Vežba disanja koja opušta i pročišćava telo

2523ef6a562c4aa8c64d24fb171a6e14_articlemain
Pomoću daha moguće je energizovati se i relaksirati, jer dah utiče na psihički, mentalni i emocionalni sistem. Pročistite telo vežbom koja sledi, a možete je praktikovati tokom dana…

Vežbe treba da izvodite u opuštenom stanju tela, pritom nastojte da vam kičma bude ravna i uspravna. Izuzetno je blagotvorno izvoditi vežbe disanja u prirodi, koja nas dodatno inspiriše, balansira i obezbeđuje visok kvalitet vazduha. Možda je najbolje sa treninzima disanja započeti upravo tokom godišnjeg odmora, kada se spontano okrećemo sebi i zdravim odlukama.

Evo kako da izvedete vežbu disanja koja će vas opustiti i pročistiti telo.

Obično se izvodi u sedećem ili ležećem položaju. Pre disanja poželjno je što više opustiti telo. U ovoj vežbi ćete koristiti ceo respiratorni kapacitet, tj. disaćete stomakom kao i srednjim i gornjim delom pluća. U svakodnevici, zbog ritma života i stresa kojem smo izloženi, dah je ograničen samo na plitko, klavikularno disanje, što je ovom vežbom moguće promeniti.

Ako želite, možete položiti desnu ruku na stomak, a levu na grudni koš. Osetite svoj mekani i opušteni stomak kako se širi i sužava. Dišite mirno i polako, sa punom ljubavlju i svešću o vazduhu koji ulazi u vaše telo i izlazi iz njega. Osetite puls života u sebi i telo pod rukom – telo koje volite i o kojem svesrdno brinete. Osetite i svoj grudni koš – centar svesti.

Povežite se sa sobom i uronite u dah koji će vas uvesti u dubine svesti i sadašnji trenutak, trenutak bivanja. Takvo disanje će vam opustiti celo telo i podsetiti vas kako zapravo izgleda potpuno disanje. Tom vežbom se stres prirodno i lako otpušta, sve ćelije tela pune kiseonikom, što revitalizuje i detoksikuje, a rezultat je i bolja koncentracija.

alternativna medicina 5

Vežba disanja za dobro jutro: „ha“ dah

„Ha“ dah je vežba u kojoj čujni zvuk donosi oslobađenje i razbuđivanje.
U ovoj vežbi nećemo samo disati nego ćemo koristiti i zvuk i pokret kako bismo postigli potpuno rasterećenje i oslobodili se stresa.

Naglasak je na izdahu koji je propraćen energičnim i snažnim zvukom „ha“ – zvukom koji stvaramo u dijafragmi, a ne samo u grlu.

Stanite uspravno, raširenih nogu. Sa udahom podignite ruke iznad glave i sa izdahom se energično spustite napred u pretklon i uzviknite „ha“. Ruke prate izdah i najčešće prolaze kroz noge. Ostanite nekoliko sekundi u pretklonu, a zatim se mekano i nežno, pršljen po pršljen, podignite u uspravan položaj.

Vežba aktivira i razbuđuje celo telo, podstiče cirkulaciju i izbacuje nakupljeni naboj i tenzije, napetost na fizičkom, mentalnom i emocionalnom nivou. Možete je koristiti po potrebi, kada ste u stanju ljutnje, besa, agresije ili nezadovoljstva. Dobra je za vežbanje ujutro, jer će vas razbuditi i pripremiti za izazove dana.

lovesensa.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>