5 namirnica koje snižavaju krvni pritisak

banannas
Visok krvni pritisak jedan je od glavnih uzroka srčanih oboljenja, a da biste ga sprečili, potrebno je da se zdravo hranite. Ipak, ako već imate problema sa visokim pritiskom, najbolje je da što češće konzumirate sledeće namirnice.

Narandže
Istraživanja pokazuju da osobe koje unose veće količine vitamina C imaju i manji rizik od visokog krvnog pritiska pa, samim tim, i srčanih oboljenja. Narandže su samo jedan od izvora ovog vitamina, a možete ga pronaći i u paprici, i svim drugim citrusima, kao i u jagodama, kiviju i brokulima.

Nemasno ili obrano mleko
Mleko i mlečni proizvodi sadrže “trio” hranjivih materija koje mogu da snize krvni pritisak: kalcijum, kalijum i magnezijum. Naravno, potrebno je da birate one proizvode koji sadrže najmanji procenat mlečne masti, a dve do tri porcije dnevno sasvim su dovoljne.

Banane
Ukoliko u poslednje vreme imate problema sa visokim pritiskom, uživajte u bananama – one su veoma bogat izvor kalijuma i vlakana. Istraživanja pokazuju da ishrana koja se sastoji od namirnica bogatih kalijumom snižava krvni pritisak.

Začini u začinsko bilje
Ako patite od visokog krvnog pritiska, onda vam je već poznato da količinu soli u ishrani morate svesti na minimum. S druge strane, hrana će biti mnogo ukusnija ukoliko koristite sveže začinsko bilje. Ako ne možete nabaviti sveže začinsko bilje, nema razloga za brigu – suve varijante jednako su dobre.

Tamna čokolada
Kada vam se sledeći put bude jela čokolada, prepustite se užitku! Pored efekta poboljšanja raspoloženja, flavonoli u tamnoj čokoladi mogu vas zaštititi od visokog krvnog pritiska i moždanog udara, delimično poboljšavajući elastičnost krvnih sudova. Naravno, potrebno je da birate čokolade sa najvišim procentom kakaoa.
I da, dnevno unosite do trideset grama.

minimagazin.info

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>