Treba da prestanete da koristite antiperspirant. Evo i zašto

343747

U telu postoji oko 2,6 miliona znojnih žlezda, a korišćenjem antiperspiranta mi ih sprečavamo da funkcionišu normalno. Iako mnogi mrze znoj, medicinska istraživanja su otkrila razloge zbog kojih je on bitan za naše zdravlje.
Odavno je poznato da je znojenje bitno za održavanje normalne telesne temperature i da bi bez znojenja naša tela bila zagađena otrovnim metalima.
Skoro svi antiperspiranti sadrže hemikalije koje zatvaraju pore i tako sprečavaju znojenje.
Svi mi imamo određenu količinu toksičnih metala koji se akumuliraju u našem telu, jer su arsen, kadmijum, olovo i živa u našem okruženju i u hrani koju jedemo. Njih iz organizma izbacujemo putem znoja. A najbolje rešenje za izbacivanje toksičnih metala jesu vežbanje i odlazak u saunu. Kanadski naučnici, koji su proučavali uticaj antiperspiranata na telo, kažu da je potrebno još istraživanja, ali da je jedno sigurno – sprečavanje znojenja može da bude opasno.

OD ANTIPERSPIRANTA MOŽETE DA MIRIŠETE GORE

Jedno skorašnje istraživanje otkrilo je da antiperspirant može da pogorša smrad vašeg znoja.

DUGOROČNOM UPOTREBOM PODSTIČETE RAZVOJ MIKROBA

Znoj koji izazivaju stres, strah, anksioznost ili seksualno uzbuđenje proizvode apokrine žlezde, koje se nalaze ispod ruku, na preponama, na gornjoj usni i na lobanji. I vežbanje podstiče rad apokrinih žlezda (vežbanje podiže nivo testosterona, koji podstiče žlezde). Ali studija koju je sproveo Kris Kalevirt otkrila je da antiperspiranti povećavaju količinu loših bakterija u predelu pazuha. Te bakterije dosta utiču na neprijatan miris znoja.

alternativna medicina 53

ZNOJENJE MOŽE DA VAM SIGNALIZIRA DA LI STE BOLESNI

Znojenje može da bude signal da bolujete od neke bolesti čiji se drugi simptomi još uvek ne uočavaju.

- Dijabetes – Dijabetes može da poremeti simpatetički nervni sistem, koji šalje signale znojnim žlezdama. Dijabetes se povezuje i sa gojaznošću, a ona sama po sebi podstiče znojenje.

- Reumatoidni artritis – Ovaj autoimuni poremećaj pogađa zglobove, izaziva zapaljenja i može da podstakne znojenje kod nekih pacijenata. Hemikalije zapaljenja deluju na hipotalamus, deo mozga koji je odgovoran za kontrolisanje temperature.

– Problemi sa srcem – Zapušene arterije znače da srce treba više da se trudi da pumpa krv, a telo se više znoji kako bi se održala tempertura tokom dodatnog napora organizma.

- Hipertireoza – Do ovog stanja dolazi kada tiroidna žlezda, koja se nalazi u vratu, proizvodi previše tiroidnog hormona. Zbog tog dolazi do ubrzavanja metabolizma, koji može da izazove preterano znojenje, kao i neobjašnjivo mršavljenje, anksioznost i hiperaktivnost.

- Rak – Preterano znojenje može da se poveže sa kancerima, kao što su leukemija, rak kostiju, rak jetre i bilo koji uznapredovali rak. Razlog za to može biti to što se telo bori protiv raka, kažu u birtanskom institutu za istraživanje bolesti raka.

blic.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>