Humus pire od leblebija

320px-Humus_beanshoots

Ovo je, inače,tradicionalno arapsko jelo, ali prisutno je i u Grčkoj. Recept sam pre nekolikogodina dobila od šefa jednog libanonskog restorana u Madridu, a sličan je objavljen i u Maxi kuvaru , u okviru nekakve akcije, ovaj market delio kupcima. Količina je dovoljna za četiri osobe, ali ukoliko vam je to mnogo možete da ga zamrznete i kasnije upotrebljavate po potrebi.

 

 

SASTOJCI:

2 šolje leblebija
(najbolje je kupiti sveže i skuvati ih, ali mogu i one iz konzerve)

1-2 kašike
Tahinija (paste od susama, ima je da se kupi u većini marketa i nije skupa)

2 čena belog luka

sveže isceđeni
sok jednog limuna

1-2 kašike
maslinovog ulja

pola kašike
mlevenog kima

oko pola šolje
vode

so, biber

PRIPREMA:

U blender staviti leblebije, ulje, Tahini pastu, začine, beli luk i polovinu količine limunovog
soka i vode i sve mešati na najvećoj brzini da se dobije kremasta masa. Ukoliko
je potrebno dodajte i ostatak limunovog soka. Ključna stvar za pripremu humusa
je da ostali ukusi ne prevladaju ukus leblebija, odnosno da se ne dozvoli da
dominira ukus limuna. Ako je humus suviše gust, možete umešati malo vode. Možete
ga ukrasiti listićima svežeg peršuna, kojom maslinom ili sa malo maslinovog
ulja. Služiti hladno uz kuvano povrće, a može i uz pečene Padije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>