Neven

Neven se od davnina koristi kao ukrasna i lekovita biljka, pa se pominje i u mnogim narodnim pesmama. Ova biljka sadrži veoma korisne i lekovite sastojke, ali je poslednjih godina nepravedno zapostavljena i veoma se malo pominje njena lekovitost. U našim krajevima neven je još poznat po imenima: ognjac, zimorad, bilec ili žutelj.

Opis

Neven je jednogodišnja zeljasta i razgranata biljka, jakog mirisa, visine oko 50 centimetara. Biljka je obrasla dlačicama, a cvetovi su svetložuti ili jarkonarandžasti. Zbog svojih lekovitih sastojaka, koriste se cvet, listovi i stablo nevena.Latinski naziv za ovu biljku je Calendula officinalis iz familije Asteraceae. Neven u našim krajevima cveta od početka maja do kraja jeseni.

Neven sadrži sledeće lekovite sastojke:

aglikone, glikozide, gorke supstance, eterska ulja, kalendulin, kalijum, karotenoide, likopen, provitamin A, organske kiseline, proteine, sumpor, tanine, flavonoide, hlorofil, šećere…

Lekovita svojstva

Neven kao dobar antioksidans ima antibiotska svojstva. Preparati na bazi nevena svojim lekovitim sastojcima pomažu u lečenju mnogih bolesti i tegoba:

akne
astma
bradavice
vaginalne tegobe
glavobolja
gljivična oboljenja
dermatitis
ekcem
zarazna žutica
kašalj
konjuktivitis
koprivnjača
krvarenje iz nosa
menstrualne tegobe
miomi
modrice
nagnječenja
nesanica
oboljenja jetre
opekotine
osip kod beba
otvorene rane
otekline
rak grlića materice
PMS
problemi sa organima za varenje
problemi sa cirkulacijom
promrzline
proširene vene
psorijaza
rak dojke
rak kože
svrab
sida
upala vena
upala debelog creva
fistule
herpes
hladne šake i stopala
čirevi
čmičak
šuljevi

Korišćenje

Cvet, listovi i stablo nevena koriste se najčešće u sušenom obliku, a od njih se spravljaju: čaj, tinktura, sok, ulje, mast i kupka.                                          
Čaj i sok se mogu koristiti za piće ili kao dodatak jelima i salatama, a tinktura, sok, mast i kupka koriste se za lečenje kožnih bolesti i otvorenih rana (premazi, obloge, kupke…).

Čaj

Čajna mešavina od nevena se ne kuva, već se jedna kašika čaja prelije četvrtinom litra vrele vode i ostavi 3-5 minuta. Čaj ne treba zaslađivati šećerom.

Preporučujemo naše proizvode sa nevenom

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>