Zdravi kolačići – Melomakarone

grckimedenjaci1

Potrebno je: 1 žumance, 1 šolja soka od pomorandže, 1/2 šolje šećera, 1/2 kašičice narendane kore pomorandže, 1 i 1/4 šolje putera, rastopljenog i prohlađenog, 3 1/2 šolje brašna, 2 kašičice praška za pecivo, 1/4 kašičice sode bikarbone, 1/8 kašičice soli, 1/2 kašičice mlevenog karanfilića, 1 kašičica cimeta, 1/2 šolje iseckanih oraha (ili badema), 1 šolja meda, 1/2 šolje vode.

Priprema:
Pomešajte žumance, sok od pomorandže, šećer i narendanu koru pomorandže. Polako dodajite puter i mutite dok masa ne postane gusta (kao majonez). Dodajte brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom, solju i začinima. Umesite glatko testo. Kašikom vadite testo, malo ga pritisnite (da dobije ovalan oblik, poput jajeta). U centar svakog medenjaka, pre nego što ga oblikujete, utisnite orah ili badem, pa ga „našarajte“ viljuškom. Pecite medenjake na peki papirom obloženom plehu, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 20 minuta. Stavite med i vodu da provre, pa ih kuvajte na tihoj vatri. Svaki medenjak zaronite u ovaj sirup na nekoliko sekundi, pa ih poređajte na kuhinjsku rešetku da se ocede. Pospite melokarone (grčke medenjake) sitno iseckanim orasima ili bademima.

Recept preuzet iz časopisa Hrana kao lek

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>