DSC04611
DSC04610DSC04611DSC04614

TARTUF U MASLINOVOM ULJU

400,00 RSD

Out of stock

Opis proizvoda

5-8 grama domaći svež crni tartuf u maslinovom ulju.
Iseckati ili izrendati na bilo koje jelo.

Tartufi su najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu.
Pored izuzetnog ukusa, čuven je po svojim lekovitim svojstvima i sadrži čak 22 aminokiseline.
Od davnina je poznato da deluje na potenciju i vitalnost celog organizma.
Poznati su kao – ‘Hrana za mozak’.
Njegove aktivne materije deluju kao neutrotransmiteri i obnavljaju sive celije. Na taj način poboljšava sposobnosti učenja, pamćenja, koncentracije i mentalne izdržljivosti.
Tartufi su mikorizne gljive koje imaju podzemna plodonosna mesnata tela, obično nepravilno okruglog oblika. Na površini tela nalazi se omotač (peridija) koja može biti glatka ili sa bradavičastim izraštajima u zavisnosti od vrste tartufa.
Tartufi se razvijaju jedino ako žive u simbiozi s drvećem.
Pošto žive pod zemljom, prilikom sazrevanja ispuštaju mirise po kojima ih pronalaze brojne životinje i insekti koji se hrane ovom gljivom i na taj način resejavaju spore čime počinje novi životni ciklus tartufa. Berba tartufa vrši se uz pomoć posebno obučenih pasa rase Lagotto Romagnolo koji njuhom otkrivaju podzemne gomoljače i ukazuju samo na zrele primerke. Zavisno od vrste, tarufi rastu na dubini od 5 do 70 centimetara. Prema boji, tartufi se dele na bele i crne, a cena kilograma kreće se do neverovatnih 8.000 evra, koliko košta Tuber magnatum. Veći primerci se prodaju isključivo na aukcijama.
2007.godine Li Sze Lim sa još dvojicom hongkongških magnata platio je tartuf iz talijanske pokrajine Alba od 750 grama – 209.000 dolara!

Tartuf važi za veoma jak afrodizijak, što su nedavno dokazali i italijanski naučnici koji su potvrdili da tartuf sadrži feromone, hemijsku supstancu koja se nalazi u ljudskom telu, a koja podstiče seksualnu aktivnost.
Kad je u pitanju kulinarstvo, uvaženi gastronomi širom sveta još uvek se ne mogu složiti da li je tartuf namirnica ili začin. U svakom slučaju većina njih tvrdi ko jednom oseti ovaj karakterističan ukus, vraća mu se ceo život.

Cena je promotivna. Tartufi su pronadjeni u okolini Beograda.
Morate probati, pokloniti dragoj osobi…

Vaši komentari

Još uvek nema komentara, da li želite da napišete Vaš?

Budite prvi koji piše za “TARTUF U MASLINOVOM ULJU”

*