Terapija povišenim ležajem – drevna metoda lečenja za vreme sna

spavanje-san-sanjanje-snevanje-odmor-opustenost-antistres-lepota-krevet-postelja-opustanje-odnegovanost-rtv-(aleksandar-bedov)-jpg_660x330

Terapija povišenim ležajem poznata je kao IBT terapija (Inclined Bed Theraps), a reč je o drevnoj metodi lečenja.
Ova jednostavna, besplatna, a vrlo efikasna metoda ima brojne dugoročne zdravstvene dobrobiti.

IBT terapija temelji se na vrlo jednostavnom principu – podizanju gornje strane kreveta za oko 15 centimetara, čime se postiže nagib ležeće površine. Smatra se da je ova metoda lečenja primenjivana još pre pet hiljada godina u drevnom Egiptu.

Naime, kreveti otkriveni u grobovima faraona bili su do 15 centimetara povišeni na uzglavlju. Čak su i ležajevi robova napravljeni od blata bili podignuti u istoj meri.

Krajem prošlog veka terapiju povišenim ležajem popularizovao je naučnik i nezavisni medicinski istraživač Endru K. Flečer.
Odmah nakon njegovog otkrića, ovu metodu lečenja podržali su i mnogi drugi svetski stručnjaci iz područja alternativne medicine, koji smatraju da nijedna druga terapija ne nudi toliko zdravstvenih koristi uz tako malo sredstava.

Evo na šta sve deluje terapija povišenim ležajem.

Poboljšava cirkulaciju i detoksikaciju
Gravitacija usled povišenog položaja tela tokom ležanja pospešuje protok telesnih tečnosti što postepeno dovodi do regeneracije i ozdravljenja ćelija, piše „Alternativa za vas“.
Osim toga, usled spavanja na povišenom ležaju telo se brže i jače zagreva što doprinosi pojačanom znojenju i detoksikaciji organizma putem kože.

Rešava problem apneje i hrkanja
Apneja je ozbiljan poremećaj disanja koji se javlja tokom spavanja, a karakterišu ga periodi prestanka disanja.
Za vreme spavanja smanjuje se tonus mišića koji pridržavaju meko nepce, resicu, jezik i krajnike.
Usled opuštanja tih mišića dolazi do zapadanja baze jezika, nepca ili resice, zbog čega dolazi do delimičnog ili potpunog zatvaranja disajnog puta. Slično je i kod hrkanja, koje se javlja tokom spavanja u ravnom položaju, na leđima. U tom položaju mišići u grlu su opušteni, a grlo se sužava, jezik takođe pada unazad i stvara otpor protoku vazduha, što rezultira hrkanjem.
Stručnjaci se slažu da spavanje na povišenom ležaju može biti rešenje za ove probleme.
U povišenom položaju spavanja gravitacija sprječava opuštanje jezika, nepca ili resice unatrag, a time i blokiranje, odnosno zatvaranje dišnih puteva.

alternativna medicina 19

Pomaže kod dijabetesa
Sprovedene studije pokazuju da bi terapija povišenim ležajem mogla da pomogne kod smanjenja nivoa šećera u krvi.
Pozitivni rezultati kod istraživanja potvrđeni su već nakon terapije od osam nedelja, a prema tvrdnjama stručnjaka u slučaju dijabetesa nužna je terapija u trajanju od minimalno šest meseci.

Smanjuje učestalost noćnog mokrenja
Uz mnoštvo ostalih beneficija, povišen položaj spavanja efikasno rešava problem učestalog noćnog mokrenja.
„Jedna od koristi gravitacije na telo u povišenom položaju je dodatno zagrevanje tela, a to povećava isparavanje iz disajnih puteva i kože, smanjuje količinu urina koju proizvodimo. Tokom mog istraživanja položaja u kojem spavamo, radio sam sa mnogim ljudima koji pate od niza bolesti, uključujući multipla sklerozu“, izjavio je Endru Flečer. Kod obolelih od ove bolesti potvrđena je smanjena učestalost noćnog mokrenja u gotovo svakom pojedinom slučaju, a bilo ih je mnogo.

Ublažava GERB
Terapija povišenim ležajem dokazano pomaže kod problema GERB-a (gastroezofagealna refluksna bolest) koji nastaje uslijed vraćanja sadržaja želuca u jednjak.
Tokom ležanja na povišenom ležaju delovanje gravitacije pridonosi zadržavanju kiselih želudačnih sokova u želucu, odnosno sprječava njihovo vraćanje u jednjak.
Uz održavanje optimalne telesne težine te izbegavanje nikotina, masne i začinjene hrane, u današnje vreme gotovo svi lekari svojim pacijentima koji pate od GERB-a savetuju i spavanje na povišenom uzglavlju.

Usporava starenje
Na temelju dosadašnjih iskustava u primeni ove terapije, Endru K. Flečer tvrdi da je klasičan položaj spavanja jedan od uzročnika prevremenog starenja.
U skladu s tim uverenjem, IBM terapiju u svojim predavanjima neretko naziva i „fontana mladosti“.
Prema Flečeru gravitacija igra važnu ulogu u usporavanju procesa propadanja ćelija, a time i starenja.
Osim toga, njegova istraživanja potvrđuju da se nakon spavanja na povišenom ležaju znatno smanjuju natečenost lica i očiju, a koža postaje čvršća i zategnutija, što dodatno doprinosi mladolikom izgledu.
Prema mišljenju Flečera, nedostatak gravitacije je razlog zbog kojeg astronauti u svemiru stare deset puta brže nego na zemlji.

Ako kod kuće primenjujete IBM terapiju, moguće je da ćete prvih nekoliko dana osećati bolove u mišićima i glavobolju, koja je rezultat nagle detoksikacije. Poboljšanje ne mora nastupiti odmah. Promene se mogu osetiti nakon tri do četiri nedelje, a u pojedinim slučajevima i tek nakon nekoliko mjeseci. Ako u telu imate hirurški ugrađen strani predmet (npr. stent) pre primene IBT terapije konsultujte se sa lekarom.

alternativa-za-vas.com

Za Vaše zdravlje preporučujemo –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>