Sremuš

sremus1Sremuš je biljka iz porodice luka, a kod nas je poznat pod raznim imenima: divlji luk, medveđi luk, crijemuš, srijemuž, cremoš ili skremboš. Latinski naziv sremuša je Allium ursinum. Ova biljka je jestiva i poseduje veliku hranljivu vrednost, a sadrži i dosta lekovitih sastojaka, naročito dok je luk mlad, u ranim prolećnim mesecima.

Sremuš je veoma rasprostranjena samonikla biljka u listopadnim bukovim šumama gde ima vlage, bere se pažljivo, isključivo ručno, i to sa prostora koji nisu ekološki zagađeni.

Interesantno je da je sremuš proglašen za evropsku biljku, a ubraja se u prve četiri planetarne biljke pošto ga ima u skoro svim krajevima sveta.

Opis biljke

Podzemni izdanak je lukovica, pa zato i spada u familiju lukovica. Stablo sremuša je trostrano a cvetovi beli. Sa stabla polaze dva izduženo eliptična lista na dugačkim drškama i stablo i listovi su zelene boje. Seme sremuša je crvene boje i okruglastog oblika.

Jestivi delovi biljke

Kod sremuša se za ishranu (i kao lek) koriste i nadzemni deo i lukovica:

nadzemni deo biljke se skuplja (bere) u svežem stanju u proleće, pre cvetanja
sveža lukovica se bere (vadi) obično u avgustu, pre donošenja semena
od listova ili lukovice prave se i lekoviti ekstrati koji se čuvaju u tamnim flašicama i upotrebljavaju kao kapi

Lekoviti sastav

Biljka sadrži:

alin, uljastu materiju čija se količina sušenjem smanjuje
vitamin C
etarsko ulje (alilsulfid, divinisulfid…)
minerale materije
materije koje imaju antioksidantno dejstvo karoten

Korišćenje

Mladi listovi se koriste kao salata zbog vitamina. Stariji listovi su obično ljuti i imaju jači miris. I lukovica i listovi mogu se u frižideru ili na nekom prohladnom mestu čuvati nekoliko dana.

I osušeni sremuš se može koristiti, ali tada sadrži mnogo manje lekovitih sastojaka. Posebnom tehnologijom se iz sremuša izdvaja ekstrakt u vidu biljnih kapi koje su veoma lekovite i mogu se koristiti tokom cele godine.

Od sremuša se mogu praviti: salate, čorbe, pite, hleb (hleb ili pogača sa sremušom) i neke vrste peciva.

Sremuš se može koristiti i za ishranu domaćih životinja (svinje, krave…).

Poslednjih godina se sremuš u aprilu i maju može kupiti na pijaci, pa preporučujemo svima kojima ne smeta karakterističan miris, da ga koriste za spremanje obroka.

Lekovito dejstvo

U narodu postoji uverenje da je sremuš veoma lekovit, a to su potvrdila i novija naučna istraživanja.

Sremuš pomaže kod sledećih bolesti i zdravstvenioh problema:

problemi sa organima za varenje
povišen krvni pritisak
infekcije creva
grip
groznica
povećani nivo holesterola
povišeni trigliceridi
arterioskleroza
nesanica
nesvestica
problemi sa želucem
gastritis
malokrvnost (anemija)
bronhitis
astma

Pored navedenog, sremuš se preporučuje za lečenje hematoma i otvorenih rana, kao i za iskašljavanje kod plućnih bolesti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>