Povišen holesterol

holesterol-srce_thHolesterol je vrsta masnoće koju organizam proizvodi u jetri. On je prirodan sastojak krvi,ali samo u određenoj količini. Povišena količina ove supstance u krvi opasna je po zdravlje i jedan je od faktora rizika za bolesti srca i krvnih sudova, infarkt i moždani udar.
Kako istovremeno mogu da postoje loš i dobar holesterol?
To je jedna te ista supstanca, ali u našem organizmu postoji u različitim oblicima, koji mogu da budu štetni i korisni. Holesterol teče kroz krv vezan za masti, belančevine i druge materije, a ti kompleksi se nazivaju lipoproteini. Poseban značaj imaju dve vrste lipoproteina: lipoproteini male gustine (LDL) i lipoproteini velike gustine (HDL).
Lipoproteini male gustine (LDL) imaju ulogu prenošenja holesterola do ćelija. Ako dođe do njegovog taloženja na zidovima krvnih sudova, javlja se ateroskleroza. Zato se ovaj holesterol često naziva loš holesterol.
Lipoproteini velike gustine (HDL) uklanjaju višak holesterola iz krvi i tako sprečavaju njegovo nagomilavanje na zidovima krvnih sudova, pa se naziva i dobar holesterol.
Ko su najugroženiji?
Pre svega osobe koje su opterećene naslednim faktorom, to jest, oni ljudi koji imaju u porodici nekoga ko je doživeo infarkt ili moždani udar. Kod njih se kontrola preporučuje već posle 20. godine.
Žene su generalno gledano manje ugrožene od muškaraca zahvaljujući ženskom polnom hormonu estrogenu, ali samo do menopauze. Posle toga su podjednako ugrožene kao i muškarci.
Muškarcima preti veća opasnost od povišenog holesterola zbog toga što muški polni hormon testosteron snižava nivo dobrog (HDL) holesterola koji uklanja masne naslage sa zidova krvnih sudova i tako sprečava njihovo zakrečenje.
Da li debljina utiče na holesterol u krvi?
Naučnici su otkrili da ljudi sa veoma povišenom količinom holesterola u krvi zbog genetskih, naslednih predispozicija najčešće imaju normalnu telesnu težinu, a ponekad su čak i mršavi. Međutim, ljudi s povećanom težinom, naročito ako su im masne naslage nagomilane na stomaku, imaju povišen holesterol. Zbog toga ova vrsta debljine – obim struka veći od 80 centimetara kod žena i 94 centimetara kod muškarca – služi kao dobar pokazatelj potencijalne opasnosti od bolesti srca i moždanog udara.
Koliki je začaj ishrane?
Naučnici smatraju da se kod približno polovine bolesnika s visokim holesterolom u krvi uzrok krije u nepravilnoj ishrani, a kod ostalih u naslednom faktoru. Najbolji način za održavanje normalne količine holesterola jeste uravnotežena, zdrava ishrana. Izvesne namirnice sadrže povećanu količinu zasićenih masti, a to su jaja, iznutrice, crvena mesa, sve masnoće životinjskog porekla, recimo, puter, pavlaka, majonez, tvrdi sirevi… Prednost treba dati voću i povrću, ribi, belom pilećem i ćurećem mesu.
Preporuka: Eliksir krvnih sudova
Izuzetni rezultati postižu se proizvodom na bazi pečuraka ELIKSIR KRVNIH SUDOVA jer smanjuje nivo masnoća u krvi, poboljšava krvotok, elastičnost krvnih sudova i snabdevanje ćelija kiseonikom. Sprečava stvaranje tromba, a posebno se preporučuje osobama koje boluju od kardiovaskularnih bolesti, bolesti jetre i pluća.

Različite vrste gljiva koje posredstvom germanijuma, lentinana, tirozinazom itd. poboljšavaju krvotok, šire krvne sudove, održavaju im elastičnost i doprinose boljem snabdevanju mozga i srčanog mišića krvlju dok adenozin, nukleozidi i ostali derivati nukleinskih kiselina stvaraju antitrombotski efekat.
Poznat je eksperiment iz 1974. godine dvojice japanskih istraživača Suzukija i Oshime koji su prvo na grupi žena mlađe starosnog doba ispitivali dejstvo shiitake na smanjenje nivoa holesterola. Na jednoj grupi koja je u svojoj ishrani imala prethodno sušene šitake došlo je do smanjenja nivoa holesterola za prosečno 7% dok je na grupi koja je jela sirove šitake došlo do smanjenja holesterola za čak 12% u roku od svega 7 dana. Isti eksperiment na grupi ljudi starijih od 60 godina doveo je do smanjenja nivoa holesterola za prosečno 9% u roku od 7 dana.
Visok krvni pritisak se takođe može sniziti posebno korišćenjem Ganoderme lucidom i shiitake. Jedna pilot studija u Kini krajem 80-tih pokazala je da su se visoki pritisak i visoki holesterol kod srčanih bolesnika značajno popravili u 20-48 % slučajeva, a nivo holesterola nakon nekoliko meseci korišćenja ekstrakta gljiva smanjena u 68 % slučajeva. Ispitivanja u 7 kineskih bolnica pokazala su opšte poboljšanje kod srčanih bolesti u čak 81,8 % slučajeva.
Pored toga u Ganodermi lucidum su izolovana jedinjenja koja jačaju srce (kardiotonici), ublažavaju aritmiju, smanjuju broj otkucaja srca, smanjuju otpor u perifernim i koronarnim arterijama, poboljšavaju snabdevanje mozga krvlju, povećavaju snabdevanje srca kiseonikom bez menjanja pritiska, deluju sedativno i antikonvulzivno, ublažavaju kod srčanih bolesnika simptome kao što su treperenje srca, gubitak daha, bolovi u predelu srca i edemi.
Pored toga u Ganodermi lucidum su izolovana jedinjenja koja jačaju srce (kardiotonici), ublažavaju aritmiju, smanjuju broj otkucaja srca, smanjuju otpor u perifernim i koronarnim arterijama, poboljšavaju snabdevanje mozga krvlju, poveććavaju snabdevanje srca kiseonikom bez menjanja pritiska, deluju sedativno i antikonvulzivno, ublažavaju kod srčanih bolesnika simptome kao što su treperenje srca, gubitak daha, bolovi u predelu srca i edemi.

Preporučujemo naše proizvode za sniženje holesterola

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>