Liofilizacija

liofoliLiofilizacija je tehnika sušenja koja se koristi za mnogobrojne medikamente ekstrakte organa ili biljaka, serume, vakcine, antibiotike, vitamine.Oni mogu da se promene ako se suše klasičnim metodama.Liofilizacija se odvija u tri faze:
–potpuno smrzavanje, vrlo brzo i na vrlo niskoj temperaturi,
–sublimacija koja se izaziva brzim stvaranjem visokog vakuma.U toku ove metode voda prelazi iz čvrstog stanja ( led) u stanje pare, ne prelazeći kroz tečno stanje,
–dehidratacija ova metoda ima zadatak, da laganom zagrevanju eliminiše poslednje tragove vode.
Tok liofilizacije zavisi od mnogobrojnih faktora posebno od prirode supstancije koje se tretira zatim od raspodele manje ili više voluminozne mase.Mora da se izvodi vrlo pažljivo, posebno u pogledu temperature zamrzavanja relativnog zagrevanja, evakuacije para i njihove kondenzacije.Liofilizovani proizvodi su amorfne mase, brižljivo zatvoreni ili zapečaćeni pod inertnim gasom ili u vakumu.Rok trajanja im je praktično neograničen.Vrlo su higroskopni, tako da je dovoljno u trenutku upotrebe dodati podesnu zapreminu vode da se vrate u stanje prvobitnih svežih proizvoda.

Prednost liofiliziranih namirnica je:
velika trajnost
održanje strukture i originalnog oblika
dobra topivost proizvoda u prahu
dobra rekonstrukcija kod ponovnog primanja vode (rehidratacija)
neznatne promene boje, arome i ukusa
minimalan gubitak vitamina

Postupak liofilizacije smatra se jednim od najboljih postupaka za sušenje i dugotrajno očuvanje osnovnih organoleptičkih svojstava mnogih namirnica.

Institut za pečurke preporučuje svoje liofilizovane proizvode

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>