Neće vam san na oči? Ovi trikovi neće omanuti

spavanje-san-sanjanje-snevanje-odmor-opustenost-antistres-lepota-krevet-postelja-opustanje-odnegovanost-rtv-(aleksandar-bedov)-jpg_660x330

Ne možete da spavate jer nešto niste završili ili zato što vas čeka mnogo obaveza sutra, pa se brinete kako ćete sve postići? Dva vodeća stručnjaka na ovom polju savetuju vas da uradite sledeće.

1) USTANITE IZ KREVETA

Zvuči kontradiktorno, ali je, u stvari, dobro rešenje.
- Uradite nešto u tišini, nešto što vas smiruje i opušta. Ne možete se naterati da zaspite, a ako ostanete u krevetu budni, telu signalizirate da nije vreme za spavanje – objašnjava doktorka Šelbi Haris sa Montefjore medicinskog centra u Njujorku.
Ona predlaže da čitate časopis ili knjigu uz prigušenu svetlost dok pokušavate da se uspavate. A kada osetite da ste pospani, tek onda lezite u krevet.

2) NE RAZMIŠLAJTE O PRETHODNOJ NOĆI

Ako vam se već nekoliko dana dešava da ne možete da zaspite čim legnete, nemojte da razmišljate o tome kako ćete se naspavati. Pokušajte da se opustite.
- Ponavljajte sebi da ćete bolje spavati sutra ako već večeras ne budete uspeli – savetuje Karl Bejzil sa Univerzitetskog koledža Kolumbija.

alternativna medicina 60

3) KAD LEGNETE, NE GLEDAJTE U SAT

Samim pogledom na sat podsetićete se da je bolje da legnete i odspavate kako treba, nego da se sutra nervirate što ste neispavani.
- Ali kad legnete, okrenite sat od sebe, tako da ne vidite koliko je sati nakon silnog prevrtanja u krevetu, jer ćete se tako samo još više iznervirati i odložiti san – kaže Karl Bejzil.

4) PIŠITE BELEŠKE

Ako ne možete da prestanete da razmišljate o sutrašnjem sastanku ili prezentaciji, sedite, uključite lampu i zapišite svoje misli.
- Kada zapišete sve, pomoći ćete sebi. Prestaćete da opsesivno brinete i utonućete u dubok san – objašnjava doktor Bejzil.

blic.rs
Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Posalji

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>