Upotreba začina i začinskog bilja

3359690235_bace85c32b
Začini i začinsko bilje bi trebalo da se koriste za isticanje prirodnog ukusa hrane – ne da ga zamaskiraju. Mnogi začini i začinsko bilje se sa pojedinim jelima jako lepo slažu; međutim, pažljivo ih kombinujte. Izbegavajte upotrebu previše začina odjednom. Ako ste se pitali koji se začini slažu sa kojim namirnicama, evo svih informacija na jednom mestu.

Kako da začine dodate hrani:
Koristite suvu kašičicu za uzimanje začina iz posude u kojoj se on nalazi.

Nemojte sipati začin direktno iz posude u šerpu iz koje nešto isparava. Para će umanjiti jačinu začina koji ostane u posudi ili može učiniti da se začin zgrudva i brže pokvari.

Pre nego što u jelo ubacite sveže začinsko bilje, kao što su origano, bosiljak ili majčina dušica, pokidajte na par mesta listiće kako bi se oslobodila aroma.

Kada da dodate začine:
Za jaču aromu, dodajte začinsko bilje pred kraj kuvanja, ili na početku za blažu aromu.

Sušeno mleveno bilje i začini odmah oslobađaju aromu. Kod jela koje se dugo kuvaju, kao što je, na primer, gulaš, ovakve začine dodajte pred kraj kako biste izbegli da se arome “prekuvaju”.

Celi začini, kao što je lovor ili biber u zrnu, oslobađaju aromu mnogo sporije nego mleveni ili sveži i idealni su za jela koja se dugo kuvaju. Kako biste ih lakše izbacili nakon kuvanja, uvežite ih u komadić gaze pre nego što ih dodate jelu.

Za presnu hranu, kao što su salate ili dresinzi, voće ili voćni sokovi, dodajte začine i začinsko bilje nekoliko sati pre serviranja kako bi se ukusi oslobodili i sjedinili međusobno. Kao alternativa ovome, može da posluži mali trik: tečnost sa začinima nakratko zagrejte samo da se oslobode arome, a onda ohladite. Za dresinge, dodajte začine u sirće i ostavite da odstoji pre nego što dodate ulje.

Koliko začina da dodate:
Ne postoji opšte pravilo za količine začina – jačina i efekat svakog začina i začinske biljke je drugačija i njen efekat zavisi i od hrane u koju se dodaje. Najbolje je da se vodite receptima koji su isprobani ili dolaze od izvora od poverenja. Količine začina kasnije možete prilagoditi ličnom ukusu.

Kada kuvate bez određenog recepta, pokušajte sa ¼ kašičice na 4 porcije, 500 g mesa ili na svake 2 šolje sosa ili supe. Za mlevenu ljutu papriku i beli luk u prahu, količinu smanjite na 1/8 kašičice. Sve količine, naravno, kasnije prilagodite sopstvenom ukusu.

Aroma aleve paprike se pojačava tokom kuvanja. Dodajte je po malo i svaki put sačekajte da se aroma potpuno oslobodi kuvanjem.

Dok je istina da većina začina dobro ide uz većinu namirnica, postoje neke kombinacije koje su posebno uspešne. Sledeća lista prikazuje neke od ovih kombinacija.

ŠPARGLA – vlašac, žalfija, estragon, majčina dušica

PASULJ – kumin, kim, beli luk, nana, crni luk, origano, peršun, žalfija

BORANIJA – bosiljak, kim, karanfilić, mirođija, majoran, nana, žalfija, majčina dušica

JUNETINA – bosiljak, lovor, kim, kumin, grčko seme, đumbir, beli luk, majoran, crni luk, origano, peršun, ruzmarin, žalfija, estragon, majčina dušica

BROKOLI – bosiljak, mirođija, beli luk, majoran, origano, estragon, majčina dušica

KUPUS – bosiljak, kim, ljuta aleva paprika, kumin, mirođija, morač, majoran, žalfija

ŠARGAREPA – anis, bosiljak, vlašac, cimet, karanfilić, kumin, mirođija, majoran, nana, peršun, žalfija, estragon, majčina dušica

KARFIOL – bosiljak, kim, vlašac, kumin, mirođija, beli luk, majoran, peršun

PILETINA – anis, bosiljak, lovor, vlašac, cimet, kumin, mirođija, grčko seme, beli luk, đumbir, majoran, crni luk, origano, peršun, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica

KUKURUZ – vlašac, šafran, žalfija, majčina dušica

PATLIDŽAN – bosiljak, cimet, mirođija, beli luk, majoran, nana, crni luk, origano, peršun, žalfija, majčina dušica

JAJA – anis, bosiljak, kim, ljuta aleva paprika, vlašac, korijander, mirođija, morač, majoran, origano, peršun, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica

RIBA – anis, bosiljak, vlašac, mirođija, morač, beli luk, đumbir, majoran, origano, peršun, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica

VOĆE – anis, cimet, karanfilić, đumbir, nana, ruzmarin

JAGNJETINA – bosiljak, lovor, cimer, korijander, kumin, mirođija, beli luk, đumbir, majoran, nana, crni luk, peršun, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica

PEČURKE – korijander, peršun, majoran, origano, ruzmarin, estragon, majčina dušica

PAŠKANAT – bosiljak, mirođija, majoran, peršun, majčina dušica

KRUŠKE – kim, vlašac, ruzmarin, estragon, majčina dušica

SVINJETINA – anis, kim, kardamom, mirođija, beli luk, đumbir, origano, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon

KROMPIR – bosiljak, kim, vlašac, korijander, mirođija, anis, majoran, origano, peršun, ruzmarin, žalfija, estragon, majčina dušica

PIRINAČ – bosiljak, anis, šafran, estragon, majčina dušica

SPANAĆ – anis, bosiljak, kim, vlašac, cimet, mirođija, ruzmarin, majčina dušica

BUNDEVA – bosiljak, kim, kardamom, cimet, karanfilić, đumbir, majoran, mirođija, origano, ruzmarin, žalfija

PARADAJZ – bosiljak, lovor, vlašac, korijander, mirođija, beli luk, majoran, origano, peršun, ruzmarin, žalfija, estragon, majčina dušica

ĆURETINA – bosiljak, beli luk, majoran, crni luk, origano, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica

TELETINA – bosiljak, lovor, vlašac, đumbir, majoran, nana, crni luk, peršun, ruzmarin, žalfija, majčina dušica

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>