Čičoka

cicoka1

Čičoka – višegodišnja zeljasta biljka, koja se gaji zbog ružičastih, slatkih krtola, koje ne sadrže skrob, već sadrže značajne količine inulina. Ovaj polisaharid se industrijski ekstrahuje iz krtola. Čičoka sadrži značajne količine vitamina B1, B2, C, D, biotina i beta-karotena, gvožđe, kalijum, fosfor, organske kiseline. Ona nalazi primenu u ishrani dijabetičara i prevenciji karcinoma. Sok se može cediti i koristiti kao napitak.

Domovina čičoke je Severna Amerika, u kojoj je bila izdašna hrana i lijek američkim Indijancima.

Opis biljke
Čičoka je višegodišnja biljka sa dobro razvijenim korenom u obliku vretenastih gomolja, koji prodire duboko u zemlju. Gomolji su slični su krtolama krompira, dužine do 10 cm i širine 5-7 cm, boja im može biti u različitim nijansama, od bele do ljubičastocrvene. Masa im je od 10 do 100 g. Formira jednogodišnje, u početku zeljasto stablo, koje kasnije odrvenjava, visine 1,5-3,5 m. Stablo, grane i lišće obrasli su grubim dlačicama. Cvetovi su na vrhu stabla u obliku glavice, žute su boje i slični su cvetovima suncokreta, ali su znatno sitniji. Sirov gomolj ima ukus sličan lešnicima, a skuvan artičoki.

alternativna medicina 24

 Stanište
Čičoka raste kao samonikla biljka uz puteve, rubove šuma, na šumskim čistinama, uz nasipe i na napuštenim zemljištima, gde stalno raste, jer se sama regeneriše. Uzgaja se kao kultivisana biljka i kao ukrasna biljka u baštama. Gomolji su deo biljke, zbog kojih se ova kultura i gaji.

Hemijski sastav
Čičoka predstavlja veoma kvalitetno povrće visoke hranjive vrednosti, jer sadrži suve materije oko 21%, ugljenih hidrata oko 17%, proteina 1,5%, masti 0,2%, mineralnih materija oko 1,1% i vitamin D, A i C, mineralne materije (kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe i dr). Čičoka je interesantna kao izvor esencijalnih aminokiselina,koje organizam ne može proizvesti. Osnovni sastojak ugljenih hidrata je inulin, koji je veoma važan u ishrani dijabetičara.

 Lekovitost
U narodu se čičoka upotrebljava kao antioksidant aperitiv, afrodizijak, diuretik, holagog, spermatogenik, stomahik, tonik, detoksikant i antibakterik, za lečenje: artritisa, bolesti krvi i krvnih sudova, bolestiprobavnog sistema, dijabetesa, impotencije, reume i reumatskih tegoba, šećerne bolesti, osteoporoze, itd. Smanjuje i nivo holesterola i triglicerida.
Inulin je probiotik, pa stimuliše razvoj korisnih bakterija u crevima (bifidobakterija i acidofila), koje imaju višestruko pozitivno delovanje na organizam; eliminišu štetne mikroorganizme crevne flore (Clostridium sp., Salmonella sp., E. coli, Candida sp…), sprječavaju crevne infekcije, poboljšavaju apsorpciju minerala za 20%  (Ca, Mg i Fe), same proizvode vitamine B-grupe, smanjuju proizvodnju jetrenih toksina, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji raka debelog creva.
Da bi se iskoristila lekovitost čičoke, treba  konzumirati sirovi gomolj. Toplotom prerađen gomolj nema lekovita svojstva karakteristična za sirov koren pa se preporučuje za ishranu zdrave osobe.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>