UN uklonila kanabis iz kategorije najopasnijih narkotika, po preporuci SZO

Komisija UN za opojne droge odlučila je da iz kategorije najopasnijih narkotika ukloni kanabis i smolu kanabisa koja se koristi za proizvodnju hašiša.

marihuana

Odluka Komisije sa sedištem u Beču mogla bi da utiče na globalnu industriju medicinske marihuane.

Kanabis će međutim ostati u kategoriji droga koje su pod manje strogim režimom kontrole, tako da današnje glasanje članicama UN ne omogućava da legalizuju marihuanu u okviru međunarodnog sistema kontrole narkotika.

Za uklanjanje kanabisa i smole kanabisa iz Četvrte kategorije prema Jedinstvenoj konvenciji o opojnim drogama, glasalo je 27 članova Komisije, 25 je bilo protiv, a jedan uzdržan, navela je agencija UN.

Na osnovu te Konvencije iz 1961. godine, međunarodnog sporazuma o zabrani proizvodnje i snabdevanja određenim drogama, kanabis i smola kanabisa do sada su bili u Četvrtoj kategoriji, zajedno s heroinom i drugim opioidima.

alternativna medicina 15

Isključivanjem kanabisa i smole kanabisa iz Četvrte kategorije, podgrupe Prve kategorije, Komisija je postupila po preporuci Svetske zdravstvene organizacije.

Komisija UN je glasala i da kanabis i smola kanabisa ostanu u Prvoj kategoriji, u kojoj su između ostalog, kokain, metadon, fentanil, opijum i morfijum.

Kanada i Urugvaj su jedine dve države koje su legalizovale i prodaju i korišćenje kanabisa u rekreativne svrhe, dok su mnoge zemlje širom sveta dekriminalizovale posedovanje marihuane.

Stručnjaci navode da bi uklanjanje kanabisa iz kategorije najopasnijih narkotika moglo da dovede do slabljenja međunarodnih kontrola medicinske marihuane.

http://rs.n1info.com

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>