Sve što ste ikad mislili o čokoladi bilo je pogrešno

300px-Cokolada

Koliko smo se samo ogrešili o čokoladu! Te uništava zube, te izaziva akne, te goji… A ništa od toga nije tačno! Zato razbijamo sedam najvećih predrasuda o čokoladi!

Mit 1: Čokolada je puna kofeina
Činjenica: tačno je da vas čokolada podiže, ali nema tu mnogo kofeina. Pola table od 90 g mlečne čokolade sadrži oko 6 mg kofeina, koliko i 250 ml čokoladnog mleka; 250 ml kafe, zavisno od vrste, ima 65–135 mg kofeina.

Mit 2: Bogata je zasićenim mastima, pa podiže holesterol
Činjenica: istraživanja pokazuju da je stearinska kiselina, glavna zasićena masna kiselina u mlečnoj čokoladi, jedinstvena po tome što ne podiže holesterol.

Mit 3: Nema nikakvu nutritivnu vrednost
Činjenica: čokolada sadrži magnezijum, bakar, gvožđe i cink, ali i polifenole, antioksidante tipične za čaj i crno vino, za koje se veruje da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti – istu količinu ima tabla mlečne čokolade od 50 g i čaša od 150 ml vina. Još je zdravija crna, bogata i flavonoidima – postoje ozbiljne studije o pozitivnom dejstvu flavonoida, poznatog i pod imenom vitamin P.

alternativna medicina 12

Mit 4: Stvara karijes
Činjenica: karijes se stvara kad bakterije u ustima razlažu bilo koju hranu bogatu šećerom ili skrobom, pa kiselina koju proizvode polako razara zubnu gleđ. Upravo suprotno, proteini, kalcijum i fosfati iz čokolade štite gleđ, a zbog masnog kakao putera šećer iz čokolade ostaje kraće u dodiru sa zubnom gleđi. Naravno, ispravno pranje zuba je nezamenljivo.

Mit 5: Izaziva glavobolju
Činjenica: dugo se smatralo da je čokolada jedan od okidača migrene, ali ima istraživanja (SAD, Univerzitet Pitsburg) koja osporavaju tu vezu. Kao potvrđene okidače navode kačkavalj, kikiriki, suhomesnate proizvode i alkohol.

Mit 6: Izaziva akne
Činjenica: u poslednjih 20 godina to su opovrgle brojne studije, a sve više dermatologa smatra da ne postoji veza između ishrane i akni. Jedini krivci su masna koža i povišen nivo bakterija u organizmu.

Mit 7: Čokolada goji
Činjenica: zdravo je apsolutno sve, ako se jede umereno, reći će vam svaki lekar. Kad pojedete tablu od 90 g mlečne čokolade „najlepše želje“, uneli ste 478 kCal. Ako ste na reduktivnoj dijeti s unosom od 1.200 kCal dnevno, to je trećina, znači čak i to možete da pojedete u toku dana ako je sve ostalo što jedete niskokalorično. A tek ako pojedete jednu od 24 kockice iste čokolade – zbog 19,9 kCal ne treba da vas peče savest.

blic.rs

Za Vaše zdravlje preporučujemo –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>