Maharši AjurVeda, bolesti, lečenje

ajurveda

Reč „AjurVeda“ je sanskritska složenica sastavljena od dva pojma – Ajus /život/ i Veda /znanje/. AjurVeda, dakle, predstavlja znanje o celokupnom opsegu života. Stoga i razumevanje zdravlja i briga o zdravlju, koja se u AjurVedi naziva „svasta“ (sanskrit. celina, Sopstvo), podrazumeva negu celine života.

AjurVeda teži stvaranju savršenog zdravlja. Na nivou pojedinca, savršeno zdravlje znači stanje potpunog duhovnog, mentalnog, telesnog i socijalnog blagostanja, u čijoj osnovi je integrisana, prosvetljena svest, trajno utvrđena u Bitku, transcendentalnoj stvarnosti života.

Na nivou društva, savršeno zdravlje znači savršeno harmonično, nepobedivo, potpuno razvijeno društvo i proizvod je integrisane, koherentne kolektivne svesti svih njegovih članova.

Definicija zdravlja u AjurVedi

„Onaj čije su doše uravnotežene, čija je probavna vatra (Agni) uravnotežena, čija telesna tkiva (Dhatui) i eliminativni procesi (Male) funkcionišu normalno, i čija si čula (Indrija), duh (Manah), i Sopstvo (Atma) ispunjeni blaženstvom, takva osoba se naziva zdravom.
U AjurVedi, zdravlje se označava rečju „Svasta“ (transcendentalno Sopstvo). Zdrava osoba je utvrđena u Sopstvu, transcendentalnoj stvarnosti života . Takvu, čije su sve misli, osećanja, reči i ponašanje spontano usklađene sa evolutivnim smerom Prirodnog zakona“.

Uzrok neravnoteža

Prema AjurVedi, uzrok svih poremećaja i bolesti je Pragja-aparadh, ili greška intelekta.
Greška intelekta – gubitak sećanja na svoj izvor, Sopstvo, dovodi do kršenja zakona Prirode kroz sve misli, reči i dela, što rezultira u neravnotežama i bolesti.
Intelekt utvrđen u svom izvoru, Celini (Samhiti), funkcioniše u skladu sa svim zakonima Prirode, čini sve misli, reči i dela evolutivnim i osnova je savršenog zdravlja.

alternativna medicina 6

AjurVeda kao umetnost življenja

AjurVeda, kao umetnost svakodnevnog življenja, podrazumeva brigu o dnevnoj rutini, usklađivanje ličnih životnih ciklusa sa ciklusima Prirode, pravilnu izmenu odmora i aktivnosti, redovnu praksu meditacije, telesne vežbe, ishranu prilagođenu ličnom konstitucionalnom tipu, život u kućama i obavljanje profesionalne aktivnosti u prostorima izgrađenim po večnim principima Mahariši Sthapatja Vede, kao i povoljno društveno okruženje.

Kao umetnost življenja, AjurVeda razvija istovremeno sve aspekte čovekove ličnosti – duhovne, duševne, intelektualne, emotivne, čulne, fiziološke, socijalne i ekološke, integriše ih i trajno povezuje sa njihovim izvorom u jedinstvenom polju, transcendentalnim Sopstvom, večno evolutivnom, sveukupnom vrednošću Prirodnog zakona.
Za obuku ili edukaciju u AjurVedi kao umeću življenja, obratite se posebno obučenim savetnicima ili konsultantima Mahariši AjurVede, odn. praktičarima pojedinih modaliteta Mahariši AjurVede (npr., učiteljima Transcendentalne Meditacije i Mahariši joge, Mahariši aromaterapeutima, arhitektama Mahariši Sthapatja Vede, Gandharva Veda muzičarima, i dr.)

AjurVedska medicina

Kada život izađe iz ravnoteže i pojave se simptomi bolesti, neophodno je primeniti principe i praksu AjurVedske medicine.
Ajurvedska medicina je segment AjurVede koji se bavi neravnotežama koje su poprimile formu bolesti, kao i primenom modaliteta AjurVede kojima se ponovo uspostavlja celovito zdravlje.
Samo školovane AjurVedske vaidje ili sertifikovani lekari savremene medicine, temeljno edukovani u AjurVedi, kompetentni su za prijem i procenu pacijenata, dijagnostiku i lečenje primenom AjurVedske medicine.

Koja je razlika između Maharši AjurVede i Ajurvede?

U vreme Vedske civilizacije Ajurveda je bila potpun, vrhunski sistem zdravlja i prirodne medicine. Tokom vekova, posebno u periodima strane vladavine, Ajurveda je gubila na svojoj celovitosti i postajala sve više fragmentisana. Na sreću, mnogi aspekti znanja bili su sačuvani u Vedskim porodicima, među pojedincima iz tradicionalnih porodica Vaidji (Ajurvedskih lekara).

Maharišijeva izuzetnost i reputacija obnovitelja Vedskog znanja u Indiji, privukli su ove pojedince da dođu, često, iz dalekih zabiti Indije i podele znanje koje se brižljivo čuvalo i prenosilo generacijamau sa kolena na koleno. Godinama su sarađivali sa Maharišijem, kako bi obnovili AjurVedu u njenoj celovitosti, na način kako se praktikovala u klasičnim vremenima i kako je opisana u drevnim tekstovima.

Središnja tema obnove je bio elemenat svesti, kao i činjenica da svest stvara i održava fifzičko telo u stanju ravnoteže. Maharišijeve tehnologije svesti su taj ključni element u stvaranju savršenog zdravlja u Ajurvedi. Mahariši AjurVedu, stoga, zovemo još i medicina zasnovana na svesti.

Mali kućni lekovi

Većina naših neravnoteža je uzrokovana neurednim životnim stilom, ishranom koja ne odgovara našoj telesnoj konstituciji, stresom, zagađivačima iz vazduha, vode i namirnica i mnogim drugim uzrocima.
Stoga, povratak u ravnotežu zahteva želju i svesnu odluku da se postepeno uvedu male promene u način života. Bez toga, svaka pomoć je samo privremena.

Saveti koji slede su tradicionalne ajurvedske preporuke koje će doprineti da se neravnoteže ublaže. Primera radi, pojava akni ukazuje na loše varenje, toksine u krvi i zahteva detoksikaciju, a zatim promenu u ishrani koja će dovesti do pravilne asimilacije hranjivih materija i njihove transformacije u zdravu kožu. Spoljašnja aplikacija melema, pomasti, etarskih ulja i sl. je blagotvorna, ali nedovoljna da trajno reši problem.

Ukoliko se suočavate sa bilo kojom neravnotežom, posavetujte se sa lekarom Mahariši AjurVede. Kućne pripravke koristite samo kao podršku.

alternativna medicina 3

AKNE

Etarska ulja (jedno od): Lavanda spike, bergamot, geranim, petigrain, palmarosa, čajevac, pačulij, limun, kleka, grejpfrut, limunova trava, mirte, kedar, lavanda, nerolija, sandaa, vetivera ili ilang ilanga.

Način korišćenja: Nanositi razblaženo (3-5%) u baznom ulju, kao što je bademovo, u losionima i kremama. Cvetne vodice. Nežno utrljati u kožu nekoliko puta dnevno. (Čista ulja nanositi samo po savetu sertifikovanog aromaterapeuta.) Inhalacija i kupke etarskim uljima takođe su vrlo blagotvorni. v. aromaterapija


ANEMIJA

Recepet 1: 1 šolja nara, sa dodatkom 1 kašičice soka od limete, za doručak.

Recept 2: Pripremite supu od spinaća i paradajza. Skuvajte 250 grama fino iseckanog, organskog spanaća sa 100 grama paradajza u 4 do 5 šolja vode, dok ne dobijete varivo gustine supe. Dodajte zrna kumina pržena nasuvo, na tihoj vatri, kamenu ili himalajsku so po ukusu i nekoliko kapi limunovo soka. Jesti između doručka i ručka.

Zeleno, lisnato povrće (blitva, kelj, raštan, zelene salate) posebno je blagotvorno.

ANKSIOZNOST

Tehnika Transcendentalne Meditacije je nezamenjiva kada je reč o redukciji stresa, osnovnog uzroka anksioznosti. Kontaktirajte svog učitelja

Aromterapija

Etarska ulja: Verbena, Lavanda, Mandarina, Kamilica (Rimska), Neroli, Ilang ilang, Matičnjak, Bergamot, Ruža, Lavandin (super), Geranium, Jasmin, Bosiljak.

Način korišćenja: inhalacija, raspršivanje (mikro-raspršivač), masaža celog tela, lokalna aplikacija/masaža, kupka.

SLAB APETIT

1 kašičica sveže struganog đumbira, nekoliko kapi limuna i prstohvat himalajske soli, neposredno pred ručak i večeru, podstiče apetit, jača Agni i poboljšava asimilaciju hranjivih materija.

alternativna medicina 9

Aromterapija

Etarska ulja (jedno od): đumbir, bergamot, kamilica (rimska), kardamom, limun, limeta, spearmint, anis, lovor, izop, žalfija

Način korišćenja: raspršivanje (mikro-raspršivač), lokalna aplikacija/masaža stomaka u smeru kazaljke na satu (sva ulja 5% razređena u baznom ulju ) per os – 3 puta dnevno po 2-3 kapi pred obrok, rastvoreno u malo meda i sa malo tople vode.

ASTMA

Recept 1: Prokuvajte jednu kašičicu rendanog đumbira u šolji mleka, a zatim dodajte kašičicu turmerika u prahu. Uzimati dva puta dnevno, idealno sa kašičicom čjavanpraša ili Amrit Kalaša.

Aromterapija

Etarska ulja (jedno od): tamjan, ravintsara, eukaliptus (radiata + smithii), izop, srebrni bor
Antispazmodik: muskatna žalfija, morač (slatki), anis
Antialergijski: kamilica (rimska), smilje, lavanda (spike i prava)
Način primene: lokalna aplikacija/masaža, inhalacija, raspršivanje (mikro/raspršivač)

DEPRESIJA

Tehnika Transcendentalne Meditacije kontaktirajte svog učitelja

Aromterapija

Etarska ulja (jedno od): Niaouli, bergamot, tamjan, Ilang ilang, kamilica (divlja + rimska), lavanda, matičnjak, ruža, jasmin, muskatna žalfija, ružino drvo

Način primene: raspršivač (mikro-raspršivač), inhalacija, masaža celog tela, kupka, lokalna aplikacija.

DERMATITIS

Aromterapija

Etarska ulja (jedno od): Geranijum, kamilica (nemačka + rimska), lavanda, smilje, palmaroza, bergamot, spike lavada, ružino drvo, ruža (destilovano), sandal

Način primene: lokalna aplikacija/masaža, ulje/krema/losion za kožu, hidrolati – (cvetne vodice), kompresa, kupka

EKCEM

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): Bergamot, kamilica, ruža (destilovana), palmaroza, hajdučka trava, lavanda, geraniujm, smilje, pačuli (seboreični ekcem), timijan (linalool) suv i vlažan ekcem). bosiljak (suv ekcem), pepermint (upaljeni ekcem), kleka (vlažni ekcem)

Način primene: lokalna aplikacija/masaža, ulje/kreme, losion za kožu, hidrolati (cvetne vodice), komprese

EMOCIONALNA TRAUMA/ŠOK

Tehnika Transcendentalne Meditacije kontaktirajte svog učitelja

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): Neroli, kamilica (rimska), matičnjak, čajevac, pepermint

Način primene: raspršivanje (mikro-raspršivač), inhalacija, lokalna aplikacija/masaža

alternativna medicina 8

GLAVOBOLJA

Tehnika Transcendentalne Meditacije kontaktirajte svog učitelja

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): Pepermint + lavanda (takođe zajedno), Spearmint, Lavandin (super), bosiljak (posebno tropski), kamilica (rimska), ruzmarin (verbenon), matičnjak

Način primene: raspršivanje (mikro-raspršivač), lokalna aplikacija/masaža, kompresa

GOJAZNOST

Recept: 1 čaša tople vode sa 1 kašičicom meda i 1 kašičicom soka od limuna, svako jutro na prazan stomak.

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): Kleka, grejpfrut, morač (slatki), limun, đumbir, ruzmarin (verbenon), mandarin, čempres, peppermint, pačuli

Način primene: masaža celog tela, kupka, raspršivanje (mikro-raspršivač, per os – 3 puta dnevno po 2-3 kapi, rastvoreno u malo meda i sa malo tople vode.

GORUŠICA

Etarska ulja (jedno od): Kardamom, limeta

Način primene: lokalna aplikacija/masaža, per os – 2 do 3 kapi, razmućeno u malo meda i malo tople vode, raspršivanje (mikro-raspršivač)

alternativna medicina 5

GRČEVI U MIŠIĆIMA

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): Lavanda, majoram (slatki), kamilica, ruzmarin (borneol + cineol), eukaliptus (citriodora), đumbir, lavandin (abrial), jela, bor (srebrni), kleka, lovor, peppermint, zimzelen

Način primene: lokalna aplikacija/masaža, masaža (celog tela), kupka

HERPES

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): Matičnjak, eukaliptus (citriodora + globulus), bergamot, niaouli, ravintsara, čajevac, geranijum, limun, ruža (destilovana), karanfilić, pačuli

Način primene: lokalna aplikacija/masaža, aplikacija nerazblaženog ulja, hidrolati (cvetne vodice)

HRONIČAN UMOR

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): karanfilić, timijan, pomorandža (gorka), peppermint, ruzmarin, ružino drvo, petitgrejn, coriander, ravintsara, lovor, lavanda spike, bosiljak, kardamom, neroli, tamjan, limun, limunova trava, morač (slatki)

Način primene: raspršivač (mikro-raspršivač), inhalacija, lokalna aplikacija/masaža, kupka

KRSTOBOLJA

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): Majoram (slatki), peppermint, timijan (timol), zimzelen, hajdučka trava, bosiljak, lovor, kamilica (rimska), karanfilić, eukaliptus (dives + citriodora), geranijum, smilje, lavanda, lavanda spike, sandal

Način primene: lokalna aplikacija/masaža, kupka

KRVNI PRITISAK, nizak

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): bor (srebrni), ruzmarin, čubrica, peppermint, karanfilić, timijan (timol + borneol), bosiljak, žalfija

Način primene: masaža (celog tela), kupka, raspršivanje (mikro-raspršivač), lokalna aplikacija/masaža

KRVNI PRITISAK, visok

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): majoram (slatki), matičnjak, lavanda, Ilang Ilang, eukaliptus (citriodora), Lavandin super, Limun, Neroli, Nard, Verbema

Način primene: masaža (celog tela), kupka, raspršivanje (mikro-raspršivač), lokalna aplikacija/masaža

alternativna medicina 13

MENOPAUZA

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): Muskatna žalfija, kamilica (nemačka + rimska), morač (slatki), geranijum, ruža, vetiver, anis, hajdučka trava, žalfija

Način primene: raspršivač (mikro-raspršivač), masaža (celog tela), kupka

PMS

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od):

Za hormonalni balans: Muskatna žalfija, kamilica (rimska), geranijum, morač (slatki), anis
Protiv depresije i razdražljivosti: Bergamot, neroli, geranijum, Ilang Ilang, kamilica (rimska), lavanda, ruža
Zadržavanje tečnosti: Kleka, čempres, morač (slatki), geranijum, sandal
Način primene: raspršivanje (mikro-raspršivač), lokalna aplikacija/masaža, masaža (celog tela), kupka

MUČNINA

Recept 1: ½ kašičice praha kumina nasuvo prženog na tiganju na tihoj vatri, sa malo mlake/tople vode 3-4 puta dnevno.

Recept 2: Čaj od kamilice ili nane dva puta dnevno

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): peppermint, limun, limeta, đumbir, cardamom, kamilica (nemačka), anis, matičnjak, spearmint, bosiljak

Način primene: inhalacija, raspršivanje (mikro-raspršivač), lokalna aplikacija/masaža, per os – 2-3 kapi 3 puta dnevno, rastvoreno u malo meda i sa toplom vodom.

alternativna medicina 7

NADUTOST

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): Anis, morač (slatki), cardamom, korijander, đumbir, peppermint, spearmint, lavanda, kamilica (rimska), bosiljak, karanfilić, lovor, čubrica, omorandža (gorka)

Način primene: lokalna aplikacija/masaža, per os – 2-3 kapi 3 puta dnevno, rastvoreno u malo meda i sa toplom vodom.

NERVNA NAPETOST

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): Verbena, lavanda, bergamot, neroli, kamilica (rimska), mandarina, nard, ruža, sandal, petitgrein, geranijum, čempres, majoram (slatki), Ilang ilang, pomoradnža (gorka), jasmin, ružino drvo, palmarosa, pačuli, kedar, tamjan, lavanda, matičnjak, vetiver

Način primene: raspršivanje (mikro-raspršivač), inhalacija, masaža c(celog tela), kupka, lokalna aplikacija/masaža

NESANICA

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): Lavanda, mandarina (za decu), matičnjak, kamilica (rimska), verbena, ravintsara, bergamot, neroli, sandal, majoram (slatki), ruža (destilovana), mirta (posebno zelena), nard, petitgrein, Ilang ilang, Vetiver

Način primene: raspršivač (mikro-raspršivač), lokalna aplikacija/masaža, kupka, inhalacija, masaža (celog tela)

OPEKOTINE OD SUNCA

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): Lavanda, geranijum, sandal, kamilica, smilje, pepermint

Način primene: lokalna aplikacija/masaža, aplikacija nerazblaženog ulja, hidrolati (cvetne vodice)

OSTEOARTRITIS

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): korijander, timijan (borneol), majoram (slatki), čubrica, jela, bor (srebrni), đumbir + lavanda, lovor, kleka, ruzmarin

Način primene: lokalna aplikacija/masaža, masaža (celog tela), kupka

alternativna medicina 12

OSTEOPOROZA

Recept 1: 10 badema potopiti tokom noći u vodi. Izblendati ih sa toplim kozjim mlekom. Dodati prstohvat kardamoma, šafrana i đumbira. Piti pre doručka, ujutro i pred spavanje, uveče.

Recept 2: Dobro sažvakati i pojesti 2 supene kašike susamovog semena (prethodno blago proprženog). Ovo će dati približno 1.200 mg prirodnog kalcijuma. Proprženi i/ili samleveni susam se, takođe, može posipati preko supe, barenog ili dinstovanog povrća, preko sendviča i sl.

REUMATOIDNI ARTRITIS

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): tamjan, eukaliptus (citriodora), smilje, zimzelen, kleka, hajdučka trava, lovor, đumbir, niaouli, kamilica (nemačka + rimska), čubrica bor (srebrni), omorika, karanfilić, lavanda

Način primene: lokalna aplikacija/masaža, kompresa, masaža (celog tela), kupka


SINUSITIS

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): Eukaliptus (globulus + dives), bor (srebrni), izop, spearmint, jela, lavanda spike, ruzmarin (cineol), smilje, timijan, majoram

Način primene: inhalacija

SLABO VARENJE

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): Đumbir, Spearmint, korijander, limunova trava, limun, limeta, cardamom, ruzmarin (verbenon), lovor, morač (slatki), kleka

Način primene: raspršivanje (mikro-raspršivač) lokalna aplikacija/masaža, per os – 2-3 kapi 3 puta dnevno, rastvoreno u malo meda i sa toplom vodom.

UBODI INSEKATA

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): Lavanda (komarci), čajevac, bosiljak (ose), matičnjak, limun eukaliptus (citriodora), peppermint

Način primene: aplikacija nerazblaženog ulja

Repelenti za komarce: citronela, lavanda, lavandin, limunova trava, geranijum, eukaliptus (citriodora), karanfilić – koristiti raspršivač (mikroraspršivač), lokalna aplikacija/masaža

ZATVOR

Aromaterapija

Etarska ulja (jedno od): Đumbir, mandarina, slatka pomorandža, gorka pomorandža, ruža (destilovana), bergamot, ruzmarin (verbenon), kleka, morač (slatki), spearmint, korijander, majoram (slatki)

Način primene: raspršivač (mikro-raspršivač), lokalna aplikacija/masaža, per os – 2-3 kapi 3 puta dnevno, rastvoreno u malo meda i sa toplom vodom, kupka, masaža celog tela

http://ajurveda.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>