Potrebno je: 1 žumance, 1 šolja soka od pomorandže, 1/2 šolje šećera, 1/2 kašičice narendane kore pomorandže, 1 i 1/4 šolje putera, rastopljenog i prohlađenog, 3 1/2 šolje brašna, 2 kašičice praška za pecivo, 1/4 kašičice sode bikarbone, 1/8 kašičice soli, 1/2 kašičice mlevenog karanfilića, 1 kašičica cimeta, 1/2 šolje iseckanih oraha (ili badema), 1 šolja meda, 1/2 šolje vode.
Priprema:
Pomešajte žumance, sok od pomorandže, šećer i narendanu koru pomorandže. Polako dodajite puter i mutite dok masa ne postane gusta (kao majonez). Dodajte brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom, solju i začinima. Umesite glatko testo. Kašikom vadite testo, malo ga pritisnite (da dobije ovalan oblik, poput jajeta). U centar svakog medenjaka, pre nego što ga oblikujete, utisnite orah ili badem, pa ga „našarajte“ viljuškom. Pecite medenjake na peki papirom obloženom plehu, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 20 minuta. Stavite med i vodu da provre, pa ih kuvajte na tihoj vatri. Svaki medenjak zaronite u ovaj sirup na nekoliko sekundi, pa ih poređajte na kuhinjsku rešetku da se ocede. Pospite melokarone (grčke medenjake) sitno iseckanim orasima ili bademima.
Recept preuzet iz časopisa Hrana kao lek