Kako se krave danas hrane i da li je mleko sa 0% masti zdravije?

1102t
Kako se krave danas hrane?

Uzgoj krava danas je zaista tužan. Krave danas ne šetaju livadama nego stoje u štali. Krave danas ne jedu samo travu, nego i sojinu sačmu, kukuruz ili koncentrat. Krave za organsku proizvodnju se šetaju, ali opet njihova hrana nije samo trava. Normalno da je i mleko drugačije.

Ovde je najviše pogođen odnos Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina. Mleko treba da ima odnos Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina 1:1 ili 1:2. Kada se ishrana krave bazira samo na travi, taj odnos je 1:1 i on je najpovoljniji. Kada se ishrana bazira samo na kukuruzu ovaj odnos ide i do 1:30. Organsko mleko ima povoljniji odnos ovih masnih kiselina, jer se krave šetaju. Na osnovu informacija od proizvođača, ishrana krava za Imlekovo Organic mleko je 60% zasnovana na visokoproteinskoj ishrani, odnosno odnos Omega 3:Omega 6 je 1:2, i to je povoljan odnos .

U nekim evropskim zemljama zakonski je regulisano da se sva stoka mora puštati na livadu, a nama ostaje da se nadamo da će tako jednoga dana biti i kod nas.

1103t
Da li je mleko sa 0% masti zdravije?

Ne. Prilikom otklanjanja masti otklanja se veliki deo vitamina koji su prirodno sadržani u mastima: vitamin A, D, K, E, kao i linoleinska kiselina koja je važna za izgradnju centralnog nervnog sistema.

Mnogi ljudi koji žele da smršaju misle da će redukovanjem masti u ishrani to postići. Ipak, kliničke studije pokazuju da smanjenje masti u ishrani ne doprinosi gubitku težine kao druge metode, verovatno zato što nemasna hrana ne doprinosi osećaju sitosti.

Studije u kojima su poređeni efekti niskomasnog i punomasnog mleka pokazuju da ljudi kompenzuju kalorije iz nemasnog mleka tako što jedu više hrane. Sve ove studije su pokazale da unos nemasnog mleka umesto punomasnog doprinosi ili povećanju telesne težine ili da težina ostaje ista. I to nije sve. Mleko sa manje masti se teže vari. U mleku se nalazi kazein, protein kome je potrebno i do 7 sati da se u potpunosti svari. Kada se masnoća otkloni, veliki deo ovog proteina ostaje nesvaren i može izazvati probleme sa varenjem, nadimanje i opstipaciju.

healthclub.rs

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>