Suve sitake

SUVE ŠITAKE – za dijabetes, krvni pritisak, cirkulaciju, tumore…

550,00 RSD

Out of stock

Opis proizvoda

shitakeNačin upotrebe – potopiti u mlaku vodu 30 min. pre upotrebe, i spremati je kao i svežu.

100gr – 550din

Kada hrana ima odličan ukus, odmah bi moglo da se posumnja da sadrži previše šećera i masti i da nije zdrava. Ipak, u slučaju gljive Shiitake stvari stoje drugačije: ova mesnata gljiva je delikates i osim izvrsnog ukusa ima i značajna, naučno dokazana lekovita svojstva (esencijalne aminokiseline u ovoj gljivi prisutne su u razmeri sličnoj proteinskom idealu za ljudsku ishranu). Shiitake karakteriše visoka nutritivna vrednost, bogatstvo aminokiselinama (izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin i valin), kao i vitaminima B1, B2, B12 i mineralnim solima. Ona sadrži i provitamin ergosterol, koji se u prisustvu sunčevih zraka pretvara u vitamin D i pokazuje preventivno i isceljujuće dejstvo kod prehlada. Poslednjih dvadesetak godina, naučnici su iz te gljive izolovali brojne supstance za koje se veruje da mogu imati značajnu ulogu u prevenciji srčanih oboljenja, kancera i AIDS-a.

Lentinula edodes takođe sadrži i adenin i cholin, koji su značajni u prevenciji ciroze jetre i vaskularne skleroze. Tirozinaza snižava krvni pritisak, a drugi izolovani sastojci smanjuju holesterol u serumu.
Osim antikancerogeno, Shiitake deluje i na prehlade i grip, virusne infekcije, alergije u vezi sa agensima iz okruženja, dijabetes, visok krvni pritisak, lošu cirkulaciju, sindrom hroničnog umora…
Naučnici su izolovali nekoliko sastojaka gljive Shiitake koji su pokazali lekovito dejstvo. Jedan od njih je eritadenin, za koji su američki i japanski istraživači dokazali da znatno snižava nivo holesterola (5-6 pečuraka dnevno tokom nedelju dana snižava nivo holesterola za oko 12 odsto, a tokom nekoliko nedelja i za više od 25 odsto). Određeni polisaharidi iz ovih gljiva mogu ojačati odgovor imunog sistema, a efekat je najjači odmah nakon konzumiranja. Još jedna lekovita supstanca iz ove gljive je kortinelin, koji deluje kao efikasan antibiotik; dok sulfidi mogu ubiti mnoge parazite i gljivice i ublažiti kožne probleme.
Orijentalni lekari proučavali su dejstvo ovih pečuraka više od 2.000 godina, i ustanovili su da Shiitake jača želudac, slezinu i pankreas. Za to se može koristiti i čaj koji se spravlja tako što se dve-tri gljive kuvaju deset-dvadeset minuta; tim čajem leče se problemi želuca, posebno povraćanje i loše varenje usled prejedanja ili neselektivnog uzimanja hrane. Redovno konzumiranje ove gljive u kombinaciji sa povrćem, kuvanim ječmom ili rezancima u supi, poboljšava zdravlje slezine i vitalnost debelog creva.
Jačajući slezinu i pankreas, Shiitake (i Reishi) uravnotežuje nivo šećera i pomažetelu da bude čvršće (u TKM-u, slaba slezina uzrokuje prolaps organa). Snabdevajući telo energijom Ch’i, slezina ima značajnu ulogu u održavanju opšte ravnoteže – ne samo fizičke već i emotivne i spiritualne. Osobe koje reaguju preemotivno, ne mogu da pričaju u društvu velikog broja ljudi i/ili s teškoćom izražavaju svoje ideje, obično imaju slabu Ch’i slezine. Shiitake u kombinaciji sa mahunarkama pruža podršku našem centru, koji tada lakše može da se oporavi.

Lekovita je jedino šitaka uzgajana na hrastovoj podlozi.

Institut za pečurke preporucuje svoje proizvode sa šitakama

Dodatne informacije

100% prirodno

100gr

Vaši komentari

Još uvek nema komentara, da li želite da napišete Vaš?

Budite prvi koji piše za “SUVE ŠITAKE - za dijabetes, krvni pritisak, cirkulaciju, tumore...”

*