Akcija!
stevija prah 1

Stevia, stevija prah, zdrava zamena za šećer

900,00 RSD 800,00 RSD

Out of stock

Opis proizvoda

Izuzetan kvalitet praha dobijen ekstraktom iz lišća biljke stevije.
Bez aditiva, 100% prirodno.
300 puta je sladji od šećera. Prstohvat praha odgovara jednoj kašiki šećera (15g). Jedna ravna mala kašika praha (1g količina) odgovara 300g šećera.
Ekstrakt je vrlo ekonomičan, ali se njena upotreba mora prisvojiti. Može se koristiti za kuvanje, pečenje, u toplim i hladnim napicima. Ako pogodite količinu dobićete prijatan i sladak nov ukus. Kada pravite testo dodajte uz prašak za pecivo na vrhu noža malo soda bikarbone da bi se testo diglo. Mogu ga koristiti dijabetičari i oni koji su na dijeti jer joj je glikemijski indeks nula i ne sadrži kalorije.
Jedno pakovanje odgovara otp. 6-7kg šećera.
100% prirodno
Neto:20g
Skladištenje: čuvati na suvom mestu na sobnoj temperaturi Zemlja porekla: EU

Šta je Stevija? Stevija je južno-američka lekovita biljka koja je pirodno slatka. Ekstrakte biljke (sirupe, tablete) i njene osušene listove koriste širom sveta za zaslađivanje i za tretmane stomačnih tegoba, lečenje dijabetesa… Ekstrakti su od 30 do 300 puta slađi od šećerne trske.
U azijskim državama je Stevija već decenijama priznata i poznata. Koriste je za zaslađivanje pića, žvaka bez šećera, jogurta, povrća, kiseliša, osušenih morskih plodova…
Prednost Stevije u odnosu na ostale zaslađivače je da ne sadržava kalorije i ugljene hidrate, nula mu je glikemijski indeks i njeni molekuli se ne raspadaju do otp. 200 stepeni i zato hrana ne gubi sladak ukus tokom pravljenja kolača ili tokom kuvanja.
Svim zaslađivačima jedno je zajedničko: svi su slatki. Razlika je u tome da je svaki sladak na drugačiji način. Na primer uporedimo ukus meda i šećerne trske ili ukus sirupa od juhora sa fruktozom. Ukus i slatkoća im se razlikuje. Drugačije se doziraju, drugačiji im je sastav kalorija, dobijamo drugačije ukuse kada ih umešamo u hranu, piće. Tako je i sa stevijom.

Isprobajte kakav je ukus Stevije Upoznajte Steviju pre upotrebe. Stavite malo Stevije u čašu vode. Pomešajte i probajte. Sad stavite još malo i tako postepeno povećavajte dozu. Posle određene količine tečnost će dobiti gorak ukus. Da bi ovo izbegli korisno je upoznati Steviju i proučiti što više informacija u vezi njenog korišćenja. Zahteva malo učenja i eksperimentisanja, ali vredi.

Kada prvi put koristite Steviju… …svakako testirajte slatkoću ekstrakta po gore navedenim uputstvima. Upoznajte joj ukus i napravite sa njom npr. limunadu. Ovo joj je najlakši način korišćenja i možete lako steći dobro iskustvo. Nekima je na početku neobičan ukus Stevije i ukus koji ostaje nakon korišćenja. Isprobajte je u kombinaciji sa drugim zaslađivačima, recimo šećerom, ako ste njega koristili. Stevijin ukus neće dominirati ako ga koristite sa drugim zaslađivačima, ali povećava slatkoću pića i hrane. Vremenom smanjujte količinu dodavanja drugih zaslađivača i ubrzo ćete moći da ih ostavite i koristite samo Steviju za zaslađivanje. Korišćenjem ekstrakta Stevije primetićete da ima i drugih osobina – neće se pretvoriti u karamelu i neće „dići“ kolače. Ekstrakt Stevije se može koristiti skoro u svemu – piću, turmiksu, kolačima, salatama, pudinzima, tortama…

Korisni saveti i tipovi:
• Za pečenje, kuvanje koristiti u malo vode rastvoren prah ili tablete.
• Kada se prave kolači Stevija ne stupa u reakciju kao šećer. Kada je koristite dodajte receptu malo sodabikarbone (pored praha za pecivo) i ovako će vam se kolač dići kao da ste koristili redovan šećer.
• Na uticaj visoke temperature molekuli Stevija ekstrakta se ne raspadaju do 198 stepeni, već zadržavaju prijatan, sladak ukus, dok npr. veštački zaslađivači iznad 70-80 stepeni gube sladak ukus.
• Drugi ukusi i ekstrakti: Pojedini ukusi kao npr. Juhorov sirup, limun i vanila jako dobro pokrivaju prirodan ukus Stevije i hranu naprave specijalnom.
• Mlečni proizvodi: Mleko, pavlaka i sl.su jako fini ako ih zasladite sa Stevijom. Zato koristimo u našim receptima mlečne proizvode. Ukoliko ste osetljivi na laktozu zamenite mleko sa bademom, pirinčom ili mlekom od kokosa.
• Za pića: Ovo je jedan od najpopularnijih načina korišćenja Stevije. Odlično je za korišćenje u čaju, kafi, limunadi i turmiksima.

Zašto je Stevija dobra? Za slatkost ekstrakta je odgovoran steviol-glikozid, lako se vari i zbog toga sadrži malo kalorija. I oni koji imaju šećernu bolest mogu da je konzumiraju. Korisna je, po nekim danskim i brazilskim znanjima, za one koji imaju dijabetes 2 tipa, smanjuje zavisnost od inzulina, koriguje nivo inzulina. Druga znanja kažu da pomaže kod krvnog pritiska, problema sa pankreasom. Sadrži i neke minerale kao što su A i C vitamini, cink, rutin, magnezijum,gvožđe… Njeno korišćenje ne stvara karijes, već decenijama od kada se koristi Stevija nije zabeležena nijedna kontraindikcija.
Hipoglikemija (nizak nivo šećera) Naučna istraživanja su dokazala da Stevija kontroliše nivo šećera u krvi, pomaže u radu slezine i jetre.
Visok krvi pritisak Po svedočenju naučnih istraživanja Stevija pomaže kod regulisanja visokog krvnog pritiska.
Upale Stevija sprečava razmnožavanje štetnih bakterija i virusa, tako da je pogodna protiv nazeba, influenze i infekcije usta.
Kožne bolesti U Paragvaju su guarani indijanci, još pre više stotinak godina, koristili sok dobijen iz Stevije za brže zarastanje rana.Jedna od interesantnih osobina mu je da pomaže u sprečavanju dobijanja ožiljka.Koristi se još protiv dermatitisa,ekceme,seborrhoea.Zbog uticaja na regenraciju kože koristi se i u kozmetičke svrhe.
Varenje Stevija korišćena u obliku čaja efektivno potpomaže varenje i može takođe da pomogne kod stomačnih oboljenja.

Ciklamat, saharin i aspartam samo su neki od stotine veštačkih zaslađivača koji se koriste u svetu. Osim što studije pokazuju da uopšte ne doprinose gubitku telesne težine kao zamena za opšte poznati škodljivi beli šećer, reč je o hemikalijama za koje se ozbiljno sumnja da osim brojnih hroničnih bolesti uzrokuju i karcinom. Bolonjski centar za istraživanje raka Cesare Maltoni 2005. okrivio je aspartam za niz raznih karcinoma, a još se uvek istražuju sumnje da izaziva i depresiju, hiperaktivnost, vrtoglavice, osipe, napade epilepsije i još štošta te da utiče na razvoj epilepsije, multiple skleroze i alzheimerove bolesti. Zbog toga je zabranjen u nekim zemljama, a korišćenje Stevije naglo raste.
Štetno dejstvo Stevije ne postoji, a priznata su joj mnoga lekovita svojstva.

pogledajte steviju u tabletama –

Vaši komentari

Još uvek nema komentara, da li želite da napišete Vaš?

Budite prvi koji piše za “Stevia, stevija prah, zdrava zamena za šećer”

*