Šljiva

sljiva1Danas postoji više od 2000 vrsta šljiva, a jedan od najstarijih kineskih lekova zove se ubai, pravi se od suve (dimljene) šljive i ublažava simptome muke, groznice i kašlja.

Prema istraživanju Ministarstva poljoprivrede SAD sveža šljiva (Prunus domestica) nalazi se na vrhu liste od 24 vrste voća po antioksidativnoj moći, dok su suve šljive ispred suvih smokvi, urmi i grožđa sa 2 puta većom antioksidativnom snagom.
Inače, veruje se da je evropska šljiva otkrivena pre oko 2000 godina u predelu Kaspijskog mora, a vreme starog Rima već ih je bilo oko 300 vrsta. Danas postoji više od 2000 vrsta šljiva, a zanimljivo je da japanska šljiva potiče iz Kine. Jedan od najstarijih kineskih lekova zove se ubai, pravi se od suve (dimljene) šljive i ublažava simptome muke, groznice i kašlja.

LIČNA KARTA
(u 66 g)

- 36,30 kalorija
- 6,27 mg vitamina C
- 213,18 IU vitamina A
- 0,99 g hranljivih vlakana
- 0,06mg vitamina B2 (riboflavina)
- 113,52 mg kalijuma
SASTAV I DEJSTVO

* Šljive obiluju fenolnim sastojcimaiz čega i proističe njihova velika antioksidativna snaga. Sadrže i fitonutrijente lutein i zeaksantin, antioksidante koji mogu da zaštite oko od bolesti vezanih za starenje, kao što je katarakta.
* Ovo voće je prirodan izvor sorbitola, šećernog alkohola koji deluje kao laksativ.
* Suve šljive sadrže koncetrovan sorbitol i vlakna, pa imaju veći laksativni efekat od svežih šljiva.
* I sveže i suve šljive obiluju kalijumom, vlaknima, vitaminom K, a u tragovima imaju i magnezijum i gvožđe. Samo sveže šljive su dobar izvor vitamina C.
* Šljive sadrže i zanemarljivo nizak nivo amigdalina, inače sastojka cijanida, ali koštice šljive sadrže veće, potencijalno smrtonosne, koncentracije.
* Šljive su odličan izvor vitamina C, dobar izvor vitamina A, vitamina B2 i kalijuma, kao i hranljivih vlakana.
* Sveže i suve šljive su bogate jedinstvenim fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Ove supstance su klasifikovane kao fenoli, a njihova uloga antioksidanta je dobro istražena. One su izuzetno efikasne u neutralisanju destruktivnog radikala kiseonika (superoksid anion radikal), a pomažu i da se očuvaju masti koje se nalaze u ćelijama mozga i one koje učestvuju u građenju ćelijskih membrana.
* Sposobnost sveže i suve šljive da se gvožđe u organizmu bolje iskoristi dovodi se u vezu sa vitaminom C u ovom voću.

SUVE ŠLJIVE
PROTIV ZATVORA

Suve šljive su zdrava hrana i poslastica, a kompot od suvih šljiva pomaže u slučaju tvrde stolice i hemoroida. Za istu svrhu možete da koristite i ovaj napitak

* Zdrobite 1 kašiku ploda sene (Sennae fructus), kuvajte 15 minuta u 3 dl vode, ostavite da se smlači, procedite, u toj tečnosti razmutite 2 kašike marmelade od šljiva i pijte uveče.

Pre spavanja, takođe, može da pojedete 15-20 suvih šljiva ili 2 kašike marmelade i da popijte čaj od kamilice.
Dobar je i kompot od suvih šljiva u koji se dodaju suve smokve.
(Iz knjige dr Jovana Tucakova “ Lečenje biljem”
SAVET PLUS: Ako čuvate šljive u frižideru izvadite ih i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi pre nego što počnete da ih jedete. Na taj način ćete da sačuvate svu slast i sočnost ovog voća.
Ako želite da skinete kožicu sa šljiva spustite ih u vrelu vodu na 30 sekundi, pa onda stavite pod mlaz hladne vode.
Probajte picu sa šljivama isečenim na kriške i pečenim na žaru, kozjim sirom, orasima i žalfijom.
Za dezert poslužite poširane šljive u crnom vinu sa narendanom korom limuna.
Pomešajte izdinstane šljive sa jogurtom i medom i dobićete izvanrednu hladnu supu.

RECEPTI
U SIRUPU

- 500 g šljiva
- 1 pomorandža
- 3 kašike šećera
- 1 kašika susama
- 2 kašike bademovog likera

Prepecite susam, pa kad porumeni dodajte sok i nastruganu koru pomorandže, šećer i bademov liker. Kad provri, spustite polutke šljiva i kuvajte nekoliko minuta na umerenoj temperaturi. Servirajte ohlađeno.

Kolač

- 1 kg šljiva
- 2 šoljice šećera, vanilin šećer
- 2 šolje brašna
- 2 šoljice kokosovog brašna
- 2 šoljice ulja
- prašak za pecivo, prstohvat soli
- 6 dl soka od jabuka
- 1,5 dl mleka
- narendana kora limuna

Očišćene šljive pospite šećerom i zapecite u rerni 15 minuta. U međuvremenu promešajte sve suve sastojke, umešajte tečne i umutite žitko testo. Izlijte testo u podmazan pleh, izravnajte, poređajte šljive odozgo i ispecite na 180 stepeni. Kad se kolač ohladi, možete da ga prelijete ulupanom slatkom pavlakom.

Sa rumom

- 5 kg šljiva
- 1,5 kg šećera
- kesica cimeta u prahu
- 2 dl ruma

U veću posudu poslažite naizmenično šljive bez koštica i šećer. Pospite cimetom i prelijte rumom, pa stavite u rernu da se peče na srednjoj temperaturi 3 – 4 sata. Sipajte u zagrejane tegle i ostavite da se ohladi i zatvorite. Na površini će da se uhvatiti tanka korica, ali je dobro i da sipate oko 1 cm šećera kao dodatnu zaštitu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>