Kinoa (Quinoa)

Chenopodium_quinoa0Obilazeći prodavnice zdrave hrane primetili smo jednu, na našem tržištu relativno novu namirnicu. Ime joj je kinoa, ili kvinoa (quinoa). Iznenadili smo se kada smo saznali koliko je blagodarna, kao hrana sa mnogim lekovitim svojstvima. Interesantno je da kinoa može da bude zamena za gotovo sve žitarice, jednostavno se priprema a slobodno se svaki zalogaj može nazvati kašikom zdravlja. Većinu informacija o ovoj namirnici pronašli smo na sajtu www.bezgluten.net, sam naziv sajta govori da u kinoi nema gluten što je veoma korisna informacija za sve koji imaju problem sa glutenom. A sada, da se upoznamo sa ovom čudesnom biljkom.

Raste u Andima na visinama preko 4000 m, na području Perua, Čilea i Bolivije još od pre 5000 godina. Stare civilizacije Inka smatrale su je svetom hranom. Danas se kultivira i u drugim područjima sveta. Kinoa u suštini nije žitarica, nego semena biljka koja je srodna španaću. Najčešće dostupna vrsta kinoje je žute boje, a postoje još i: narančasta, roza, crvena, crna i ljubičasta.

Osušene semenke, odnosno zrna, su male (1-3 mm), boje slonovače, izgledom i ukusom liče na žitarice. Visokoproteinska je biljka, koristi se isto kao i žitarice. Hranljivija je od svih drugih žitarica, blagog je ukusa, meke teksture i lako se kombinuje sa drugim jelima, kako slatkim tako i slanim. 100 g kvinoe ima 360 kcalorije. Sadrži 14,65 g proteina, 42,04 g ugljenih hidrata i 14,76 g masti. Ono što je važno je i to da ne sadrži gluten niti holesterol. Od minerala sadrži: magnezujum, fosfor, kalijum, natrijum, cink, gvožđe, mangan, bakar, zatim vitamine A, grupu B kompleksa, C, E i mnogo dijetalnih vlakana (12,93 g). Sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, a posebno lizin, i smatra se najboljim izvorom biljnih proteina. Najveći deo njenih ulja je polinezasićen, tako da obezbeđuje esencijalne masne kiseline. Osim semenki, i listovi kinoe se koriste za jelo, imaju ukus sličan španaću ili blitvi. Kinoa se koristi slično kao pirinač, kao prilog ili dodatak varivima, supama i melje se u brašno i koristi za beskvasni hleb. Obično se kuva umesto pirinča, za jutarnje kaše, kao dodatak čorbama i hlebnom testu, pasulju ili jelima od mesa, za biskvite, za punjenje povrća i sl. Koristi se i u obliku salata sa dodatkom mahunarki sa naseckanim povrćem. Može se kombinovati i sa integralnim pririnčem. Brzo klija pa se klice dodaju salatama. Klice kvinoe se koriste i kao ukusan dodatak sendvičima. Kinoa ima i brojna lekovita svojstva: povoljan odnos masti, minerala i vitamina je preventiva za obolele od srca, krvnih sudova i dijabetes, za migrenu, regulaciju probave i deluje laksativno. Ima antioksidativno svojstvo jer sadrži mangan i bakar. Kontraindikacije: brašno se upotrebljava samo u malim količinama, jer sadrži gorku supstancu saponin.

Predpriprema kinoe

Spoljna ovojnica je prekrivena gorkim supstancama, saponinima, koje je potrebno ukloniti pre upotrebe. Semenke isprati pod mlazom hladne vode uz protresanje i mešanje. Duže potapanje u vodi se ne preporučuje jer se saponini mogu premestiti u unutrašnjost semenke. Veoma se brzo sprema i za već 12 minuta imate izvrsan izvor hranjivih materija koji se odlično kombinuje sa povrćem i mesom. Takođe kinou možete koristiti i za slatkiše kao što koristite pirinač.

Kuvanje kinoe

Razmera vode i kinoe može biti i do 5:1, jer kinoa ima veliku moć upijanja vode i prilikom kuvanja povećava obim 4-5 puta. Najčešće se kuva u loncu sa 2-3 dela posoljene vode. Nakon što voda proključala, dodati kinou i kuvati 25-30 minuta, da zrna kinoe postanu prozirna, a bela klica se odvaja i ima izgled spiralnog repića. Da bi se ukus kinoe poboljšao, pre kuvanja propržiti nekoliko minuta na suvom tiganju.

PRILOZI

Kvinoa, prilog jelima

Potrebno:

2 šolje kvinoe

6 šolja vode

1 ravna kašičica soli

Priprema:

U ključalu osoljenu vodu sipati opranu i oceđenu kvinou, promešati, smanjiti temperaturu i kuvati oko 30 minuta da kvinoa omekša i postane prozirna. Procediti, zauljiti maslinovim uljem i koristiti kao prilog jelima.

PREDJELA

Kvinoa na italijanski način

Potrebno:

1 šolja kratko kuvane kvinoe

1 kašika hladnoceđenog maslinovog ulja

4 iseckane maslinke

2 čena belog luka

1 sitno seckani paradajz

1 kašika izrendanog parmezana

1 kašičica limunovog soka

so, mleveni biber

Priprema:

Kratko kuvanu kvinou (oko 6-7 minuta) ocediti, staviti u sud za služenje, preliti je hladnoceđenim eksrta devičanskim maslinovim uljem, dodati sitno seckane maslinke, malo posoliti, pobiberiti i promešati, odgore staviti sitno seckani paradajz, poprskati limunovim sokom i posuti rendanim parmezanom. Priprema jela traje oko 10 minuta.

SALATE

Salata od kvinoe sa jabukama

Potrebno:

1 šolja kuvane kvinoe

2 šolje seckanih jabuka

1 šoljica suvog grožđa

1 dl nemasnpog jogurta

1 kašika rendanog celera

5 dg belog grožđa

1 kašika seckanog peršuna

1 kašičica limunovog soka

1 kašičica smeđeg sećera

1 manja zelena salata

so

Priprema:

Probrati zrna kvinoe, oprati, staviti u lonac, preliti vodom, malo osoliti i kuvati da zrna omekšaju, a zatim ocediti. U međuvremenu pripremiti mešavinu jogurta, seckanog peršuna, šećera, limunovog soka i soli, dodati jabuke, celer i grožđe. Poklopiti i staviti u hladnjak. Pre služenja pomešati kuvanu kvinou i servirati na listove zelene salate.

SUPE i ČORBE

Supa od kvinoe sa povrćem

Potrebno:

1 šolja kuvane kvinoe

10 dg cvetića brokoli

10 dg tikvica

2 šargarepe

1 manji celer

1 manji dajkon (vrsta bele kelerabe)

1 manja glavica crnog luka

so, malo suncokretovog ulja

Priprema:

Na 2 kašike ugrejanog ulja staklasto propržiti sitno seckani crni luk, dodati seckano povrće na kolutove i kockice i dinstati. Postepeno dolivati vodom da povrće omekša, preliti sa 1,5 l vode i ostaviti da proključa. Dodati kuvanu kvinou, posoliti i kuvati oko 5 minuta.

KUVANA i DINSTANA JELA

Kvinoa sa piletinom i tikvicama

Potrebno:

20 dg kvinoe

25 dg seckanog belog pilećeg mesa

2 srednje tikvice seckane na kolutiće

4 kašike maslinovog ulja

4 čena belog luka

1 kašika domaćeg dodatka od povrća

1 seckani paradajz (bez kožice)

2 dl domaće pileće supe (ili vode)

4 kašike belog vina

2 kašike prženog ajvara

so, mleveni crni biber

ribani parmezan za posipanje

Priprema:

Opranu i oceđenu kvinou staviti u lonac i doliti 3 šolje vode i kuvati 25 minuta, a zatim ocediti. U međuvremenu na 3 kašike maslinovog ulja propržiti sitno seckani beli luk. Dodati kolutove tikvice i dinstati oko 5 minuta, staviti seckano pileće meso, seckani paradajz, posuti dodatkom od povrća, preliti vinom i 1 dl pileće supe i promešati. Dinstati na umerenoj temperaturi oko 25-30 minuta. Po potrebi doliti sa malo preostale supe. Pri kraju dinstanja posoliti i pobiberiti po želji, umešati kašiku ajvara i 1 kašiku maslinovog ulja. Dodati kuvanu i oceđenu kvinou i dinstati još 3-5 minuta. Servirati u tanjire, posuti ribanim parmezanom i poslužiti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>