Sve opasnosti koje krije pomfrit

4608
Kao roditelj, prvo bi trebalo da znate zbog čega je pomfri apsolutno nezdrava hrana i da prestanete da ga dajete detetu, a ako je dete sasvim malo, nemojte ga ni “upoznavati” sa ovom problematičnom hranom. Nutricionista Milka Raičević objašnjava zašto je prženi krompir jedan od najgorih dodataka jelu.

1) SADRŽI LOŠE MASNE KISELINE

Pržena hrana jeste ukusna, ali loše ili zasićene masti u njoj pretvaraju krompir u tempiranu bombu za srce, dijabetes i kancer. Nisu sve masnoće loše, postoje i one dobre, poput biljnih ulja, kao što je maslinovo ulje, koje, zapravo, i štiti naš organizam od bolesti, one loše ili zasićene masti direktno su povezane sa zakrčenjem arterija, a ima ih u margarinu i u svemu na čemu piše “delimično hidrogenizovano”. Loše masnoće podižu nivo holesterola u krvi, ostaju u organizmu duže i povećavaju trigliceride.

- Nama su potrebne omega 3 i 6 masne kiseline, a one masnoće koje dobijamo putem pomfrita samo podižu loš holesterol. Zato je jako bitno obratiti pažnju u kakvom ulju se prži krompir. Sunokretovo i kukuruzno nisu dobar izbor, palmino i susamovo su mnogo bolja ulja za duboko prženje – savetuje nutricionista Milka Raičević

2) SAČINJEN JE OD LOŠIH UGLJENIH HIDRATA

Nijedan krompir u svom prirodnom stanju nije loš za čoveka, ali je opasan način na koji ga spremamo i jedemo. Krompir je skrob i čine ga jednostavni ugljeni hidrati. Pomfrit se u većini pravi od belog krompira, koji se u organizmu brže pretvara u šećer. Kada u organizam unesemo ugljene hidrate koji se brzo apsorbuju, oni se mogu ili iskoristiti kao energija, ili se talože u masne naslage. Ako odmah ne krenemo u teretanu pošto smo pojeli porciju pomfrija, zasigurno ćemo se ugojiti.

- Te ugljene hidrate apsolutno treba izbegavati, a najgora je ona ukusna kožica koja se stvori prilikom prženja – kaže Milka Raičević.

alternativna medicina 26

3) SADRŽI TRANS MASTI

U pomfriju ima trans masti, to jest akrilamida, koji su mogući izazivači kancera. Iako još uvek ne postoje ubedljivi dokazi o povezanosti konzumacije pomfrita i pojave raka kod dece, ističe se da je sve više dece stare od tri do pet godina koja oboljevaju od raka. Zato bi bilo najbolje da pomfrit u potpunosti izbegavamo ili da ograničimo konzumiranje.

- Kao što smo rekli, krompir sam po sebi nije loš, ali prženjem u dubokom ulju to postaje. Zato bi najbolje bilo da ga jedete najviše jednom nedeljno, a deca još ređe. Pomfrit je bukvalno koncentracija svega lošeg, pun soli, loših masti i ugljenih hidrata. Od njega je jedino gori čips – kaže naša sagovornica.

4) OPREZNO SA KUPOVNIM POMFRITOM

Kada ogladnite, a niste kod kuće, verovatno se često odlučujete za pomfrit. Bilo da je sam ili uz njega dodate još i neki hamburger, jedina stvar gora od krompira prženog kod kuće je kupovni pomfrit.

- Ovo je opasno jer nikada ne znate da li je ulje u kojem je spreman krompir podgrevano više puta. Ovo je jako opasno i ulje tada postaje kancerogeno. Još jedna stvar o kojoj treba voditi računa jeste da se pomfrit najčešće jede vruć, iz fišeka. To znači da pre konzumiranja nema vremena da odstoji na nekom papiru, koji bi pokupio višah nezdrave masnoće – ističe Raičević.

ČIME ZAMENITI POMFRIT?

Pomfrit zamenite pečenim krompirom, koji je mnogo zdraviji i lepo će vas zasititi. Milka Raičević savetuje da isečete krompir kao za pomfrit, ili kupite već isečen. Zagrejte rernu, na pleh stavite papir za pečenje, pa ispecite krompir. Ovako ćete se osećati ako da jedete pomfrit, a neće biti pun nezdravih ulja i soli.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>