Ladolež (Ipomoea)

ladolez2Ladolež (Ipomoea)

Taksonomija

Carstvo: Plantae
Razdeo: Magnoliophyta
Klasa: Magnoliopsida
Red: Solanales
Rod: Ipomoea
Porodica: Convolvulaceae

Opšti opis biljke:

Ladolež je višegodišnja biljka koja puzi ili se penje, duga do 5 m. Listovi ladoleža su trouglasti, na vrhu ušiljeni a na bazi streličasti. Pricvetni listovi su pljosnati. Cvetovi su na dužim drškama od lisnih peteljki, retko sa crvenim prugama.

Lekovito dejstvo:

Arapi su poznavali tu biljku kao lek, koja čisti žuč. Za lečenje se uzima čitava biljka a posebno samo podzemni deo. Leče se bolesti materice, jetre, mokraćnog mehura, slezine, želudca, arterioskleroze idr.

Uzgajanje i razmnožavanje:

Cveta od juna do septembra. Potrebno joj je jako puno sunce samo u jutarnjim časovima. Počev od aprija, đubriti svakih deset dana tečnim đubrivom za cvetnice. Potrebno je svaka 2 do 4 dana zalivati, zavisno od temperature, humus treba uvek da je vlažan. Razmnožava se semenom u martu, na mestu zaštićenom od promaje. Preporučuje se sejanje pre 15. aprila da bi procvetala pre kraja leta.

Upotreba:

Osim lekovitih svojstava, ladolež služi kao divan ukras bašti i balkona ali i za ishranu zemlje. Takođe, služ i kao dodatak ishrani čoveka.

Stanište:

Ladolež voli nešto vlažnije tlo pa se može naći u blizini potoka, bara, reka ali se može naći i u vrtovima, parkovima… To je kosmopolitska vrsta. Osim kod nas, moze se naci u celoj Evropi, Aziji, Severnoj Smerici, Juznoj Americi ali raste i na Novom Zelandu i Australiji.

Sorte i vrste:

Neke od vrsti koje se nalaze kod nas:

Convolvulus tricolor-ukrasni ladolež
Ipomea alba
Ipomea abrupta
Ipomea batatas
Ipomea gracilis
Ipomea indica

Literatura:

„Svet prirode“-Gerald Durel
Enciklopedija lekovitog bilja
Enciklopedija vrtnog bilja
www.svetbiljaka.com

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji