Da li teflonsko posuđe izaziva rak?

14065

Kao da briga o onome što jedemo nije dovoljno velika, pa sad moramo da vodimo računa i o posuđu u kome pripremamo hranu.

Ipak, izgleda da je tako, jer je prošle nedelje Agencija za bezbednost i očuvanje životne sredine Amerike upozorila na posuđe sa nelepljivim površinama.

Perfluorna katonička kiselina, koja se nalazi u sastavu ovakvog posuđa, dokazano uzrokuje određene oblike tumora jetre, pankreasa i testisa, a utiče i na plodnost kod životinjskih vrsta.
Iako nije dokazano da ova hemikalija, koja se nalazi se u sastavu teflonskog posuđa, utiče na ljude na bilo koji način, Agencija za bezbednost i očuvanje životne sredine, upozorava da ne bi trebalo da rizikujemo.

Kuhinjska posuđa su često bila predmet polemika vezanih za zdravlje. Sedamdesetih se verovalo da aluminijum izaziva Alchajmerovu bolest, što je dovelo da se značajno smanji njegova upotreba u proizvodnji. Ipak, ova teorija nikada nije bila dokazana.

Bakarno posuđe može tokom kuvanja, da otpusti izvesnu količinu ovog materijala koja može da izazove mučninu i dijareju.

Gvožđe takođe može da izazove izvesne zdravstvene probleme, dok se za nerđajući čelik veruje da je sasvim bezbedan.

Uprkos brojnim teorijama, za teflonsko posuđe se ipak veruje da jeste bezbedno,zbog specijalnog načina proizvodnje i izlaganja visokim temperaturama.
Prema jednoj studiji, testirano je 26 tiganja sa nelepljivim dnom i nijedan od njih, pri visokim temperaturama, nije otpustio bilo kakve hemikalije.
Ipak, primećeno je da se neke osobe osetile mučninu nakon što su konzumirale hranu koja je pregorela dok se spremala u teflonskom posuđu.

Epilog ove priče je da možete koristiti teflonsko posuđe, bez bojazni za svoje zdravlje. Ali pazite da održavate optimalnu temperaturu i da ih ne ogrebete. Ako se to ipak dogodi, zamenite ga novim posuđem. Sigurnije je.

blic.rs

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji