Tartuf

320px-TartufTartufii su najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu. Pored izuzetnog ukusa, cuvena je po svojim lekovitim svojstvima. Od davnina je poznato da deluje na potenciju i vitalnost celog organizma. Najbolja je – ‘Hrana za mozak’. Njegove aktivne materije deluju kao neutrotransmiteri i obnavljaju sive celije. Na taj način poboljšava sposobnosti učenja, pamćenja, koncentracije i mentalne izdržljivosti.

Tartufi su mikorizne gljive koje imaju podzemna plodonosna mesnata tela, obično nepravilno okruglog oblika. Na površini tela nalazi se omotač (peridija) koja može biti glatka ili sa bradavičastim izraštajima u zavisnosti od vrste tartufa. Tartufi se razvijaju jedino ako žive u simbiozi s drvećem. Pošto žive pod zemljom, prilikom sazrevanja ispuštaju mirise po kojima ih pronalaze brojne životinje i insekti koji se hrane ovom gljivom i na taj način resejavaju spore čime počinje novi životni ciklus tartufa. Berba tartufa vrši se uz pomoć posebno obučenih pasa koji njuhom otkrivaju podzemne gomoljače i ukazuju samo na zrele primerke. Zavisno od vrste, tarufi rastu na dubini od 10 do 70 centimetara. Prema boji, tartufi se dele na bele i crne, a cena kilograma kreće se do neverovatnih 8.000 evra, koliko košta Tuber magnatum.

Prvi su Francuzi počeli sa uzgajanjem tartufa i danas su, zajedno s Italijanima njihovi najveći uzgajivači, ali i najverniji konzumenti.
Manje poznata osobina tartufa je njegovo izuzetno lekovito svojstvo.

Institut za pečurke preporučuje svoje proizvode sa tartufima- rakiju Dunavska fantazija i MEMORY 10

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>