Energetska pića – sastav i delovanje

453242424

Istorija energetskih napitaka

Energetska pića su postala popularna u Aziji mnogo pre nego što su stigla u SAD i Evropu. Kompanija Taisho iz Japana, je 1962. godine napravila prvi energetski napitak pod nazivom Lipovitan D, sa ciljem da pomogne zaposlenima da rade i preko noći. Lipovitan D je sadržao taurin, sastojak gotovo svih današnjih energetskih napitaka. Austrijski biznismen, Dietrich Mateschitz je na svom putovanju po Aziji, shvatio komercijalni potencijal energetskih napitaka i 1984. godine u Austriji osnovao firmu Red Bull sa istoimenim energetskim napitkom i upravo je Red Bull danas najprodavanije energetsko piće u svetu. U SAD se prvo energetsko piće pojavilo 1987. godine pod nazivom Jolt Cola i nije bilo pravo enegetsko piće već više “soft drink” sa velikom koncentracijom šećera i kofeina.

Sastojci energetskih napitaka

Energetski napici najčešće sadrže:
Šećer
Kofein
Taurin
Vitamine B-grupe
Glukuronolakton
Kofein

Kofein (trimetilksantin, tein, guaranin, metilteobromin) je alkaloid bele boje, izuzetno gorkog ukusa, dobro rastvoran u vodi, otkriven je 1819. godine i najviše se dobija izolovanjem iz zrna kafe, čaja ili biljke guarana. Termički je stabilan do oko 220 ºC, pa se npr. prženjem kafe ne raspada. Godišnja potrošnja kofeina je oko 120000 tona, a najveći deo se troši na proizvodnju energetskih napitaka.

Efekti umerenog unošenja kofeina: bolja pažnja, bolje pamćenje, porast očnog pritiska, smanjenje rizika srčanih oboljenja, bolje fizičke performanse, brži oporavak mišića, smanjen rizik oboljenja jetre.

Najčešći simptomi predoziranja kofeinom: razdražljivost, anksioznost, konfuzija, uznemirenost, delirijum, glavobolja, nesanica, prekomerno grčenje mišića, drhtanje, ubrzano disanje, nepravilan i ubrzan rad srca, bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje, dehidratacija, učestalo mokrenje, pojačana osetljivost na dodir i bol, treperenje očnih kapaka, zvonjava u ušima.

KAKO DELUJE KOFEIN

Mehanizam delovanja kofeina na ljudski organizam i njegova sposobnost da nas održi budnim otkrivena je tek pre nekoliko godina. Prilikom pojačane fizičke aktivnosti u ljudskom organizmu dolazi do razgradnje ATP-a pri čemu se oslobađa potrebna energija. To dovodi do povećanja koncentracije adenozina u telu i njegovog pojačanog vezivanja za receptore u CNS-u pa se adenozin smatra “signalom umora”. Kako je struktura adenozina je slična strukturi kofeina on se vezuje za receptore adenozina i na taj način blokira njihovo delovanje, odnosno sprečava signaliziranje umora u mozgu. Osoba ovo doživljava kao stanje budnosti, odsustvo umora i povećanu aktivnost organizma. Kofein počinje da deluje 15 minuta po unošenju, a izlučuje se iz organizma nakon 12 sati. Energetski napici u proseku sadrže između 25-35 mg kofeina na 100ml. Ipak, ima i ekstremnih slučajeva!

alternativna medicina 77

Taurin

Taurin (2-aminoetilsulfonska kiselina) je aminokiselina sa sumporom koja se u organizmu nalazi u slobodnom stanju, odnosno ne ulazi u sastav proteina. To nije prava aminokiselina (nema karboksilnu grupu) ali se najčešće svrstava među njih. Sintetiše se u pankreasu iz aminokiseline CISTEINA ili METIONINA uz pomoć vitamina B6. Taurin čini 0,1% telesne mase čoveka!

Taurin se u organizam unosi putem hrane, a naročito su taurinom bogati plodovi mora i meso. Procenjuje se da se na ovaj način u organizam dnevno unese između 40 – 400 mg taurina. Studije su pokazale da količina do 1000 mg dnevno nije štetna po organizam. U energetskim napicima ga ima između 1000 i 2000 mg po pakovanju.

BIOLOŠKA FUNKCIJA TAURINA

Taurin je jedan od glavnih sastojaka žuči, u kojoj sa holnom kiselinom (jedna od najvažnijih žučnih kiselina) gradi konjugat-TAUROHOLNU KISELINU. Na taj način taurin utiče na varenje masti, apsorpciju liposolubilnih vitamina i na održavanje nivoa holesterola. Ima važnu ulogu u održavanju osmotskog pritiska u organizmu, stabilizaciji ćelijske membrane, detoksikaciji, kao antioksidant, utiče na rad srčanog mišića…

Taurin i sport

Eksperimenti na miševima (2004. god.) koji su imali genetski nedostatak taurina pokazali su da imaju oko 80% slabiji kapacitet za fizički napor od kontrolne grupe.

Reguliše transport Ca2+ – jona kroz ćelijsku membranu i na taj način utiče na kontrakciju mišića. Nakon intenzivnih treninga primećeno je da koncentracija taurina u krvi opada. Kod gojaznih osoba je konstatovana smanjena koncentracija taurina u organizmu. Nema dokaza da samo povećano unošenje taurina putem ishrane dovodi do poboljšanja sportskih rezultata, odnosno nije pronađena direktna veza između potrošnje taurina i povećanja energije u organizmu!

Postoje podaci da taurin u sadejstvu sa kofeinom dodatno povećava učinak kofeina na fizičke sposobnosti sportiste, ali i mentalne sposobnosti, međutim način na koji mehanizam pospešivanja dejstva kofeina taurinom nije do sada pronađen. Postoje indicije da taurin olakšava brži ulazak u krv kofeina.

Potrošeni taurin se može nadoknaditi sintezom iz cisteina ili metionina (uz B6 vitamin), ali da bi se oni sačuvali za svoje primarne biološke funkcije, sportistima se često preporučuje dodatni unos taurina.
Dodatni unos taurina se često preporučuje kod vegetarijanske ishrane, jer biljke ne sadrže taurin.

Glukuronolakton

D-glukurono-γ-lakton(DGL) je prirodni metabolit D-glukoze i učestvuje u regulisanju formiranja glikogena, skladištne forme šećera u mišićima i jetri. Kako povećana koncentracija glikogena dovodi do većeg vezivanja molekula vode u mišićima, što opet dovodi do povećana njihovog volumena, sam DGL je našao primenu u sportovima kao što je bodybuilding. DGL je u ravnoteži sa D-glukuronskom kiselinom i na taj način održava konstantnu fiziološku pH-vrednost sredine.

Studije su pokazale da povećanim unošenjem DGL u organizam ima direktan uticaj na povećanje koncentracije C-vitamina u urinu.
Uneti DGL se u organizmu brzo apsorbuje i eliminiše u obliku D-glukarne kiseline, ksilitola i L- ksiluloze.
DGL ne pokazuje toksičnost u organizmu čak ni pri jako visokim koncentracijama!

D-glukuronska kiselina ima dve značajne funkcije u organizmu: vezuje brojne liposolubilne molekule u oblik konjugata i na taj način ih čini bolje rastvornim u vodi i omogućava lakše izbacivanje iz organizma (detoskikacija jetre) to je prekursor za dobijanje vitamina C u organizmu. U slučaju značajnijeg prisustva toksičnih materija u jetri ili veće potrebe organizma za vitaminom C, dolazi do veće potrošnje D-glukuronske kiseline, odnosno UDP-glukoze u organizmu. Ovo ima za posledicu smanjenja glikogenskih rezervi u mišićima i jetri, što direktno dovodi slabijih sportskih rezultata.

Unošenjem dodatnih količina glukuronolaktona u organizam, moguće je povećati koncentraciju D-glukuronske kiseline i nadomestiti ovaj deficit. Ovo je najvažnija funkcija DGL u energetskim napicima.

alternativna medicina 76

Rađeni su eksperimenti gde su umornim vozačima u toku monotone vožnje davani energetski napici, energetski napici bez šećera(i DGL-a) kao i placebo! Nisu primećene značajnije razlike u budnosti i brzini reagovanja vozača kad je ugljeno-hidratna komponenta uklonjena, dok je u odnosu na vozače koji su dobijali placebo primećena razlika u reakcijama!

To govori da samo unošenje povećanih količina DGL samo po sebi ne doprinosi povećanju sportskih učinaka, već samo u sadejstvu sa drugim supstancama (kofein). Međutim, kako ni unošenje velikih količina D-glukuronolaktona nema štetan uticaj na organizam, a može da ima pozitvne učinke pri detoksikaciji jetre (npr. kod hepatitisa B), a potpomaže pri popunjavanju glikogenskih rezervi u mišićima i jetri, njegovo prisustvo u energetskim napicima nije problematično.

Još jedna važna uloga u organizmu D-glukuronske kiseline (a samim tim i DGL) je što ulaze u sastav HONDROITIN-SULFATA, strukturne komponente hrskavice.

Povrede zglobova i oštećenje hrskavice su kod sportista veoma česta pojava, pa se u cilju saniranja povreda dodatno unose preparati sa hondroitin-sulfatom. Unosom DGL povećava se i koncentraciju glukuronske kiseline, samim tim na taj način se pospešuje zaštita hrskavičavog tkiva i olakšava njegov oporavak i regeneracija.

Ostali sastojci energetskih napitaka

GUARANA

Guarana(Paullinia cupana) je biljka žbunastog oblika, raste u prašumama Amazona i Venecule. Ekstrakt semena biljke guarana sadrži kofein, kao i druge derivate ksantina, teofilin i teobromin, koji imaju sličnu strukturu kao i kofein, mada nešto blaže dejstvo!

VITAMINI B-GRUPE

Vitamini B-grupe su prisutni u većini energetskih napitaka. Vitamin B2 (riboflavin), Vitamin B3 (niacin, nikotinska kiselina), Vitamin B5 (pantotenska kiselina), Vitamin B6 (piridoksin), Vitamin B12 (kobalamin).
Svi navedeni vitamini su rastvorljivi u vodi i imaju brojne funkcije u metabolizmu. Razlog njihovog dodavanja u energetske napitke je taj što kao kofaktori ulaze u sastav velikog broja enzima koji učestvuju u metabolizmu masti i ugljenih hidrta i dobijanja energije iz njih.

Limunska kiselina

Dodaje se u cilju maskiranja gorkog ukusa kofeina. Kako je za maskiranje ukusa kofeina potrebna velika koncentracija limunske kiseline, u cilju održavanja pH vrednosti rastvora, dodaje se konjugovana baza, Na-citrat, koja sa limunskom kiselinom obrazuje pufersku smešu, pH-vrednost većine energetskih napitaka kreće se između 3 – 3,5.

Izvor: doc. dr Milan Vraneš
Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine
Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>