Shitake

shitakeNaziv Shiitake potiče iz japanskog jezika; reč take označava pečurku, dok se shii odnosi na drvo shii, odnosno hrast. Gljiva Shiitake uspeva u šumama, na panjevima hrasta. Uzgajanje zahteva obilno navodnjavanje, a period žetve traje od tri do pet godina. Shiitake je japanski proizvod koji se najviše izvozi, a trenutno je najpopularnija i najviše uzgajana egzotična pečurka na svetu (deset odsto svetske prizvodnje kultivisanih gljiva). Osim Japana, poznati uzgajivači ove gljive su i Kina i Južna Koreja.

U Kini, upotreba ove gljive datira iz doba dinastije Ming (1368-1644), kada je korišćena ne samo za jelo već i kao lek za bolesti gornjih disajnih organa, slabu cirkulaciju, probleme sa jetrom, iscrpljenost i umor, kao i za pojačanje životne energije Ch’i. Verovalo se i da redovnom upotrebom ove pečurke može da se spreči prerano starenje.

Kada hrana ima odličan ukus, odmah bi moglo da se posumnja da sadrži previše šećera i masti i da nije zdrava. Ipak, u slučaju gljive Shiitake stvari stoje drugačije: ova mesnata gljiva je delikates i osim izvrsnog ukusa ima i značajna, naučno dokazana lekovita svojstva (esencijalne aminokiseline u ovoj gljivi prisutne su u razmeri sličnoj proteinskom idealu za ljudsku ishranu). Shiitake karakteriše visoka nutritivna vrednost, bogatstvo aminokiselinama (izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin i valin), kao i vitaminima B1, B2, B12 i mineralnim solima. Ona sadrži i provitamin ergosterol, koji se u prisustvu sunčevih zraka pretvara u vitamin D i pokazuje preventivno i isceljujuće dejstvo kod prehlada. Poslednjih dvadesetak godina, naučnici su iz te gljive izolovali brojne supstance za koje se veruje da mogu imati značajnu ulogu u prevenciji srčanih oboljenja, kancera i AIDS-a.

Lentinula edodes takođe sadrži i adenin i cholin, koji su značajni u prevenciji ciroze jetre i vaskularne skleroze. Tirozinaza snižava krvni pritisak, a drugi izolovani sastojci smanjuju holesterol u serumu.

Prvo istraživanje delovanja gljive na tumor izveo je Tetsuro Ikekawa na Purdue University-u u američkoj državi Indijani 1969. godine, zajedno sa kolegama iz National Cancer Center Research Institute-a iz Tokija. Istraživači su pronašli da vode ni ekstrakt Shiitake i nekoliko drugih gljiva sakupljenih u divljini, sadrži agense koji znatno sprečavaju rast ćelija tumora (72%-92%); Ikekawa je kasnije kao ključnu supstancu identifikovao polisaharide. Za Shiitake se tvrdi da može da inhibira rast sarkoma kod belih miševa sa 97,5 odsto uspešnosti, a kod Ehrlich karcinoma sa 80 odsto! Izveštaj New England Journal of Medicine govori da je konzumiranje Shiitake kod pacijenata obolelih od AIDS-a u ranoj fazi uticalo na poboljšanje opšteg stanja i imunološkog odgovora.

Osim antikancerogeno, Shiitake deluje i na prehlade i grip, virusne infekcije, alergije u vezi sa agensima iz okruženja, dijabetes, visok krvni pritisak, lošu cirkulaciju, sindrom hroničnog umora…
Naučnici su izolovali nekoliko sastojaka gljive Shiitake koji su pokazali lekovito dejstvo. Jedan od njih je eritadenin, za koji su američki i japanski istraživači dokazali da znatno snižava nivo holesterola (5-6 pečuraka dnevno tokom nedelju dana snižava nivo holesterola za oko 12 odsto, a tokom nekoliko nedelja i za više od 25 odsto). Određeni polisaharidi iz ovih gljiva mogu ojačati odgovor imunog sistema, a efekat je najjači odmah nakon konzumiranja. Još jedna lekovita supstanca iz ove gljive je kortinelin, koji deluje kao efikasan antibiotik; dok sulfidi mogu ubiti mnoge parazite i gljivice i ublažiti kožne probleme.

alternativna medicina 47

Orijentalni lekari proučavali su dejstvo ovih pečuraka više od 2.000 godina, i ustanovili su da Shiitake jača želudac, slezinu i pankreas. Za to se može koristiti i čaj koji se spravlja tako što se dve-tri gljive kuvaju deset-dvadeset minuta; tim čajem leče se problemi želuca, posebno povraćanje i loše varenje usled prejedanja ili neselektivnog uzimanja hrane. Redovno konzumiranje ove gljive u kombinaciji sa povrćem, kuvanim ječmom ili rezancima u supi, poboljšava zdravlje slezine i vitalnost debelog creva.

U kineskoj medicini slezina je izuzetno važan organ, koji telo snabdeva životnom silom ili Ch’i, i poboljšava zdravlje debelog creva i pluća. Iz perspektive kineske medicine, mnogi koji imaju problema sa konstipacijom i lošim varenjem, pate od slabosti slezine. To je posebno naglašeno kod onih koji konzumiraju dosta slatkiša, pa stoga pate od hroničnih digestivnih problema. Premda nama izgleda da je reč o problemu debelog creva, u stvari je u pitanju slezina, koja mora da bude jaka da bi creva mogla da obavljaju svoju funkciju.

Osim šećera, slezini štete i paradajz, začini i slatka vina, ukoliko se konzumiraju redovno i obilno. Shiitake, s druge strane, podržava i jača funkciju slezine, a time i varenje. Jačajući slezinu i pankreas, Shiitake (i Reishi) uravnotežuje nivo šećera i pomažetelu da bude čvršće (u TKM-u, slaba slezina uzrokuje prolaps organa). Snabdevajući telo energijom Ch’i, slezina ima značajnu ulogu u održavanju opšte ravnoteže – ne samo fizičke već i emotivne i spiritualne. Osobe koje reaguju preemotivno, ne mogu da pričaju u društvu velikog broja ljudi i/ili s teškoćom izražavaju svoje ideje, obično imaju slabu Ch’i slezine. Shiitake u kombinaciji sa mahunarkama pruža podršku našem centru, koji tada lakše može da se oporavi.

Institut za pečurke preporučuje svoje proizvode sa šitakama ELIKSIR KRVNIH SUDOVA, IMUNO STIMULATOR i SUŠENE ŠITAKE

Jedan komentar za “Shitake

  1. Molnar mira

    Dete,dve i pol godine ne hoda,hipotonina i kaišćici za iscasene kukove,nosila osam meseci,sada je sve uredu,prica,vozi motoric bez pedala,trazi se na nuzdu,inteligentna,svi pokreti u redu ,a ne moze da stane na noge molim vas za misljenje i da li ima nesto sto bi je ojacalo??
    Pisala sam vam. No mozda sam negde pogresila.zahvalna bih vam bila na vasem misljenju !
    I molim vas preparate koje imate,za vrtoglavicu,holesterol i secer ??

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji