Zablude o zdravoj hrani

healthy-foods-to-eat-daily1

Sam termin “zdrava hrana” se toliko odomaćio i toliko puta bivao zloupotrebljen, da nije ni čudo koliko zabluda postoji o zdravoj hrani.

Šta je zdrava hrana?

Ništa. Zdrava hrana ne postoji. Postoji samo zdrava ishrana. Svaki organizam je drugačiji, te je sama podela hrane na zdravu i nezdravu opasna klasifikacija. Skoro svaka hrana može biti zdrava za jednog čoveka i nezdrava za drugog.Za ljude koji imaju celijakiju, parče ražanog hleba je nezdrava hrana. Za ljude koji imaju dijabetes, i voće može biti nezdrava hrana. Za ljude koji nemaju nikakvih zdravstvenih problema, jednolična hrana, ili hrana koja se dugoročno konzumira a njom ne unose svi telu potrebni nutrijenti, je nezdrava hrana.

U nastavku teksta pročitajte koje su to najčešće zablude vezane za zdravu hranu.

MIT #1 Zdravu hranu kupujem u prodavnici zdrave hrane

U ovim prodavnicama se prodaje svašta. Zabluda je da ćete tamo naći hranu koja je zdravija. Problem je što često proizvodi nemaju deklaraciju i što ćete tamo naići na skupe i bezukusne proizvode koje će vam prodati pod parolom da su zdraviji. Keks u rinfuzi kome je istekao rok upotrebe od stajanja u vitrini ni u kom kontekstu ne može biti zdrava hrana.
Ljudi se najčešću okreću ovim prodavnicama kada žele da smršaju. Žuti šećer, glukoza, fruktoza, malteks, agavin sirup itd. su samo forme šećera. Dijet, lajt, fitnes, fit, slim, fun i ostali proizvodi imaju najčešće smanjen sadržaj masti u odnosu na konvencionalne proizvode, ali osim što se manje ukusni mogu imati više kalorija, ili bar šećera, nego što biste pomislili. Zato, uvek čitajte deklaraciju. Ako je ima.

alternativna medicina 40

MIT #2 Zdravu hranu kupujem na pijaci

Retko ko na pijaci zna šta zapravo kupuje. Da li je zelje ubrano pored autoputa i da li je prepuno teških metala od izduvnih gasova teško da odokativno možete da procenite. Ne možete da znate ni kako je koji seljak primenjivao agrotehničke mere: gde je to povrće gajeno, čime i koliko je prskano. Ne znate da li je slatka baka zaista ubrala jabuke u svojoj bašti ili ih je donela sa Kvantaša.
Plantažno gajena hrana se kontrolisano uzgaja, a to znači da se pesticidi, insekticidi i ostala sredstva koriste onoliko koliko je potrebno- ne više od toga. Odlazak na pijacu može biti interesantan, ali ako mislite da ćete tu naći zdraviju hranu, neretko ste u zabludi.

MIT #3 Organska hrana je hranljivija

Urađena su brojna istraživanja sa ciljem poređenja obične i organske hrane. Sa jedne strane imamo one koji tvrde da je organska hrana zdravija, jer je nutritivno vrednija. Sa druge strane, neki sugerišu da je ova hrana zapravo manje zdrava jer se u njoj može naći veća količina mikotoksina (otrovne supstance koje proizvode plesni) zbog neupotrebe pesticida.

Jedna istraživanja ukazuju da neka organska hrana, poput paradajza, ima viši sadržaj pojedinih nutrijenata, dok druga organska hrana, organski ovas na primer, ima manje nutrijenata od običnog. Što se tiče mikotoksina, i tu istraživanja variraju od proizvoda do proizvoda i od godine do godine. Posmatrano u globalu, što se tiče i hranljivosti i mikotoksina, nema značajne razlike između organske i konvencionalne hrane.

Iako se nivo ostataka pesticida kod konvencionalne hrane kontroliše i ne sme preći određenu granicu, organska hrana nesumnjivo ima manje ostataka pesticida. To je ono što organsku hranu čini boljom opcijom kod nekih proizvoda, a ne hranljivost.

MIT #4 Industrijska hrana nije zdrava

Zabluda o zdravoj hrani, koja se provlači kroz sve gorepomenute mitove, je da se od “zdrave hrane” mršavi. U tom kontekstu zdrava hrana je sva industrijski neprerađena hrana. Mnoge popularne dijete se u nekom obliku koriste geslom da ćete smršati ako jedete “zdravu hranu”, a ne jedete industrijski prerađenu hranu.
To je tačno. Ako vam je pristup hrani ograničen i izbor sužen, budite uvereni da ćete smršati. Industrijska hrana nisu samo čips i Coca Cola. Asortiman industrijske hrane je veliki, a šta ćete i koliko pojesti zavisi samo od vas. Dakle, suviše je uopšteno reći da je industrijska hrana nezdrava. I u okviru nje možete praviti zdrave izbore.
Nema ničeg skrivenog u industrijskoj hrani od čega se možete ugojiti. Ne postoji nikakva tajna niti globalna zavera prehrambene industrije. Oni koji u ove priče veruju se samoopravdavaju.

http://stajedemo.com
Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji