Kako da prestanemo da „ubijamo“ vreme

mamurluk
Da li i vi pljačkate sebe? Da li oduzimate sebi dragocenost čiju vrednost, zapravo, ne može, da izmeri nijedna količina novca – vreme?
Otkako su nas prevarili sa starom i netačnom floskulom „vreme je novac“, mnogima od nas nije baš lako da izmere pravu vrednost svojih minuta i sati.

Da li i vi dozvoljavate da vam prolaze minuti, sati i dani na površno gledanje televizora, duge obilaske prodavnica, raspredanje priča o drugim ljudima i njihovim postupcima?

Da li vam se dešava da potrošite čitavih petnaest minuta pred liftom pričajući o „katastrofalnom ponašanju mladih“ koji su opet isprljali stepenište? Ili spiskali čitavih pola sata na Fejsbuku gledajući slike sa tuđih letovanja? Zaista, time ste samo povećali trošak „opljačkanog vremena“ i priključili se listi saučesnika koji vas neprekidno potkradaju.

Da bismo sprečili takva „curenja“ peska života, Leo Babauta predlaže da napravimo sami svoj spisak omiljenih aktivnosti na koje treba da usredsređeno i posvećeno trošimo dragoceno vreme. Trik koji ovaj omiljeni zen bloger koristi je dosta jednostavan i korišćen čak i u nekim holivudskim filmovima – reč je o „poslednjem mesecu života“.

Kao i mnogi drugi isprobani trikovi, i ovaj odlično funkcioniše. Zamislite, savetuje Leo, da imate još samo jedan mesec dana a nakon njega ističe sve vreme koje imate na raspolaganju.

alternativna medicina 1

Šta je to što biste vi radili? Leo je napravio sledeću listu:

Provoditi više vremena sa voljenima, ali usredsređeno, upijajući svaku njihovu reč.
Otići negde gde nikada niste bili.
Naučiti nešto novo.
Stvarati. Baviti se umetnošću.
Učiniti svet boljim.

Šta nije na Leovoj listi:

Sedeti pred televizorom.
Pratiti društvene mreže.
Biti zao.
Biti sebičan.
Biti nemotivisan.
Stano brinuti.
Stalno se kajati.

A sada ste na potezu vi… Šta je na vašoj listi?

lovesensa.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>