Kako se rešiti smrdibuba?

smrdibuba

Smrdibube je lako primetiti i prepoznati pošto nesnosno zuje dok lete, udaraju u lustere, a kada ih zgnječite ispuštaju veoma neprijatan miris po kojem su i dobile ime. Najčešće su zelene boje, mada ima i braon i šarenih.

Upravo ovaj period je najkritičniji, pošto smrdibube žele da se primire i sklone od hladnijih dana koji tek dolaze, a savršeno mesto za to su im topli beogradski stanovi.

– Smrdibube imaju unutrašnji ciklus koji im govori da je vreme da se polako spremaju za zimski san i tada one ulaze u stanove i traže rupe u kojima će prezimiti. Međutim, pošto u septembru još uvek nije hladno vreme, one izlaze i možemo ih videti napolju – objasnio je svojevremeno profesor Biološkog fakulteta Aleksandar Ćetković.

U potrazi za novim staništem smrdibube sa obližnjih zelenih povšina doleću u najbliže stanove prateći put svetlosti i miris insekata koji su već prošli tuda i našli odgovarajuću putkotinu u nekom stanu. Najveći problem je što ne postoji adekvatno rešenje za njihovo uklanjanje.

alternativna medicina 18

Iako mislite da vam možda nema spasa dok se temperature ne spuste ispod nule, vreme je da smrdibubama stanete na kraj i to uz pomoć nekoliko jednostavnih trikova.

Prvo i osnovno jeste da zaštitite svoje prozore i balkonska vrata. Ako nemate novca za skupe mrežice koje se ugrađuju na stolariju, uvek možete kupiti one jeftine mrežice koje ne koštaju puno i polepite ih na okvire prozora koje često otvarate. Pobrinite se i da nemate nikakvu rupu na prozoru ili vratima jer su smrdibube kao i komarci, kroz najmanju rupicu će se uvući u vaš dom.

Umesto raznoraznim otrovnim sprejevima, rešite ih se potom jednostavnom mešavinom vode i sapuna. U određenu količinu vode ulijte jedan do dva odsto tečnog sapuna i tom mešavinom ih poprskajte.

Smrdibube odbija i miris belog luka i mente pa ih stavite ispred svojih prozora ili vrata.

Ako su i ušli u vaš dom, ne zaboravite da ih ne smete ubiti jer tada ispuštaju onaj odvratni smrad. Bolje je da ih usisate usisavačem, nežno ih pokupite toalet papirom i bacite u WC školju ili na njih prislonite lepljivu traku i tako ih ulovite.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji