Da li se u mleko dodaju aditivi,hormoni i antibiotici?

1103t
Da li se u mleko dodaju aditivi?

Ne. Ni u obično mleko ni u mleko sa manje masti. Osim u čokoladno mleko i slične napitke. Po našem Pravilniku o kvalitetu mleka nisu dozvoljeni nikakvi aditivi osim inertnih gasova za pakovanje, kao što je azot. A nijedna ozbiljna kompanija ne bi rizikovala da dodaje neki aditiv koji nije dozvoljen. Takođe, u mleko nema potrebe dodavati aditive, jer je termički tretman dovoljan da obezbedi dugotrajnost i bezbednost proizvoda.

Da li u mleku ima hormona i antibiotika?

Da. Mleko prirodno sadrži malu količinu hormona. U EU imamo najstriktniju zakonsku regulativu i potrošač je zaštićen. U EU a i kod nas, tretiranje životinja hormonima nije dozvoljeno, tako da osim prirodno prisutnih, drugih hormona nema.

Što se tiče antibiotika, njihova upotreba je dozvoljena jer krave kao i ljudi mogu biti bolesne. Količina antibiotika koja zaostaje u mleku se kontroliše i ne sme preći određenu granicu. Ono što je mnogo važnije od ove kontrole, koja je u našoj zemlji takva-kakva-je, je činjenica da proizvođači ne vole kada su krave bolesne. Kada je krava bolesna ona daje manje mleka i njeno lečenje košta. A proizvođači ne vole da bacaju pare i zato gledaju da krave budu uvek zdrave, pa je samim tim primena antibiotika retka.

1104t

Da li bebama treba davati kravlje mleko?

Kao i majčino mleko, kravlje mleko sadrži sve što je bebi potrebno za rast i razvoj – barem ono što je potrebno bebi krave. Za razliku od majčinog mleka, kravlje mleko ima 3 puta više proteina, 3 puta više kalcijuma, 2 puta manje šećera, drugačiji sastav masti i mikronutrijenata.

Teletu je potrebno da brzo poraste, stane na noge i pase po livadi – zato u kravljem mleku ima više proteina i kalcijuma. Ljudima je za razliku od teladi potrebno da razviju mozak – zato majčino mleko ima više šećera, drugačiji sastav masti, vitamina i minerala. American Academy of Pediatrics ne preporučuje kravlje mleko deci mlađoj od godinu dana. Bebe koje piju kravlje mleko brže rastu, a bebe kojima je majčino mleko duže dostupno imaju veći IQ.

healthclub.rs

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji