Lekari upozoravaju: „Paracetamol izazov“ može da vas košta života

lekovi

Šarlot Jusaf je pre četiri godine preminula od prevelike doze paracetamola. Danas je ovaj lek deo izazova na društevnim mrežima u kojima mladi pozivaju jedni druge da uzimaju ovu supstancu bez ikakve kontrole. Milena Turubatović, lekar opšte prakse u Domu zdravlja “ Savski venac“ objašnjava koliko je ovaj trend opasan.
- Svaki lek može da bude otrovan, odnosno štetan ako se uzima bez odobrenja lekara. Paracetamol sme da koristi samo kontrolisano, u kontrolisanim dozama, u kontrolisanom vremenskom periodu i za određene indikacije- objašnjava doktorka.

Upotreba bez preporuke lekara povlači veliki rizik. Doktorka smrtonosno dejstvo paracetamola povezuje sa uzimanjem velikih količina oovg leka, a ističe da je veoma opasan u kombinaciji sa alkoholom.

-Opasne mogu da budu i male doze paracetamola, postoji individualna reakcija na lek- dodaje ona.

Zbog toga „paracetamol izazovi“ moraju da se izbegavaju i da se slede sledeće preporuke:

- Paracetamol je analgetik, deluje protiv bolova i antipiretik, smanjuje temparaturu. Deluje kod prehlada, gripa i bolova, ali onih kratkotrajnih, poput glavobolje ili zubobolje. Takvo je i njegovo dejstvo, brzo i kratkotrajno- objašnjava doktorka i dodaje da se paracetamol koristi u terapiji lečenja raka, ali isključivo u kombinaciji sa drugim lekovima.

Kad je reč o maksimalnoj dozi ovog leka, važe ove mere.

- Maksimalna dnevna doza paracetamola je četiri grama, ali se ona daje samo u izuzetnim situacijama. Ne preporučuje se doza veća do tri grama, tablelta paracetamola su od 500 miligrama, treba da se uzimaju jedna do dve na četiri do šest sati- savetuje doktorka.

Tinejdžeri u Ajširu, u Škotskoj ne poštuju preporuke lekara, nekoliko njih je hospitalizovana u bolnici nakon „internet izazova“ .Tamošnja policija je upozorila mlade na opasnosti ovog trenda.

blic.rs

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>