Kad je salata obrok!

1095_francuska-salata_foto-novi-cas_630x0
Najbolji saveti za savršenu salatu stižu od Italijana. Saznajte kako da od salate napravite zdrav i potpun obrok koji lako menja doručak, ručak ili večeru!
Salata je vrlo popularna reč. I kod nas i svuda. Često na filmovima gledamo predivne glumice kako za večeru, pauzu za ručak ili onako s nogu brste tanjir zelenila i uživaju sve u šesnaest, kao da jedu tanjir najukusnije i najsočnije testenine u svetu. Na Instagramu svako malo neko jede samo salatu, oduševljen svojim zelenilom lepi ikonice srca i sunca da nam dočara tu lepotu.

Šta se zapravo krije u tom tanjiru lišća? Da li su oni stvarno nabacali par povrćki, izmešali sa sirćetom i uljem i voilà- divni, ukusni, zasitni obrok je na stolu. Jesu, uradili su upravo to samo što su prethodno dobro razmislili o sastojcima.

Mene su zanat osmišljavanja salate kao obroka naučili Italijani. Da, nacija pizze i paste jako često jede salatu za ručak i večeru i imala sam sreće da su svoje umeće preneli i na mene.

Dakle, danas vam otkrivam moje formule za kreiranje salate kao obroka. Biću uopštena jer salata treba da je prilagođena vašem ukusu i kreativnosti tako da sastojci variraju od sezone do sezone. Ipak, postoji par pravila koje salatu čine ukusnim obrokom i njih treba poštovati.

1. Povrće treba da je što svežije.
2. Da bi salata dobila formu obroka, ubacite u nju nešto od sledećih namirnica: sir, tofu, neku žitaricu (ili je poslužite sa hlebom), mahunarku, mesni protein, kuvana jaja ili ribu. Ovo su namirnice koje prave razliku između salate obroka i salate priloga.
3. Salata se uvek (i samo) začinjava tik pred jedenje. Ovo je jedna od najbitnijih stavki i nikako je ne zaboravite! Salata koja je začinjena pre vremena vrlo brzo uvene, pusti vodu i obrok gubi svoju svežinu.
4. Uvek salatu dobro osušite pre nego pristupite pripremi. Udružene kapljice vode će se pomešati sa dresingom i promeniti ukus vašeg obroka.

Kada uparite korenasto i lisnato povrća sa mahunarkama- sočivo, leblebiju, pasulj, azuki pasulj… dobićete jednu vrlo zasitnu i ukusnu salatu. Mahunarke, naravno trebaju biti prethodno skuvane.
Ne zaboravite na bademe, lešnike, golicu, semenke suncokreta, susam. Samo ih kratko istostirajte pre stavljanja u salatu. Čisto da se zamiriše.
Kada birate sireve, trudite se da sve one koji stoje u vodi, prethodno ocedite. Ako hoćete lajt varijantu, koristite one sa manje mlečne masti ali čak i da koristite punomasne nije strašno jer u salatu se ne stavlja puno sira. Svaka namirnica treba da se ukombinuje sa ostalima, ne da dominira.
Možda zvuči neverovatno ali jedna narandža u salati čini čuda. Kao i malo suvog grožđa ili brusnica.
Sveže začinsko bilje poput nane, origana, bosiljka daje suptilnu, aromatičnu notu. Sitno ga iseckajte i stavite u dresing.
A tek kada spomenem dresing otvaraju se vrata mogućnosti. Osim hladno ceđenog maslinovog ulja, za kompleksniji ukus koristite bundevino ulje ili ulje pečenog susama.
Kod nas postoji sirće i od maline i od borovnice, balzamiko sirće a ponekad je limun sasvim dovoljan.
Jogurt + avokado. Jogurt + malo majoneza. Jogurt + ulje + malo belog luka…
Salata je idealna da je ponesete na posao kao ručak. Samo ne zaboravite da dresing da spakujete u flašici sa strane. Idealna kao večera, kao užina. Stvarno je super stvar.

MG_5463-40
Salata od tikvica – za jednu osobu:

1 tikvica
½ cvekle
1 šargarepa
Šaka badema
½ šake suvog grožđa
Malo buđavog sira
Malo limuna
So, biber
½ kašike hladno ceđenog maslinovog ulje

Tikvicu operite i isecite nožem za ljušćenje na listove. Isto to uradite i sa cveklom i šargarepom.
Zagrejte ½ kašike maslinovog ulja i kratko, na jačoj temperaturi ispržite tikvicu. Tek da se blago zarumeni. Kada je gotovo, prebacite u tanjir u kome ćete poslužiti salatu.
Nakon što su se tikvice malo prohladile, dodajte ostale sastojke.
Pospite sa komadićoma sira, sitnoseckanim bademom i začinite.
Poslužite uz parče hleba.

Prijatno!

trcanje.rs

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>