Đumbir

djumbirĐumbir je poznat kao začin, ali i kao lek više od 3.000 godina.

Poreklom je iz Azije, ali se gaji i koristi za ljudsku ishranu i lečenje u celom svetu. Najviše se gaji i koristi u Indiji, a poznate su kvalitetne vrsta đumbira iz Jamajke, Kine i Australije. Đumbir Kinezi već dugi niz godina koriste kao lek u svojoj tradicionalnoj medicini.

Đumbir je tropska, začinska, višegodišnja biljka slična trsci. Narasta do visine od oko jednog metra, a koren je debljine nekoliko santimetara, mesnat i dužine oko 20 santimetara. Za ishranu i kao dodatak jelima koristi se koren i rizom pošto je jako aromatičan i sadrži mnoge korisne sastojke. Miris limuna i slatkasto-pikantan ukus đumbir čine veoma prijatnim.

Korisni sastojci

Ispitivanjima je ustanovljeno da đumbir sadrži dosta lekovitih koncentrovanih materija (vitamina i minerala), a da ih najviše ima u korenu:

belančevine
biljna vlakna
biljne masti
biljni hormoni
gingerol
zingeron
enzimi
eterična ulja

Interesantno je da đumbir u sadejstvu sa drugim lekovitim biljkama i lekovima značajno pojačava njihovo lekovito dejstvo.

Primena u ishrani

Koren đumbira se koristi kao dodatak jelima, kolačima, čaju, pivu ili likerima.

Kao začin, đumbir se naročito koristi u indijskoj kuhinji za spravljanje: soseva, preliva, jela od povrća, jela od pirinča, jela od mesa, divljači i raznih poslastica.

U Engleskoj je na ceni hleb sa ukusom đumbira (dodaje se u testo).

Jelu se dodaje prah ili sitni komadići đumbira, a može se dodati i narendani koren.

Korišćenje

Za lečenje se koristi koren (svež ili sušen), ali i prah i razne tinkture, ulja ili čajevi na bazi đumbira. Koren ili prah od đumbira kombinuju se sa medom, belim lukom i drugim biljkama. Pored toga što se đumbir koristi kao lek koji se guta (pije), đumbirovi sastojci se koriste za spravljanje obloga, kupki ili čajeva za inhalaciju. Đumbir je veoma dobar antioksidans, a ima i antibakterijsko, antiseptičko, antigljivično, sedativno i antipiretičko dejstvo. Smatra se i da je afrodizijak.

U nekim slučajevima đumbir se preporučuje trudnicama protiv mučnine, ali sa velikom rezervom (sedativno dejstvo), pa se ipak treba posavetovati sa lekarom. Pored toga, veća količina đumbira (preko 5 grama) kod pojedinih osoba može izazvati i neželjena dejstva: mučninu, gorušicu, bolove u stomaku ili vrtoglavicu. Treba voditi računa o tome da đumbir sprečava (smanjuje) zgrušavanje krvi, pa kod osoba koje imaju krvarenje (iz bilo kojih razloga) treba ograničiti upotrebu.

Obloge od đumbirove vode koriste se protiv reumatičnih bolova, suženih krvnih sudova, stomačnih tegoba, napetosti mišića, bronhitisa i asmatičnih napada, gljivičnih infekcija, kao i za regeneraciju tkiva.

U Aziji postoji tradicija upotrebe đumbira protiv migrene. Recept izgleda ovako:
kada osetite da će početi migrenozni napad, dve kafene kašičice svežeg ili kafenu kašičicu suvog đumbira prelijte šoljom ključale vode, promešajte, nacedite pola limuna i polako popijte kada se malo prohladi. Ovaj napitak pije se na svaka četiri sata u trajanju od četri dana. Na ovaj način smanjuje se intenzitet bola i proređuju se migrenozni napadi, pa je dobro čaj od đumbira piti preventivno.
Narendan svež koren đumbira pomešan sa seckanim belim lukom i svežim listom ruzmarina je fantastičan preliv za ribu (odlučite se za onu bogatu sa Omega 3 masnim kiselinama – skuša, losos, tuna). Pomešajte sve sastojke, dodajte malo morske soli, sok od pola limuna i malo maslinovog ulja. Ovaj preliv u svoj jelovnik obavezno treba da uvrste oni koji pate od povišenog holesterola, kao i ljudi koji boluju od artritisa.

Đumbir je od velike pomoći svima koji pate od reume ili osteoartritisa.
Evo recepta za poslasticu koja im može značajno olakšati tegobe:
Narendajte 200g svežeg, dobro opranog đumbira, prelijte ga čašom svežeg soka od ananasa i kuvajte na srednjoj vatri 15 minuta. Pred kraj kuvanja dodajte kašiku meda, promešajte i vrelu smesu sipajte u čistu teglu. Svakog dana pojedite po jednu kašiku ove poslastice ujutro i uveče. Ovo slatko od đumbira uvek treba da stoji u frižideru pevača, profesora i svih osoba koje naprežu glasne žice, jer je đumbir jedan od najboljih prirodnih lekova za laringitis – zapalenje glasnih žica koje izaziva promuklost, gubitak glasa, suvoću i zapalenje grla. Tada se preporučuje po jedna kašika ovog eliksira na svaka tri sata.
Đumbir je od koristi i onima koji pate od išijasa. Ovim lekom Egipćani ublažavaju bol koji prati išijas: tri kafene kašičice susamovog ulja, dve kafene kašičice đumbira i jedna kafena kašičica limunovog soka se pomešaju i utrljaju u bolno mesto.

U kombinaciji sa nanom, đumbir je najefikasnije sredstvo protiv mučnine, naročito ako je u pitanju takozvana bolest putovanja, odnosno ako osećate nagon za povraćanjem dok se vozite brodom ili autobusom.

Kupka od đumbira pomaže ako imate koprivnjaču. Prelijte 250 grama svežeg đumbira sa pet litara kipuće vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata pa dodajte vodi za kupanje. Ostanite u kadi barem 15 minuta.

Đumbir je poznat po tome da ima pozitivan učinak na trudnice koje pate od jutarnjih mučnina. Đumbir u prahu pomešan sa čašom vode je najbrži i najučinkovitiji način za lečenje ekstremne mučnine i jutarnje mučnine.

Smanjuje bol i upalu
Đumbir je poznat kao prirodni lek protiv bolova. On je poznat po tome da ima protuupalna svojstva te da je snažan analgetik. Lekovita svojstva koja se nalaze u đumbiru smanjuju bol koju uzrokuje osteoartritis ili artritis.

Menstrualni grčevi
Preporučuje se da pijete čaj od đumbira sa smeđim šećerom.

Protiv gorušice
Čaj od đumbira je prirodni lek za sve vrste bolesti. Za one koji pate od gorušice idealan lek je čaša vode sa đumbirom u prahu.

Đumbir poput mnogih drugih biljaka i začina je super za smirivanje želuca. Ukoliko patite od probavnih problema nakon konzumiranja teških namirnica, možete koristiti đumbir kao lek. Đumbir pomešan sa kašikom meda može napraviti čuda za bol u trbuhu.

Zubobolja
Đumbir je također poznat kao najbolji domaći lek za zubobolju. Trljanje desni sirovim đumbirom će vam olakšati bol.

Gdje nabaviti đumbir?
Ima ga u većini bolje snabdevenih supermarketa, ali je bolje da ga uzimate u prodavnicama zdrave hrane jer je verovatno svježiji. Čim ga kupite, možete otkinuti jedan njegov krak i posaditi ga u srednje velikoj saksiji. Samo iseckajte cieli koren na približno jednake delove i pobodite ih u zemlju. Zalevajte obilno i svakodnevno. Imajte u vidu da on raste u širinu, pa ga na vreme premestite u veću saksiju.

Kako ga koristiti?
Đumbir možete jednostavno narendati i staviti u razna jela, celog ga grickati ili mešati narendanog sa medom. Od njega možete praviti i divan čaj. Oljuštite ga i isecite na tanke kriške. Prokuvajte vodu u šerpi i dodajte isečeni đumbir. Prekrijte poklopcem i pustite da se pari oko 20 minuta. Procedite i dodajte med i limun.

Kako da odaberem dobar đumbir?
Ako nikada ranije niste kupovali đumbir, pronalazak svežeg komada može biti veoma težak. Prvo ga pomirišite – ako je miris snažan, onda je reč o zdravom đumbiru. Najbolje bi bilo da probate jedan njegov krak. Ako je ukus ljut i intenzivan, sigurno je ispravan.

Lekovito dejstvo

Đumbir pomaže kao lek za mnoge bolesti i tegobe:

anoreksija
astma
bolovi u zglobovima
bolovi kičme
bolesti krvnih sudova
bolesti usta i organa za disanje
bronhitis, prehlade i grip
glavobolja
gljivične infekcije
gorušica (žgaravica)
grčevi
gubitak apetita
dezinterija
dijabetes
edemi
zatvor
zubobolja
jutarnja mučnina i mučnina u vožnji
infekcije mokraćnih puteva
infarkt
kamen u bubregu ili žučnoj kesi
kašalj
kolika
kurje oči
malarija
menstrualne tegobe
migrena
moždani udar
mučnine izazvane hemoterapijom
nadutost i gasovi
nadražena creva
nesanica
osteoartoza
poremećaj metabolizma
povišena temperatura
poremećaj krvnih sudova (tromboza)
povišeni nivo holesterola i triglicerida
potpomaže znojenje i izbacivanje toksina iz organizma
problemi sa varenjem
problemi sa kosom
problemi sa žučnom kesom
problemi sa jetrom, prostatom i želucem
problemi sa nervima
problemi sa cirkulacijom
proliv
protiv stresa (inhalacija)
razne infekcije i upale
regulisanje šećera u krvi
reumatske promene
sprečavanje ugrušavanja krvi
stabilisanje crevne flore
stomačni bolovi
ukočeni mišići
upala jajnika

Krstarica.com

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>