U Srbiji se u 80% slučajeva melanom otkrije u kasnoj fazi

suncanje

Koliko smo svesni štetnosti prekomernog izlaganja suncu i da li umemo adekvatno da se zaštitimo? Istraživanja u evropskim zemljama pokazuju da većina ljudi zanemaruje ovaj rizik, koji sa sobom nosi opasnost od raka kože.

Zloupotreba sunčanja je ono što ne bi smeli da radimo, kaže Savo Pilipović, koji se već pet godina leči od melanoma.

„Postoji svest kod naših građana da je to opasno, ali oni olako drže da posledica neće nastupiti, pa i dalje zloupotrebljavaju sunčanje“, navodi Savo Pilipović, iz Udruženja pacijenata obolelih od melanoma.

To znači da je svako izlaganje kože suncu u periodu od 11 do 17 sati opasno, čak i uz upotrebu zaštitnih fakora. A ono što lekari nikako ne preporučuju je sunčanje u solarijumu. Zato je pokrenuta inicijativa da se i u Srbiji maloletnim osobama zabrani odlazak u solarijum.

„Imamo sigurne dokaze da izlaganje solarijumu pre 18. godine dovodi do povećanja rizika za rak kože i za njegov nastanak pre 30. godine. U većini evropskih zemalja je zabranjena upotreba solarijuma pre 18. godine, a u nekim zemljama, kao što je Australija i Brazil je zabranjena za sve“, navodi Lidija Kandolf- Sekulović, nacionalni koordinator kampanje Euromelanoma.

Ukoliko se melanom na vreme otkrije mogu da se spreče dalje komplikacije.

Međutim, u Srbiji se kod 80 odsto pacijenata dijagnoza sazna u kasnoj fazi, kada je veći rizik od daljeg širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe. Zato su važni preventivni pregledi.

„Ja zaista iz svog iskustva mogu svim građanima da poručim da bi bilo zaista dobro da jednom godišnje odu kod dermatologa. Znam da je muka doći do uputa i doktora, ali je dragoceno, jer daje vam šansu da ukoliko i obolite od melanoma kao što se desilo meni imate mogućnost da se borite za život i za ozdravljenje“, navodi Pilipović.

Od 3. do 5. maja svi građani mogu da se prijave na besplatne preglede, koji će biti organizovani u 27 gradova u Srbiji u okviru kampanje Euromelanoma.

Neda Kurjački – N1

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>