Maitake

maitakeGrifola frondosa ili Maitake jeste džinovska gljiva koja može dostići veličinu fudbalske lopte i koja raste više godina na istom mestu u osnovi drveća, posebno hrasta.
Veoma je osetljiva na promene u okruženju, pa je nije lako uzgajati. U Japanu je poznata kao Maitake, što znači igrajuća pečurka i široko je korišćena kulinarska gljiva, glavni sastojak nacionalnog jela nabe, ali i važan sastojak velikog broja jela (često se priprema samo sa maslacem, u foliji).
Može dostići težinu od preko 20 kilograma, zbog čega je poznata i kao kraljica gljiva.

Maitake je bogata mineralima (kalijum, kalcijum, magnezijum) i raznim vitaminima (B2, D2, niacin), vlaknima i aminokiselinama. Aktivni sastojak te gljive koji poboljšava imunitet identifikovan je osamdesetih, a reč je o proteinu beta glukanu. Zajedno sa drugim medicinskim gljivama, Maitake se koristi za opšte poboljšanje zdravlja i vitalnosti organizma. Raste u severoistočnom Japanu i Severnoj Americi, a u tradicionalnoj medicini cenjena je kao adaptogen koji balansira telo i dovodi ga u normalu. Maitake se koristi za snižavanje krvnog pritiska, u borbi protiv kancera, kao i za poboljšanje funkcija imunog sistema. Istraživanja su pokazala da Maitake može da reguliše krvni pritisak, glukozu, insulin, serum i lipide jetre, te da je korisna u mršavljenju.
Ova gljiva posebno se preporučuje za prevenciju kancera i sprečavanje njegovog širenja zato što može da aktivira ćelije ubice i podstakne proizvodnju interleukina 1.

alternativna medicina 71

Za šta se upotrebljavaju beta-glukani?

Beta-glukani stimulišu imuni odgovor organizma na taj način što aktiviraju makrofage, ćelije predvodnice svih imunih dešavanja. Makrofage su zadužene za “hvatanje i uništavanje” molekula stranih organizmu. One dalje stimulišu kaskadu imunološkog odgovora (interleukine, faktore nekroze tumora, gama interferon, ćelije prirodne ubice). Beta-glukani, u stvari, izazivaju makrofage da odreaguju, a za makrofagama ide čitava vojska odbrambenih ćelija i na taj način beta-glukani pojačaju imuni odgovor. Ovako aktiviran odbrambeni sistem proizvodi veći broj odbrambenih ćelija -vojnika, pa organizam može da se izbori sa infekcijama, malignim mutacijama. Na taj način organizam stvara najefektniji imunološki odgovor. Ono što je značajno je to da beta-glukani pomažu telu da precizno razlikuje “sopstveno” i da prekine imuni odgovor kad su ”napadači” (bakterije, virusi) uništeni, te na taj način sprečava razvoj autoimunih oboljenja. Pokazali su efikasnost i u kontroli postojećih autoimunih oboljenja kao što su artritis, psorijaza.

Beta-glukani mogu da stimulišu organizam na:

stimulišu imuni sistem da se efikasnije izbori sa malignim mutacijama, tj. sprečava nastanak raka;
utiču na pojačanu borbu protiv virusa, bakterija, gljivica i drugih izazivača infekcija;
sprečava pojavu oštećenja koja nastaju pod dejstvom zračenja (X zraci, hemoterapija, kompjuteri, mobilni);
smanjuju nivoa masti u krvi (holesterol);
smanjuju nivo šećera (dijabetes);
kod HIV virusa, hepatitisa B, virusa influence.

Preporučujemo proizvode Instituta za pečurke koji sadrže maitake

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>