih količina. Preliminarna ispitivanja koja su vršili istraživači na Medicinskoj školi Univerziteta u Bostonu pokazuju da ishrana sa vrlo niskim sadržajem masnoća može sama po sebi da izazove obolenje srca. Pronašli su da je glavni faktor rizika nedovoljno unošenje dvaju polinezasićenih kiselina koje su od suštinskog značaja za ljudsku ishranu.
Te esencijalne masne kiseline, linolna i linolinska, u stvari su nezasićene masnoće koje organizam nije u stanju sam da proizvede i stoga moraju da se uzimaju sa hranom. Ima ih mnogo u namirnicama kao što su soja, razne vrste koštunjavih plodova i semenki, kao i zeleno lisnato povrće — što bas nije slika i prilika tipične američke mesno-krompirske ishrane. Linolinska kiselina, poznata i kao omega-6 masna kiselina, u posebno visokom sadržaju nalazi se u šafranovom ulju, kukuruznom ulju, ulju od pamučnog semena i sojinom ulju. Linolna kiselina, koja se nalazi u sojinom i repičinom ulju, lanenom semenu i prkosu (glistici), jeste omega-3 masna kiselina, kao što su one u ribljim uljima. Druge studije sugerišu da je povećana količina omega-3 masnih kiselina pronađenih u ribljim uljima povezana sa smanjenim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka. (I Hnolinska i linolna kiselina su nezasićene masnoće koje blago variraju u svojoj hemijskoj strukturi. Vašem organizmu su, da bi funkcionirao kako treba, potrebne obe).
Smanjivanjem zasićenih masnoća i povećanim konzumiranjem onih dobrih, pomoći ćete svom srcu da radi što je najbolje moguće. Uz to, povećanje količine unesenih antioksidanta također predstavlja način da vaše srce ostane zdravo.
Posljednjih je godina mnogo pažnje pridavano antioksidantima i njihovoj ulozi u prevenciji srčanih oboljenja. Kao što vam je već poznato, antioksidanti štite od štete koju nam nanose slobodni radikali, visoko reaktivni atomi u organizmu koji svoju suvišnu energiju vrlo brzo prenose na neki drugi atom. U tom procesu, slobodni radikali oslobađaju toplotu, koja može da razori zdravo tkivo.
Holesterol je posebno ranjiv kada je reč o napadima slobodnih radikala, i u tom procesu on oksidira. Kada se to desi, on to prenosi na ostale ćelije i izaziva ubrzanu reakciju, koju možemo da poredimo sa malom grudvom snega koja, kotrljajući se niz brdo, napravi snežnu lavinu. Reakcija kulminira stvaranjem plaka koji zakrčava arterije. Što je više holesterola ,,u opticaju”, veća je i šteta koju pričinjava.
Kako smo već rekli, antioksidanti su supstance koje sprečavaju oštećivanje ćelija od strane slobodnih radikala. Organizam proizvodi mnogo različitih tipova antioksidanta, uključujući i superoksid dismutazu, enzim koji se nalazi unutar ćelija i aminokiselinu glutation. Voće i povrće su takođe odličan izvor antioksidantnih vitamina i minerala, a dostupni su i u vidu dodataka.

narodnilijek.com

Institut za pečurke preporučuje svoj preparat za čišćenje krvnih sudova –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>