Priprema ovih štanglica je vrlo jednostavna.
Najbitnije je da su veoma zdrave. Spadaju u sušenu sirovu hranu.
Ujedno su i desert i užina. Idealne su za putovanje, kampovanje kao i sportiste u vreme treninga. Bogatstvo su svih nutritivnioh vrednosti te su zato prava energetska bomba.
Svi ih vole a zanimljivo je da ne postoji jedinstven recept već je sve proizvoljno. Tako ćete svaki put prilikom pripreme moći da improvizujete i dobijete novi ukus.
Dakle, koristite namirnice koje imate u kući ali vodite računa da koristite barem po jednu namirnicu iz svake grupe.
1. ZRNEVLJE; KOŠTUNJAVO VOĆE (poželjno u sirovom stanju)
– krupno seckani orah
– krupno seckani lešnik
– krupno seckani badem
– krupno seckani neslani kikiriki
– krupno seckani indijski ili brazilski orah
– semenke bundeve
– semenke suncokreta
2. SUVO VOĆE
– suvo groždje
– seckane suve šljive
– seckane suve smokve
– seckane urme
– seckane suve kajsije
– suva aronija, borovnica, brusnica…
3. VEZIVNO SREDSTVO
– džem (pozeljno domaći, bez šećera)
– med
– banana
– sveža smokva
– kesten pire
4. ZAĆIN
– susam
– rendana kora narandže
– cimet
– cedjeni limun
– rogač
– sladić
– kakao
– rum
5. OSTALO (po potrebi)
– mleveni keks
– ovsene, ražane… pahuljice
– prezle
Priprema je jednostavna, potrebno je da iz svake kolone koristite barem jednu namirnicu a poželjno je da iz prve dve kolone koristite više namirnica.
Sve namirnice stavite u činiju proizvoljno i zalijte ih izblendiranom bananom ili smokvama (sa vodom). Umesto njih ili kao dodatak mozete staviti i med, džem ili kesten pire.
Sve dobro promešajte i probajte. Uradite korekciju ukusa dodavanjem nekog začina.
Masa treba da bude kompaktna i gusta. Korekciju prevelike gustine uradite dodavanjem neke namirnice iz kolone 3 ili vode. Ako je ipak masa retka, dodajte neku od namirnica iz kolone 5 koja će dobro upiti vlagu i stvrdnuti masu.
Stavite dobijenu masu na pleh i istanjite je oklagijom na oko 1cm. Sve možete tanjiti izmedju 2 papira za pečenje kako ne biste prljali oklagiju.
Štanglice isecite na kocke i sušite u rerni oko 1h na 100’c.
Štanglice su veoma zdrave, lake za pripremu i mogu stajati i nedelju dana na sobnoj temperaturi.
Ne ustručavajte se, nemate gde pogrešiti.
Dodavajte namirnice i začine po volji i uživajte u ukusu sušenih sirovih štanglica.
Alternativna medicina
Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –