Divlji celer koristili su za jelo drevni Egipćani, Grci i Rimljani i o tome postoje mnogi istorijski zapisi. Celeru su kroz istoriju, zbog mirisa i ukusa, pripisivana razna simbolična značenja. Divlji celer i danas raste u močvarnim i priobalnim područjima Evrope, ali se u ishrani od 16. veka koristi domaći celer.
I u našoj kulturi je celer poznat od davnina, pa se u narodnim predanjima i pesmama pominje i kao afrodizijak.
Korisni satojci
Celer ima malu energetsku vrednost, pa je pogodan za dijetalnu ishranu, ali je zato bogat mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima.
Celer sadrži hranljive i korisne satojke u korenu, stablu i listovima:
belančevine
vitamin C
vitamin B1
vitamin B2
vitamin PP
vitamin E
gvožđe
eterična ulja
karotin
kalijum
kalcijum
natrijum
ugljene hidrate
hlor
Primena u ishrani
Celer je gotovo nezamenjiv sastojak u pripremi domaće supe ili čorbe s mesom. Pored toga što jelu ili supi daje odličan prepoznatljiv ukus, celer sadrži hranljive materije, pa njima obogaćuje i tečnost u kojoj se kuva.
Da bi u jelu koje pripremamo i samom celeru ostalo što više korisnih sastojaka, celer se stavlja u vrelu vodu i kratko kuva. Obično se pri pripremi jela uz celer dodaje i peršun kako bi ukus bio potpun.
Celer se sirov koristi za pripremanje salate, ali veoma brzo potamni u prisustvu vazduha, pa zato treba da se poprska limunovim sokom ili sirćetom.
Lekovito dejstvo
Utvrđeno je da celer i jela od celera pomažu u lečenju mnogih bolesti i tegoba:
reumatizam
vrtoglavica
visok krvni pritisak
glavobolja
migrena
giht
gojaznost
katar pluća
nadutost
zatvor
grčevi u grudima
bolesti želuca
kamen u bubregu
kamen u bešici
kamen u žuči
smanjeni apetit
avitaminoza
otežano mokrenje
malokrvnost
dijabetes
problemi sa varenjem
mamurluk
problemi sa jetrom
nervoza
reumatoidni artritis
neke vrste raka
problemi sa nervima
kašalj
Veoma je lekovita smesa celera i meda ako se uzimaju dve do tri kašičice dnevno.
Celer ili sok od celera deluju lekovito i u obliku obloga ili premaza bolnih mesta za razna kožna oboljenja.
Oprez u korišćenju veće količine celera u ishrani nalaže se trudnicama i pacijentima obolelim od hroničnih bolesti bubrega, pa se pre upotrebe treba posavetovati sa lekarom.