Može biti opasno: Kad pogledate u beli zid, vidite li tačke, mrlje ili niti koje plutaju ispred vas?

eye-region

Mrljice, tačkice, niti, paučina u oku, „mušice“ koje plutaju pred vama kad se zagledate u beli zid ili čitate vas obično ne moraju zabrinjavati. Međutim, u jednom slučaju zbog njihove pojave morate odmah da idete kod lekara…

Dr. Abdhiš R. Bhavsar, zadužen za odnose sa javnošću na „American Academy of Ophthalmology“, objasnio je šta su to tamnosive tačkice ili sitne niti koje kao da plutaju ispred vašeg lica. Ono što se vidi su, zapravo, promene koje se nalaze unutar oka, a ne ispred vas.

Prednje dve trećine očne jabučice ispunjene su želatinoznom tvari koja se naziva vitreous, odnosno staklasto telo.

Čim pokušate da se koncentrišete na njih, ove plutajuće čestice se kreću prema periferiji oka. U suštini, reč je o promeni vitreousa u kojem dolazi do pojave sitnih čestica koje su najčešće sastavljene od vlakana kolagena. Ove čestice plutaju po vitreousu, blokiraju svetlost koja dolazi kroz zenicu i stvaraju senu na mrežnjači i na zadnjem delu oka. Vi vidite upravo te sene.

Paničite samo ako…

Ako odjednom imate navalu takvih plutajućih čestica, ako ih prate bleskovi svetlosti ili trenutni gubitak vida, odmah krenite kod oftalmologa.
Naime, ovakve pojave mogu da ukazuju na upalu, krvarenje, posekotinu ili odvajanje mrežnjače, koje se isprva mogu sanirati. Lekara posetite što pre jer, u slučaju odlaganja, može da dođe i do trajnog slepila. S druge strane, povremeno zamagljenje nije razlog za brigu.

alternativna medicina 11

Mrežnjača je opna oka koja ima otprilike 120 miliona ćelija (fotoreceptora). One primaju svetlosne nadražaje i pretvaraju ih u električne signale.

Staklasto telo ili vitreus (lat. corpus vitreum)

Ispunjava kompletnu unutrašnjost oka iza sočiva.

– Njegova uloga je optička, jer je ono prozirno pa propušta svetlost, kao i mehanička, tj. održavanje stalne napetosti i veličine očne jabučice. Sastoji se od 99 odsto vode u kojoj su otopljene razne tvari, na primer, protein vitrezin.

On je vlaknaste građe i nama nevidljiv, osim u nekim bolesnim stanjima kad postaje vidljiv i stvara oblike crtica i niti koje nam prividno lete pred očima – pojašnjeno je na kontaktne-lece.eu.

biljna-medicina

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>