Kineska medicina leči osobu a ne simptom

kineska medicina

Kineska medicina postoji od dinastije Ksia koja je vladala od 2100. do 1600. g. pre Hrista, a zapadna medicina zvanično postoji od otkrivanja krvotoka, što se desilo otprilike pre nešto više od 200 godina…

Kako leči kineska medicina?
I jedna i druga imaju svoju tradiciju i zaslužuju dužno poštovanje. Kada se udruže, zajedno su vrlo moćne.
I kineska i zapadna medicina imaju samo jedan cilj: da pomognu bolesnom čoveku da se izbavi od bolesti.
Za kinesku medicinu uvek je bilo najvažnije šta pacijent oseća, odnosno koje simptome ima, pa se na osnovu simptoma postavljala dijagnoza. Znači, da bismo lečili pacijenta, prvo moramo da nađemo ”koren” bolesti.
Npr. bronhijalna astma je simptom (grana) a koren je slaba energija pluća, bubrezi, slaba slezina, poremećaj energetskog balansa u jetri i tako dalje.
Kako prepoznajemo koren? Na osnovu simptoma koji su različiti kod svakog uzroka ili korena. Shodno tome će i terapija, odnosno odabir tačaka i biljaka takođe biti drugačiji, nekoga ćemo grejati, nekog hladiti, tonificirati, raditi disperziju energije ili vlage, bez obzira što je dijagnoza za sve bronhijalna astma…
Sve je individualno
Osnovni princip u kineskoj medicini je individualnost – u postavljanju dijagnoze i u odredjivanju terapije. To je jedan od većih problema za Zapad u razumevanju i prihvatanju ovakvog pristupa u lečenju, jer ne postoje dva jednaka pacijenta, pa ne postoji mogućnost standardizacije i merenja određenih parametara.
U zapadnoj medicini se zna: od – do, i sve što je ispod ili iznad smatra se poremećajem stanja ili bolešću. Najčešće se posmatra izolovano samo jedan organ ili mnogo sitniji delovi tela, pa čak i ćelija, dok kineska medicina posmatra celog čoveka, pa zato često kažemo da zapadna medicina leči dijagnozu, a kineska čoveka.
.
alternativna medicina 71

U Kini akupunkturu ne praktikuju – lekari
Što se tiče kineske medicine moram da naglasim da se ona u svetu studira kao i zapadna medicina i ima program i za magisterijum i za doktorat.
Programi uglavnom obuhvataju i zapadnu medicinu, ali u skraćenom obliku, da bi mogli da komuniciramo sa kolegama koji se bave zapadnom medicinom, i da bismo lakše razumeli pacijenta, jer pacijent uvek prvo ide kod lekara zapadne medicine, gde mu se postavi dijagnoza.
U mnogim zapadnim zemljama jos uvek postoji mišljenje da morate biti lekar zapadne medicine da biste imali pravo da se bavite akupunkturom.
Međutim, ni u Kini, matičnoj zemlji odakle i potiče ova medicina, akupunkturu ne praktikuju lekari zapadne medicine, već oni koji su to studirali na fakultetima kineske ili orijentalne medicine.
Pogled sa vrha uvek je isti
Mislim da je osnovni problem kod nas, kada je kineska medicina u pitanju, nepostojanje adekvatnih skola u kojima bi se učila kompletna kineska medicina sa dijagnostikom i lečenjem, a ne samo kursevi na kojima se nauče tačke i meridijani, odnosno gde se dobiju standardizovane šeme za određenje bolesti koje se dijagnostikuju na zapadni način, a leče se akupunkturom.
Neophodno je poznavanje pulsne dijagnostike i dijagnostike jezika, jer to nam sve dopunjava i razjašnjava sliku o stanju pacijenta, odnosno diferencijacija simptoma nas vodi do pravog uzroka.
Jedna kineska mudrost kaže: “Postoje razni putevi koji nas vode do vrha planine, ali je pogled sa vrha uvek isti”. Ovo bi trebalo da bude vodič svima nama koji se bavimo lečenjem.

*autor je magistar tradicionalne kineske medicine
zdravzivot.com

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji