Proso

prosoPreporuka iz prodavnice zdrave hrane je jedna sve traženija žitarica. Zapravo, proso i nije žitarica u pravom smislu reči. Ono što je posebno značajno je da je proso bezglutenska biljka, bezbedna za ishranu čak i osoba koje su alergične na gluten.
Prema nekim nalazima, proso se koristio još u kamenom dobu, a pšenicu su obrađivali Egipćani još pre 7000 godina. Proso je jednogodišnja biljka izgledom vrlo slična kukuruzu, raste vrlo visoko i rađa malim uljušturenim semenkama. Iako ima podosta vrsta, uzgajaju se 4 glavne od kojih 40 % svetskog uzgoja za ljudsku ishranu čini sorta „pearl“. Proso se pre konzumacije mora oljuštiti od vrlo tvrde i nevarljive ljuske i tada ono dobija svoj prepoznatljivi izgled žutih kuglica s crnom tačkicom kojom je bilo povezano za stabljiku.
Proso je jedinstveno po svojoj vrlo kratkoj sezoni rasta. U idealnim uslovima, od sejanja pa do žetve zrele biljke proći će svega 65 dana, što je vrlo važna karakteristika za zemlje kojima treba puno hrane. Još jedna povoljna karakteristika u tom smislu je što proso vrlo lako uspeva na suvim i mineralno siromašnim tlima. Proso je visoko hranjiva, bezglutenska hrana slična heljdi i kinoi, i vrlo je lako svariva. Jedna je od najmanje alergenih namirnica uopšte, zagrejavajućeg karaktera, te se preporučuje skoro svima bez ograničenja, posebno u hladnim i mokrim klimatskim uslovima. Proso je idealan doručak. Daće vam potrebnu energiju, ali vam neće opteretiti stomak. Pored toga izuzetno je zdrav. Radi promene, u proso možete dodati kockice sveže crvene paprike, organskog paradajza ili drugog povrća. Ponekada, kada osećate da vam je potreban jači doručak, propržite kockice luka, šargarepe, rotkve ili bundeve, dodajte nekoliko zrna soli, pa proso. Tako ćete dobiti jače jelo koje možete koristiti i za ručak kao glavno jelo. Oljušteni proso se koristi kao dodatak glavnom jelu, a pošto supstituiše pirinač može i kao glavno jelo (pilav,palenta,musaka), zatim kao poslastica (puding,sutlijaš). Oljušteni proso se čuva na hladnom i suvom mestu, nije potreban frižider. Kod kuvanja zahteva 4-5 puta više tečnosti od količine prosa.

Recept:
Musaka Od Prosa

150 gr. prosa
1 kg krompira
1 glavica crnog i cešanj belog luka
1 kašika suvih pecuraka (po želji)
so,biber,peršun, i drugi zacini po ukusu

Obariti proso,ostaviti ga 15 min u vodi u kojoj se bario.Ispržiti na masnoci uz dodatak vode,prvo luk pa tome dodati proso,pecurke i zacine po volji,krompir iseci na krugove i slagati red krompira i red prosa.To stavit u rernu,peci i preliti sa supom od kocke.

Čorba od prosa i kelja

1/4 šolje prosa
1 šargarepa
šolja kelja
1/4 šolje praziluka
kašika hladno ceđenog ulja suncokreta
peršun, so

Oprati proso i staviti zajedno sa šargarepom i korenom peršuna da se kuva oko 20 minuta. Dodati praziluk, kelj isečen na trakice i kuvati još 10 minuta. Posoliti i dodati peršun.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>