Šta je celulit i kako nastaje?

celulite-e1364999351223O problemu zvanom celulit, u medicinskoj literaturi se ozbiljnije pristupa tek zadnjih dvadesetak godina. No, prvi napis ipak datira još iz 19. veka. Godine 1816. francuski lekar Balfour prvi objavljuje članak u kojem opisuje celulit. U stručnoj literaturi do danas još uvek ne postoje dve identične definicije celulita. To nepostojanje egzaktne definicije između ostaloga znači da proces nastanka poremećaja nije do kraja objašnjen.
Pojednostavljeno, celulit je poremećaj koji zahvata kožu i potkožno masno tkivo, u toku koga dolazi do poremećaja metabolizma, cirkulacije, limfne drenaže i trajnih oštećenja vezivnog tkiva. U masnim ćelijama se povećava količina vode i masnoće tako da uvećane masne ćelije pritiskaju okolne krvne i limfne sudove i dovode do poremećaja cirkulacije krvi. Zadržavaju se štetne materije, taloži se višak masnoće ispod kože, slabi vezivno tkivo i dolazi do karakterističnih deformacija na koži što koži daje izgled takozvane narandžie kore. Celulit predstavlja ozbiljan estetski problem. Karakteristika celulita je da se sa vremenom pogoršava i širi, te da ne prolazi sam. Što je celulit izraženiji i dugotrajniji to su veće degenerativno-upalne promene pa je potrebno više vremena kako bi se nastala oštećenja uklonila. U kasnijim fazama celulit je jako bolan na dodir, a u poodmakloj fazi boli spontano, pa ga je neophodno lečiti.

Šta pospešuje nastanak celuluita?

* Variranja u nivou estrogena (pubertet, trudnoća, menopauza)
* Genetska sklonost
* Nagle promene telesne težine i gojaznost
* Neizbalansirane dijete
* Nedovoljan unos vode
* Smanjena fizička aktivnost
* Prekomerno uzimanje kafe
* Pušenje i alkohol
* Stres
* Nošenje visokih potpetica i uske odeće

Zašto samo žene?

* 90% svetske populacije žena ima celulit, a samo 3% muškaraca
* estrogen – odgovoran za pojačano nakupljanje masnog tkiva na mestima tipičnim za celulit,
za zadržavanje tečnosti i povećanu aktivnost enzima koji razaraju vezivno tkivo
* masne ćelije kod žena su dva puta veće i ima ih 30% više nego kod muškaraca
* žene poseduju 20-30% manje vezivnih vlakana nego muškarci
* vertikalno rasporedjena i slabija vezivna vlakna kod žena omogućavaju prostiranje obimnih masnih ćelija prema površini kože – što daje izgled narandžine kore, dok horizontalno rasporedjena, brojnija i čvršća vezivna vlakna muškaraca onemogućavaju prolazak adipocita prema gore.

Faze u razvoju celulita

U početnoj fazi celulit se ne opaža na prvi pogled, nego su promene – kvržice i rupice – vidljive tek ako se koža stisne prstima, dok u sledećoj fazi masne ćelije već stvaraju jasno vidljive ”jastučiće” a koža postaje sve mlitavija. U trećoj fazi koža je sve tanja i manje elastična tako da dobija izgled “narandžine kore”, u potkožnom tkivu sve je više kvržica, koje u završnoj fazi postaju sve tvrđe i primetno bolne na dodir, dok koža gubi elastičnost i zdravu boju.

Rešenje

* Jedite zdravo i izbalansirano
– NE: začinjena, teška, masna hrana (izbegavajte gazirana pića, kafu i alkohol)
– DA: hrana bogata povrćem, voćem i žitaricama koja će vam istovremeno regulisati probavu
* Unosite više vode (min. 2 l dnevno)
* Prestanite sa dijetama i gladovanjima, jer imaju suprotan efekat – podstiču razvoj celulita (organizam dobija signal da je smanjen unos hrane i zato pojačano nakuplja masti na mestima tipičnim za razvoj celulita kao eventualnu rezervu)
* Budite fizički aktivni. Odaberite aktivnost koja Vama najviše prija: šetnja brzim hodom, vožnja biciklom, plivanje i druge aerobne aktivnosti, najmanje 30 min. bar 3 puta nedeljno.
* Smanjite stres – što češće idite u prirodu; ostavite mobilne telefone, i-pad, lap top, mp3 plejere i ostale spravice kod kuće. Ako niste u mogućosti da često boravite u prirodi, meditirajte.
* Morska voda i so vrlo povoljno deluju na smanjenje celulita. Ako već ne možete priuštiti odlazak na more jednom godišnje, bar napravite kupku od morske soli. Dodajte i par kapi etarskog ulja lavande (za opuštanje i smirenje) ili ruzmarina

Anticelulit tretmani

Kozmetičke kuće nude brojne kozmetičke anticelulit tretmane:
* anticelulit masaža
* biljni i mineralni oblozi
* endermologija (lipomasaža pomoću posebnog aparata kojim se oslobađa zarobljena masnoća i “pegla” celulit)
* mezoterapija (metoda kojom se vitamini, minerali, antioksidansi i ostale aktivne supstance ubrizgavaju direktno u treći sloj kože u kome se nalaze sitni krvni sudovi, mezoderm – intenzivnija hidratacija i ishrana same kože, a proces starenja se značajno usporava )
* kriolipoliza (metoda zamrzavanja masnih ćelija)
* kombinovani tretmani-laser, ultrazvuk, magnet, elektro i radio talasi.

Gelovi/serumi/kreme –kućni tretmani za borbu protiv celuluita
Preparati na bazi bršljena – pojačavaju mikrocirkulaciju, drenažu viška tečnosti i razgradnju masti.
Preparati na bazi mente, kofeina, ruzmarina – imaju termo efekat (efekat zagrevanja) kojim se poboljšava mikrocirkulacija i smanjuju masne naslage.
Preparati na bazi specifičnih morskih algi i amazonske gline – podstiču mikrocirkulaciju, razgrađuju masti, uklanjaju toksine.
Preparati sa enzimom mukopolisaharidaza – ovaj enzim razgrađuje mukopolisaharide koji se u višku nakupljaju u koži, doprinose izgledu narandžine kore i otežavaju dreniranje toksičnih materija iz kože. Enzim omekšava potkožno tkivo i povećava razmenu materija. Uklanja postojeći celulit i sprečava nastajanje novog.
Preparati na bazi L-karnitina – L-karnitin je neophodan za pretvaranje masti u energiju. Preparati sa L-karnitinom će ubrzati razgradnju masnog tkiva tokom vežbanja.
apotekasombor.rs

Za celulit preporučujemo,

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>