Jelovnik za žrtve prekomernog sunčanja

65124_shutterstock-49854568_630x0

Predugo ste bili na suncu? Koža vam je crvena i peče vas? Pomozite joj da se oporavi. Pravilan izbor namirnica omogući će joj da se regeneriše.

Čim se vratite sa plaže – aspirin

Koža vam je crvena ili su se čak pojavili bolni plikovi, izuzetno osetljivi na dodir? Odmah uzmite aspirin ili paracetamol, pošto ovi analgetici imaju antiinflamatorno dejstvo, ublažavaju bol i jačaju odbrambeni sistem organizma.

Ručak – kuvan paradajz

Ova namirnica obiluje vitaminima A, C i E, antioksidansima koji pomažu organizmu da se zaštiti od sunčevih zraka. Prijaće vam i crveno voće, brokoli i paprika (vitamin C), ali i kajsija, dinja, šargarepa, breskva i lubenica (provitamin A). Najzad, da biste organizmu obezbedili dovoljno vitamina E, koristite ulja biljnog porekla i grickajte lešnik, badem i orah.

Popodnevna užina – čaj u neograničenoj količini

Flavonoidi iz čaja (175 mg po šolji) nimalo ne zaostaju za drugim moćnim antioksidansima, kao što su vitamini C i E. Osim toga, ako preko celog dana pijuckate čaj, dehidranom organizmu ćete obezbediti dovoljno tečnosti. Minimum: od dve do pet šolja čaja dnevno!

Večera – skuša na žaru

Sunčevi zraci oštećuju masne kiseline u membrani ćelija kože i ona zato gubi elastičnost i teže se regeneriše. Ako se unose u dovoljnoj količini, omega-3 masne kiseline omogućavaju da se obnovi potreban nivo masti u ćelijskoj membrani. Najmanje dva puta nedeljno jedite masnu ribu: skušu, inćun, lososa, sardine, haringe, tunu… Za pripremu koristite prvenstveno sojino ili bundevino ulje.

blic.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji