Šargarepa

carrots_without_stems_5156ea7b9606ee6f6c29375aŠargarepa je jedno od najzdravijih povrća, jer sadrži dosta korisnih i lekovitih sastojaka. Kao hrana koristi se u celom svetu. Ima antimikrobno (antibiotičko) dejstvo.

Šargarepa je dvogodišnja zeljasta biljka, a za ishranu se koristi njen koren. Šargarepa potiče iz Avganistana, a tokom istorije preneta je u sve zemlje sveta.

 

Šargarepa se koristi u ishrani u toku cele godine.

Sastav

Interesantno je da sada postoje šargarepe raznih boja: narandžaste, bele, žute, crvene, ljubičaste… Različite boje sadrže i različite antioksidante. Najčešće se koristi koren, a mogu se koristiti i listovi, ali kuvani. Šargarepa sadrži sledeće hranljive sastojke:

beta-karoten
biljna vlakna
vitamin C
vitamin A
vitamin B
vitamin D
vitamin PP
vitamin H
gvožđe
glutamin
kalijum
kalcijum
kalcijum-pektat
karotenoide
ksantofile
likopen
natrijum
pektin
razgradiva vlakna
ugljene hidrate
fosfor
cink
eterično ulje

Način korišćenja

alternativna medicina 39

Šargarepa se u ishrani koristi: sirova (kao salata, cela, seckana na kolutiće ili rendana…), kuvana ili barena (supe, čorbe, jela bez mesa ili jela sa mesom), kao začin ili kao prilog drugim jelima. Šargarepa se koristi i zimi pošto se lako čuva (u rovu, u frižideru ili zamrzivaču). Pošto sadrži malo kalorija a mnogo korisnih sastojaka, koristi se za dijetalnu ishranu, ali i za ishranu dece. Preporuka je da se pre korišćenja dobro opere i oljušti površinski sloj.

Veoma je zdrav sok od šargarepe, bilo da se koristi sam ili pomešan sa drugim sokom. Sok od šargarepe se koristi i za obloge protiv nekih kožnih bolesti.

Dejstvo

Šargarepa u sebi sadrži dosta vitamina i minerala, a zbog antioksidanskog dejstva veoma povoljno deluje na organizam, pa se preporučuje protiv sledećih bolesti:

anemija
bolesti zuba
bolesti srca i krvnih sudova
gojaznost
gorušica
gubitak apetita
depresija i stres
dečje gliste
dermatitis
ekcem i problemi sa kožom
za dobar vid
za brže zarastanje rana
za bolje sagorevanje masti u organizmu
imunodeficijencija
jačanje noktiju
kokošje slepilo
makularna degeneracija
oboljenja bubrega
održavanje moždanih funkcija
opekotine
osteoporoza
otklanjanje umora
povišena temperatura
povišen holesterol
prehlade i grip
problemi sa kosom
protiv kašlja (sok)
protiv kiseline u želucu
regulisanje varenja i protiv zatvora
regulisanje krvnog pritiska
regulisanje prekomerne težine
regulisanje metabolizma
sprečavanje raka
upala krajnika i glasnih žica
utiče na ten i boju kože
celulit
šećerna bolest
šlog

Način delovanja

Ispitivanjima je utvrđeno da šargarepa ima ulogu kao čistač organizma od štetnih materija nastalih lošom ishranom i dejstvom zagađene sredine i raznih zračenja.

U Norveškoj se preporučuje deci u vidu „Oslo doručka“, jer se smatra da pomaže u otklanjanju umora, poboljšanju koncentracije, za bolje učenje i bolji uspeh u školi.

Šargarepa je veoma korisna namirnica i dobar prirodni lek za prevenciju i lečenje mnogih bolesti. Pošto je korisna, jeftina i pristupačna, šargarepu treba često koristiti u ishrani.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>