Upoznajte lekovitost mladih listova, mlade ljuske i nezrelih plodova oraha

orah
Malo se zna o lekovitosti mladih listova, mlade ljuske i nezrelih plodova, koji pomažu kod mnogih bolesti, a najdelotvorniji su ako se beru početkom maja.
U narodu je poznat kao čistač krvi, a dobar je i za lečenje plućnih bolesti, katara creva, jačanja mišića i vida.
U kupkama i kao obloga koristi se protiv inficiranih rana i ekcema, kožnih bolesti, upale očiju. Kao ulje je dobar za kosu, a štiti i od opekotina izazvanih sunčanjem. Jezgro sadrži 65 odsto ulja, belančevine, ugljene hidrate, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamine B i C, gvoždje… Zato je izuzetan detoksikans, sekretolitik, laksativ, antidijabetik.
Posebno je delotvoran čaj od mladog lišća, koji uz dodatak meda jača i čisti organizam, poboljšava zdravstveno stanje. Koristi se za probleme sa varenjem, kostobolju, krvarenje zuba i bolesti zubnog mesa, gnojnih osipa, prekomernog znojenja nogu i protiv belog pranja.
List sadrži čvrsto etarsko ulje žućkaste boje, tanin, materije ljutog i gorkog ukusa. Uglavnom se sakuplja u junu i julu po lepom vremenu, ali je mnogo bolje da se upotrebi dok je sveže i zeleno, jer sadrži neraspadnute lekovite sastojke. Sušenjem se menjaju i kvare, pa i listovi dobijaju tamnu boju.
Mladi, zeleni orasi obiluju vitaminom C pa se stavljaju u med i daju bolesnima, slabašnoj deci i malokrvnima. Zreli plodovi imaju mnogo ulja i jedu se sirovi ili kuvani. Izvrstan su izvor masnih kiselina omega-3, zbog čega uspešno snižavaju holesterol u krvi.

Znojenje stopala
U dva litra vode potopite po pet supenih kašika isitnjenog orahovog lišća i kore mladog hrasta. Stavite u ključalu vodu i kuvajte desetak minuta. Kada sadržaj bude mlak, u njemu operite noge. Posle pranja ih nemojte brisati, već ostavite da se osuše na vazduhu.

Za jačanje kose
U mašini za mljevenje oraha sameljite deset supenih kašika jezgra oraha, a zatim ih stavite u litar 96-postotnog alkohola. Flašu dobro zatvorite i dve sedmice držite na toplom mestu. Tom tečnošću masirajte kožu glave svako veče i posle toga je osušite.

Protiv bolova
Pomešajte litar nerafinisanog maslinovog ulja sa 10 supenih kašika isitnjenog orahovog lista. Smesu ostavite mesec dana na toplom mestu, uz svakodnevno mućkanje više puta, nakon toga time masirajte bolna mesta.

Sa medom
U kombinaciji sa medom, orah je izuzetan prirodni lek jer organizmu obezbjeđuje sve neophodne vitamine, minerale, belančevine, masti, ugljene hidrate. Naročito je efikasan kod iscrpljenosti i malokrvnosti. Sprema se tako što se 500 grama livadskog meda pomeša sa 500 g mlevenih oraha i jednim limunom. Ovako spremljen lek se uzima na svaka tri do četiri sata po jedna kašičica, do oporavka.

Protiv hipotireoze
- 500 g zelenih oraha
- 500 g meda
- 500 g soka od aloje
U staklenu teglu stavite orahe, med i alojin sok, promešajte i dobro zatvorite. Posle 30 dana (povremeno teglu protresite) uzimajte po kašičicu smese tri puta dnevno pre jela.
SAVET PLUS: Smesa može da se koristi cele godine, a osim u slučaju smanjenog rada štitaste žlezde, olakšava tegobe i leči većinu kožnih oboljenja, čisti krv i ublažava parodontozu.

Orahovača
- 25 zelenih oraščića
- med (u odnosu 1:1 sa oraščićima)
- litar lozovače ili komovice
Oraščiće operite i zasecite nožem na par mesta, stavite u teglu, dodajte med, prelijte rakijom i dobro zatvorite. Stavite na dobro osunčano mesto i sačekajte 40 dana (za to vreme teglu ne otvarajte, ali s vremena na vreme dobro promućkajte). Smesu procedite, naspite u flašu i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Svako jutro, natašte uzimajte po kašiku orahovače.

Liker
- 40 zelenih oraha
- šećer
- litar lozovače
- 500 g bagremovog meda
Dno tegle (zapremine tri litra) posipite šećerom koliko da prekrije dno. Poređajte oraščiće jedan do drugog, ponovo pospite šećerom (sloj debljine centimetar) i ređajte naizmenično dok ne upotrebite sve oraščiće. Poslednji sloj neka bude šećer. Teglu dobro zatvorite i ostavite na osunčanom mestu 40 dana. Povremeno promešajte varjačom. Posle 40 dana u teglu dolijte rakiju, promešajte, zatvorite i ostavite na toplo mesto (ne mora da bude osunčano). Kada se šećer istopi, procedite, dodajte med i dobro promešajte. Sipajte u flaše i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Sirup
- 1/2 kg zelenih oraha
- litar vode
- 2 kg meda
Orahe operite, isecite na četvrtine i prelijte vodom i kuvajte dva sata. Procedite, tečnost pomešajte s medom i ponovno kuvajte na tihoj vatri dok ne dobije gustinu sirupa. Gotovu smesu naspite u staklene flaše i čuvajte na tamnom mestu. Pijte dva do četiri puta dnevno po kašičicu sirupa rastvorenu u tri decilitra vode.

prirodni-lijek.com

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>