Da li je sirovo mleko je zdravije od pasterizovanog?

1102t

Da li je sirovo mleko je zdravije od pasterizovanog?

Ovo zapravo ne mora da bude zabluda ako imate svoju kravu koja se šeta vašom zelenom okućnicom. Ako svoju kravu nemate onda nemojte da pijete sirovo mleko. Sirovo mleko je uzrok najvećih trovanja hranom na svetu. Sirovo mleko ima viši pH i u njemu se lako razmnožavaju patogene bakterije kao što su Escherichia coli O157, Salmonella, Campylobacter i Listeria koje mogu izazvati smrt čoveka, a pritom ne menjaju ukus, miris ili izgled mleka. Termičkim tretmanom ove bakterije se ubijaju. Pasterizacija je blagi termički tretman u kome se mleko zagreva na 72 stepena i drži na toj temperaturi 15 sekundi (to je kratkotrajno mleko). Sterilizacija obično podrazumeva zagrevanje mleka na 138 stepeni u trajanju od 2 sekunde (to je dugotrajno mleko).

Zabluda je da pasterizacija uništava vitamine i enzime iz mleka. Iako većina enzima ostaje netaknuta prilikom pasterizacije to je potpuno nebitno jer su enzimi specifični za svaku vrstu i aktivni su samo u toj vrsti. Po strukturi enzimi su proteini i denaturišu se u želucu. Dakle, enzimi iz mleka su biološki aktivni samo u kravama a ne ljudima. Deo vitamina A se gubi prilikom pasterizacije, ali se mnogo više gubi kada se odstrani masnoća iz mleka. Vitamin K ostaje netaknut prilikom pasterizacije, a vitamini C i E se gube od 0-10%. Sirovo mleko je jedna od najopasnijih namirnica na svetu, a da li je važnije da unesete malo više vitamina ili rizikujete svoj život – procenite sami.

Još jedna česta zabluda je da u sirovom mleku ima manje laktoze nego u pasterizovanom i da je pored toga prisutan i enzim koji je razlaže – laktaza, te ljudi sa intolerancijom na laktozu mogu piti sirovo mleko. Količina laktoze je identična u pasterizovanom i sirovom mleku, a laktaza uopšte ne postoji u mleku. Laktaza postoji samo u tankom crevu.

Intolerancija na laktozu

Popularne dijete, Đokovićeva knjiga i priče po internetu navešće vas da pomislite da ste intolerantni na laktozu i da zbog toga ne smete da konzumirate mlečne proizvode. Intolerancija na laktozu je nedostatak enzima laktaze. Laktaza razlaže složeni šećer laktozu na proste šećere glukozu i galaktozu koji nam daju energiju. Intolerancija na laktozu se manifestuje 30 minuta do 2 sata posle unosa mlečnih proizvoda, a simptomi su bolovi u stomaku, grčevi, nadimanje, dijareja, umor, glavobolja, mučnina itd.

Istina je da je 70% odraslih ljudi na svetu intolerantno na laktozu. Mnogi narodi jednostavno ne piju mleko. Ipak, Evropljani (znači i mi) u 90% slučajeva nisu intolerantni na laktozu. To je zbog toga što Evropljani i generalno oni koji žive u hladnijim krajevima od davnina imaju mleko u svojoj ishrani. U hladnim danima mleko je bilo jedna od retkih namirnica iz koje su mogli da dobiju energiju.

Intolerancija na laktozu ne znači da organizam ne proizvodi uopšte laktazu, nego je jednostavno ne proizvodi dovoljno za onu količinu mlečnih proizvoda koja je unešena. Jogurt sadrži jako malo laktoze, a količina laktoze u starim sirevima, kao što je parmezan, je 0,01g/ kg i mnogi ljudi sa intolerancijom na laktozu mogu da ih konzumiraju.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>